"Igra neku igru koja njemu treba da donese korist": Anđelković o Vučićevoj najavi izbora 1Foto FoNet/ Milica Vučković

„Da je Vučić iskren kada kaže da je potrebno poštovati političke protivnike, omogućio bi održavanje fer izbora. Ovako, kada se oni odvijaju u uslovima skoro pa totalitarne kontrole većeg dela medijskog prostora, uključujući i javnog servisa, od strane vladajućih struktura, i kada one tokom izbornog procesa koriste sve nacionalne resurse kao da su njihovi partijski, smešno je govoriti o bilo kom vidu poštovanja, od demokratskih normi do neistomišljenika“, objašnjava za Danas Draomir Anđelković, politički analitičar.

On ističe da smo na sve to već navikli, i u uslovima kada EU i drugi takozvani arbitri slobode u našem regionu, iz geopolitičkih razloga tolerišu sve te zloupotrebe SNS režimu, opozicija je prinuđena da učestvuje na izborima koji su daleko od fer.

„A to što takve izbore Vučić sada oponentima načelno nudi, samo znači da igra neku igru koja njemu treba da donese korist. Da li želi pre finalizacije kosovskog domaćeg zadatka, što će se neminovno negativno odraziti na rejting njegove stranke, ili iz nekog drugog razloga, da prizove izbore a da to prikaže kao ustupak opoziciji, teško je reći“ , naglašava sagovornik Danasa.

Dodaje da ono što je jasno je da vlast postupa isključivo u svom, a ne državnom interesu.

Predsednik Srbije je, da podsetimo, gostujući na RTS-u najavio da će vanredni parlamentarni i beogradski izbori biti održani kada ih opozicija zatraži.

Naveo je da lideru opozicione Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu nije obećao kada će izbori biti održani, već da je najavio da će biti održani kada ih opozicija zatraži.

„Mislim da je to fer. Morate da poštujete svoje političke protivnike“, naveo je predsednik Srbije i dodao da izbori ne mogu biti održani na leto, ali da je moguće da se održe na jesen ili zimu.

Kako je rekao, nije siguran da li će na te eventualne izbore izlaziti Srpska napredna stranka, ili će izlaziti kao Nacionalni pokret za državu, čije je formiranje ranije najavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari