kosovoFoto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vlasti u Prištini takvim potezom šalju jedan signal, koliko američkoj ambasadi u Prištini, toliko i samom Vašingtonu i to je ključ u kome bi trebalo čitati i razumeti sve događaje – ocenjuje za Danas Milan Igrutinović sa Instituta za evropske studije, koji komentariše to što su vlasti uz Prištini proglasile nepoželjnim ruskog zvaničnika iz Kancelarije za vezu zvanične Moskve.

Preman Igrutinovićevim rečima, nama nije dostupna dublja i tehnička analiza da li je taj ruski diplomata bilo šta pogrešio. Igrutinović podseća da nije prvi put da se nešto slično događa, jer je priština pratila Ameriku u svojim potezima, kao i razne druge zemlje NATO-a i Evropske unije, kada su proterivali ruske diplomate, kada su se dešavale određene konfliktne situacije.

– Ovo sada deluje iznenadno. Nije naravno prvi put u Prištini da nasumično i mimo očekivanja učine takav korak. U širem kontekstu, proterivanje ruskih diplomata je na neki način u modi. Sa druge strane, čini mi se da vlada Aljbina Kurtija koja nije preterano bliska sa američkim diplomatama na terenu i ne uživa ne znam koliko poverenje u Vašingtonu, prosto pokušava da pokaže da je spremna da sledi jedan širi trend politike, na temi koju nju zaista ne košta. Ona se ne bori za neku bliskost sa Rusijom, niti za rusku ljubav, tako je je ovo za nju vrlo niska cena svega toga – ocenjuje Igrutinović.

Prema rečima Fatmira Šeholija, političkog analitičara iz Prištine, Kosovo je proglasilo “personom non grata” službenika UMNIK-a za sever Kosova Andreja Antonova, jer je isti u kontinuitetu zloupotrebio poziciju u toj organizaciji za podrivanje ustavnog poretka Kosova.

– Naime, Antonov je zvanično obavljao funkciju službenika za kontrolu nedoličnog ponašanja službenika UMNIK-a, međutim, na severu Kosova je ostvarenim kontaktima sa licima koji su na razne načine vršili pritisak na građane srpske nacionalnosti učinio da se duboko meša u razna nezakonita i neustavna delovanja. Inače, Antonov već godinu i po dana, kako saznaje Institut za Afirmaciju međuetničkih odnosa, gde obavljam funkciju izvršnog direktora, živi u južnom delu Rusije i priprema rad disertacije, ali njegove aktivnosti na severu Kosova nisu se zataškale i ako službeno nije bio već skoro dve godine na platnom spisku UMNIK-a – navodi Šeholi.

Kako kaže, ukratko, Antonov je pokušao da podriva ustavni poredak Kosova koristeći UMNIK kao kišobran za njegove delatnosti protiv Kosova.

– Kosovo je i pre njega proglasilo “personom non grata” još jednog službenika Rusa u UMNIKU kao i dva visoka službenika ruske ambasade na Kosovu. To samo govori da je ruski faktor na Kosovu pokušavao da stalno radi na destabilizaciji Kosova ali su visprenim radom obavesštajnih kosovskih i ostalih savezničkih službi, uvek dešifrovane njihove protivzakonske i protivustavne namere – kaže Šeholi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari