Igor Uljarević priveden na Brnjaku zbog dresova „nema predaje“ 1Foto: Kossev

Zbog sportskih dresova na kojima je pored pisalo još „Fudbalski savez Kosova i Metohije“ i „Nema predaje“, protiv lidera ovog saveza kosovske vlasti pokrenule su postupak za krivično delo „izazivanje razdora i netrpeljivosti“, jer su ovaj sadržaj ocenili kao „nacionalistički“.

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova i Metohije Igor Uljarević je osoba koju je juče na Brnjaku na kratko privela Kosovska policija, potvrdio je za KoSSev njegov advokat Miloš Delević.

Kod njega su u automobilu kojim je upravljao pronađeni dresovi sa natpisom ovog saveza, kao i „Nema predaje“, koji su oduzeti kao i njegov lični telefon, kazao je Delević.

Kosovska policija potvrdila je jutros da je zaplenila ukupno sedam dresova i 148 vizitkartica, koje je ocenila da nose „nacionalistički sadržaj“.

Međutim, oni nisu izneli identitet lica kao ni sadržaj sa dresova i vizitkartica koji je predmet optužbe.

Nezvanična saznanja KoSSeva o jučerašnjem privođenju tada nismo uspeli da potvrdimo u Kosovskoj policiji regiona Sever koja je naglasila da pripadnici njihovog regiona nisu bili uključeni ni u jednu takvu akciju.

Istovremeno u odgovoru za KoSSev iz Prištine su potvrdili slučaj jučerašnjeg privođena i to zbog „izazivanja razdora i netrpeljivosti“, za šta je inače predviđena kazna do pet godina zatvora.

„Provocirao građane Kosova albanske nacionalnosti“

Advokat Delević potvrđuje da je Uljarević pušten da se brani sa slobode, ali da mu je oduzet telefon.

Ističe da Uljarevića optužuj da je ovim dresovima navodno provocirao građane Kosova albanske nacionalnosti, iako je njegov branjenik izjavio da:

„Nikad sporne dresove nije nosio u javnosti. On ili fudbaleri“.

Prema navodima Delevića, on je dresove dobio na poklon i držao ih je u gepeku.

„Zbog natpisa na dresovima, deci se ovakvim postupanjem policije i specijalnog tužilaštva, zabranjuje da se bave sportom, koji mora biti odvojen od politike“, poručio je.

Kancelarija osudila

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da je privođenje i saslušavanje predsednika Fudbalskog saveza Kosova i Metohije Igora Uljarevića na prelazu Brnjak „čin odmazde i zastrašivanja prema svim sporstkim radnicima na Kosovu i Metohiji“, prenela je Beta.

Kancelarija je u saopštenju ocenila i da je to „poruka da Srbima na tom prostoru nije dozvoljeno ni da se bave sportom“.

„Reč je o nastojanju Prištine na čelu sa (premijerom) Aljbinom Kurtijem da umeša politiku na teren sporta i obračuna se da onima koji su nosioci sportskog duha i sportskih aktivnosti na prostoru Kosova i Metohije i deci zabrane da se bave ovom aktivnošću“, navodi se u saopštenju.

Dodali su da je Uljarević saslušavan više od šest sati zbog posedovanja sportskih dresova, uz ocenu da je jedini cilj toga – „da se zastraši i natera da napusti prostor Kosova i Metohije“.

„Razlozi njegovog saslušavanja ukazuju na svu osionost i ostrašćenost vlasti u Prištini, čiji je cilj da Srbima zabrane i da postoje, a kamo li da se bave sportom. U nizu protivpravnog i nasilnog zatvaranja srpskih institucija, udar na ovog sportskog radnika, udar je na čitav srpski sportski sistem na Kosovu i Metohiji i sve one Srbe koji se na Kosovu i Metohiji bave sportom“, dodaje se u saopštenju Kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari