Incident na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Niša (FOTO/VIDEO) 1Foto: Z. Miladinović

Na samom početku konstitutivne sednice Skupštine grada Niša došlo je do incidenta, kada je predsedavajuća odbila da da reč odbornici opozicije koja je reklamirala povredu Poslovnika o radu.

Predsedavajuća Marija Lapajne, inače najstarija odbornica, odredila je pauzu, a odbornici opozicije su stali ispred govornice i nisu dozvolili nastavak sednice.

Ona je prethodno odbila da da reč odbornicima Dragani Milutinović, Ani Eraković i Slaviši Diniću, iz koalicije „Biramo Niš“, koji su želeli da ukažu na povredu Poslovnika.

Lapajne je kazala da ne mogu da reklamiraju Poslovnik jer odbornički mandati još nisu verifikovani, a oni su samo kandidati za odbornike.

„Kada postanete odbornici, onda ćete moći da reklamirate Poslovnik i dobićete reč“, rekla je ona.

Incident na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Niša (FOTO/VIDEO) 2
foto: Z. Miladinović

Odbornice Milutinović i Eraković su kazale da su reklamirala Poslovnik jer Skupština pre početka rada nije usvojila predloženi dnevni red, a svaki predlog mora da bude usvojen ili odbijen.

„S obzirom na to da ovaj dnevni red nije usvojen, on ne postoji. Šta radite to? Moraćete da poštujete zakon, posle 12 godina bezvlašća, ne možete više da radite kao ranije“, rekli su odbornici iz „Biramo Niš“.

Incident na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Niša (FOTO/VIDEO) 3
FOTO: Z. Miladinović

Konstitutuisanju Skupštine prisustvuje 60 odbornika, od ukupno 61, jer jedna odbornica iz koalicije oko Srpske napredne stranke, koja je na lečenju u inostranstvu, nije došla.

Iz opozicije su kazali da to znači da koalicija oko SNS i Ruska stranka imaju ukupno 29 odbornika, odnosno nemaju većinu.

Prema odluci Gradske izborne komisije, koalicija oko SNS ima 30 mandata, četiri opozicione liste takođe 30, a Ruska stranka jedan mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari