Neizvesno je da li su se premijer Srbije Mirko Cvetković i premijer AP Vojvodine Bojan Pajtić uopšte i sastali u ponedeljak, 12. septembra, kada je iz Nemanjine 11 saopšteno da su postigli dogovor oko amandmana na Predlog zakona o javnoj svojini, koji su napisani na osnovu primedbi pokrajinske administracije. Prethodnih dana, ni u jednom od kabineta dvojice premijera nismo mogli da dobijemo jasnu i preciznu potvrdu da je došlo do sastanka.


Postoje indicije da se, ipak, oko ovako važnog pitanja pregovaralo i dogovaralo putem telefona, što je neuobičajena praksa u demokratskim zemljama, u kojima se podrazumeva da odluke donose za njih nadležne institucije i na zvaničnim sastancima. Još više sumnji izaziva i izjava Nenada Čanka, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je prekjuče u Narodnoj skupštini izrazio da nije siguran da su se Cvetković i Pajtić uopšte sastali i da o dogovoru on i njegova stranka nisu obavešteni, iako je LSV deo vladajuće koalicije.

U kabinetu predsednika Vlade Vojvodine Danasu je rečeno da su se Pajtić i Cvetković „tog ponedeljka videli u Beogradu“. Za više informacija upućeni smo na Vladu Srbije i Cvetkovićev kabinet. U kabinetu srpskog premijera nam je najpre rečeno da ne znaju za sastanak, ali da će se raspitati i da će nam informaciju dati kasnije. Do tog „kasnije“ nikad nije došlo. Novinaru Danasa više se na telefon nije javljala osoba zadužena za odnose s javnošću u premijerovom kabinetu.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, navodi za Danas da običnom građaninu situacija oko Predloga zakona o javnoj svojini deluje „potpuno neverovatno i neozbiljno“, jer se stiče utisak da se glavni politički akteri, koji odlučuju o važnim i ozbiljnim stvarima, potpuno ne razumeju i da igraju igru gluvih telefona.

Jovan Komšić, novosadski politički analitičar, za naš list kaže je telefonsko odlučivanje o bilo čemu po državu značajnom veoma neodgovorno i predstavlja kršenje pisanih i nepisanih formalnih procedura koje su karakteristične za demokratske zemlje. On ističe da takvo ponašanje nije indikator ozbiljnosti predlagača zakona, odnosno vladajuće većine, i da nijedna vlast od 2000. godine nije preležala dečije bolesti i odrekla se monopola u odlučivanju, i sklapanju dogovora iza javne scene i u neformalnim krugovima.

Istovremeno, Popov i Komšić se slažu da je LSV u pripremnoj fazi pisanja zakona preuzela najveću ulogu, „marginalizujući Vladu Vojvodine“ i da je verovatno to razlog što Liga sada nije obaveštena o dogovoru Cvetković – Pajtić.

Popov navodi da je zamešateljstvo oko ovog zakona počelo još kada se njegovim nacrtom bavila radna grupa na čelu s Bojanom Kostrešom, zamenikom predsednika LSV. „On je, kako smo obaveštavani iz medija, bez znanja pokrajinske vlade pisao zakon i bio na vezi s premijerom Srbije Mirko Cvetković. A, da podsetim, i Cvetković i Pajtić su iz DS. Sada imamo obrnutu situaciju, da Liga, koja je koalicioni partner DS, ne zna za dogovor s Vladom Srbije. Ovo liči na igru gluvih telefona“, kaže Popov. Prema njegovoj oceni, cela situacija je zapravo predizborno nadmetanje oko toga ko će dobiti više političkih poena i zasluga ako se Vojvodini vrati ono što traži.

I Komšić ističe da je LSV preuzela ulogu alfe i omege u pripremnoj fazi zakona. „Kostreš je imao direktnu komunikaciju sa Cvetkovićem i njegovim savetnicima, a u jednom momentu je javnost informisana da je na sms vezi s potpredsednikom republičke Božidarom Đelićem. U toj fazi Kostreš ne nalazi za shodno da održava redove sednice radne grupe u kojoj su i predstavnici pokrajinske vlade. Onda dolazi do telefonskog otkazivanja sednice Skupštine Vojvodine, od strane njenog sekretara, a bez znanja predsednika parlamenta Šandora Egerešija. Vlada Vojvodine više nije želela da bude marginalizovana i uloga LSV je promenjena“, objašnjava Komšić. Ovakve stvari, kaže on, dešavaju se u svakoj koalicionoj vladi gde ima više igrača koji žele da uvećaju svoju vrednost, a sve preti da eksplodira kako se približavaju naredni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari