Premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću je za godinu dana rada Vlade Srbije postavljen najveći broj pitanja u parlamentu – ukupno 47, a potom ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću 24, dok su poslanici prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću postavili 22 pitanja, pokazuju podaci koje je za Danas pripremila inicijativa Otvoreni parlament.

Najviše su u danima za poslanička pitanja izostajali ministri Jovan Krkobabić, Suzana Grubješić i Ivan Mrkić.

Poslanička pitanja su od formiranja Vlade Srbije organizovana ukupno sedam puta, od kojih Krkobabić nije bio prisutan na šest, a Grubješićeva i Mrkić na pet, izuzimajući poslanička pitanja iz decembra za koja nisu dostupni podaci o prisustvu ministara. Iza njih sledi ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin sa četiri odsustva, dok jedini nisu izostajali ministar građevinarstva Velimir Ilić i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Nakon lidera vladajućih partija najzanimljiviji poslanicima u poslednjih godina dana bio je ministar prosvete Žarko Obradović, koji je odgovarao na ukupno 16 pitanja, a potom ministar poljoprivrede Goran Knežević, koga su u parlamentu pitali 13 puta. Po deset pitanja imali su ministar građevinarstva Velimir Ilić i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, dok je svim ostalim članovima Vlade Srbije postavljeno po manje od deset pitanja.

Osim Mrkića, Krkobabića i Grubješićeve, najmanje „zanimljivi“ poslanicima su i ministarka sporta Alisa Marić i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin. Naime, što se tiče ovih pet ministara, njima nije postavljeno nijedno pitanje na šest od sedam dana rezervisanih za poslanička pitanja za koja su dostupni podaci.

Najveći broj pitanja upućen ministrima odnosio se na politiku Vlade, odnosno na pregovore sa Prištinom, na pristupanje Evropskoj uniji, ali i o ekonomskom situaciji zemlje, borbi protiv korupcije, o obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari