Incident na mostu preko Ibra: Karabinjeri sprečili da auto pređe u severnu Mitrovicu 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Muškarac čiji identitet nije saopšten ušao je automobilom na most na Ibru iz pravca južne Kosovske Mitrovice, ali nije uspeo da pređe na drugu stranu reke, gde većinom žive Srbi, pošto su ga italijanski karabinjeri vratili nazad, prenosi N1 pisanje Srne.

Na snimku incidenta, koji je objavio portal „Arbreš info“, vidi se automobil „mercedes“ nemačkih registarskih oznaka kako se približava vozilima italijanskih karabinjera, ali se tu zaustavlja.

Jedan pripadnik karabinjera je viđen kako poziva vozača da se vrati odakle je došao i hitno napusti most u pravcu ka južnoj Kosovskoj Mitrovici. Zatim se vide dva kosovska policajca kako idu preko mosta, ka automobilu.

Prištinske vlasti su najavile otvaranje glavnog mosta na Ibru, iako se tome protive Srbi na severu Kosova, ističući da to ugrožava njihovu bezbednost.

EU, OEBS, Kfor i SAD takođe se protive otvaranju mosta i ističu da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada u kojem žive Albanci i severni deo u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari