Inicijativa mladih za ljudska prava: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

Ostavite komentar


  1. Vrlo jednostavno, da je bio genocid svi bi bili pobijeni, ko je onda pravio spomenike i svake godine cirkus? A ono sto je radio Naser Oric po okolini po Srpskim selima se ni ne pominje? Samo Pinokio ,oze da bude toliko lud da da im da nase pare , onako bez veze, moze mu se?

  2. „Inicijativa mladih“
    Kako to zvuči. Kad ono nevladina organizacija koja ima sajt na američkom(ne engleskom),i albanskom.
    Ha ha .Dovoljno

  3. Može, kada Vi mlada gospodo i Vaš mentor Nataša Kandić priznate genocid izvršen nad Srbima.

  4. Prvo „Inicijativo mladih“ pročitaj šta je genocid. Može se informacije naći jednim klikom na internetu. Nemojte nametati čiste laži. Zločin jeste bio,ali GENOCID NE.
    I takođe,tako lepo bih vas zamolio da malo promovišete i usvajanje „deklaracije o genocidu nad srbima“ u Republici Srpskoj,Bratunac,Kravice,…i još mnogo mesta tu na mapi ima.

    1. Sramota, takozvanih boraca za ljudska prava, naucite sta se podrazumeva pod genocidom, a sahranjivanje leseva is celebrating bosne na jednom mestu e to je genocid

  5. Clan 370 krivicnog zakona Srbije kaze: „Ko u nameri da potpuno ili delimično uništi neku nacionalnu, etničku, rasnu ili versku grupu
    kao takvu naredi da se vrše ubistva ili teške povrede tela ili teško narušavanje fizičkog ili
    duševnog zdravlja članova grupe ili da se grupa stavi u takve životne uslove koji dovode do
    potpunog ili delimičnog istrebljenja grupe ili da se primene mere kojima se sprečava rađanje
    između pripadnika grupe ili da se vrši prinudno preseljavanje dece u drugu grupu ili ko u istoj
    nameri izvrši neko od navedenih dela,
    kazniće se zatvorom najmanje pet godina ili zatvorom od trideset do četrdeset godina.“ Ovakvu definiciju ima manje vise svaka zemlja I datira iz Nirnberskog procesa. Obratitii paznju na rec „DELIMICNO“ u definiciji. Dakle, broj zrtava u Srebrenici nije relevantan za dokaz. Ono sto je odbrana pokusala da ospori je namera I naravno tu su pali. Postoje svedoci, transkripti itd koji dokazuju nameru. U Srebrenici jeste bio genocid I nema tu kalkulacija. Moze se samo govoriti o okolnostima kako je.do njega doslo I da je tadasnja vojna I politicka elita naivno, glupo odgovorila na provokacije I zlocine ucinjene od bosnjackih snaga koje su Srebrenicu koristile kao zaklon. To sto se forsira nepriznavanke genocida, za koji je sudjeno pojedincima, a ne citavom srpskom narodu, daje za pravo politickim elitama da sutra naprave opet slicnu glupost I da se sakriju iza naroda. Trule elite!!!

    1. Aleksandre, kazite nam da li je ovaj zlocin jos i genocid, posto su zene i deca postedjena – dkle, da li to spada u tu vasu definicuju ‘istrebljenja’?
      Ne, ne pravdam zlocin, samo pitam, jer mi nije jasno kud vi zurite sa posipanjem pepelom…ili mozda imate neku drugu osnovu po kojoj biste zeleli da se zlocin u Srebrenici proglasi genocidom?

      1. Gore je navedena definicija genocida, clan 370 srpskog krivicnog zakona. Ta definicija jasno kaze da su potrebna dva elementa da bi se se neko delo smatralo genocidom. Prvo je namera, drugo delimicno ili potpuno unistenje itd… U slucaju Srebrenica desilo se delimicno unistavanje grupe – muskarci su pobijeni. Namera da se to uradi je dokazana svedocima, transkriptima itd. Zadovoljeni su svi elementi definicije, koja gle cuda, stoji u srpskom zakonu gde se ne pominje nikakva demagogija da je neunistavanje zena I dece olaksavajuca okolnost. To vam je pravno tako I u slucaju Srebrenica su osudjeni pojedinci koji su odgovorni za ucinjeno delo genocida. I to od suda iza koga stoji izmedju ostalih, gle cuda – Rusija. Sva demogogija o negiranju genocida na osnovu toga sto nisu svi pobijeni, spasena zena, deca se plasira nepismenom narodu od strane trulih elita koje bi I sutra da se sakriju iza naroda za svoj kriminal. Za pismene sam gore objasnio o cemu se radi I to tako vidi ceo svet, a mi mozemo da se bunimo kolko ocemo.

    2. I ja ne sporim broj, Ali veoma je jasno da su stradali iskljucivo vojnici u iniformi, osim jedne zrne takodje vojnika bosnjacke armije. Masakr desetak puta vise ustasa i cetnika sa kompletnim porodicama tj. sa starcima, zenama i decom se racunalo kao osveta. Slicna definicija je bila za iseljavanje vojvodjanskih Nemaca i Madjara (500.000 od kojih je svaki deseti streljan) ili oko 300.000 istrianskih Italijana of kojih je svaki deseti takodje streljan ili ziv bacan u kraske jame i to ne za vreme rata kao u Srebrenici vec u periodu od 1949 – 1952. god.

    3. Vidim strucnjak si za genocid i glupe srpske zrtve za koje niko nije odgovarao po zapadnom ssistemu tako im i treba kada nisu sa nama.Da.rezimiramo 3500 hiljadw pobijenih Srba je tako im i treba a 7000 muslimana je genocid i to Srbi da prihvate odmah jer.cemo ih tuziti kod.Natase Kandic pa cete da vidite.

    4. Hajdwe Aleksandre procitaj tvoju teks jos jednom…. ali bez isitcanja „delimicno“. Zbog tvoje zle namere si propustio rec „naredi“ itd. Uostalom za ovako ozbiljne optuzbe cinjenice i dokazi su vazni, a to obuhvata i laganje o zrtvama… Ne branim zlocince, a pravda mora biti dostupna svim zrtvama, inace nije pravda.

      1. Prvo je bilo nisu svi, pa onda nisu zena I deca, pa samo vojnici I evo sad naredba je problem. Pa I dokaz I transkript I svedoka da navedem za to opet bi se ljusnula neka demagogija. Gospodo, razgulio sam vam zablude koje plasirate nepismenom narodu. Trule elite koje nisu sposobne da preuzmu odgovornost za ucinjena dela nego hoce doveka da se kriju iza naroda. Jos bi da se porede sa slavnim srpskim vojskovodjama. Pa Zivojin Misic bi prvi streljao sve njih za to sto su uradili.

        1. Aleksandre,bez obzira sto ste vi u pravu,shvatite da se to sadasnjoj Srbiji nemoze objasniti. Za Rusiju ste u pravu,jer sam gledao politicku emisiju na njihovom drzavnom kanalu gde su govorili o sudu u Hagu. Potvrdili su da su ucestvovali u formiranju suda. Naveli su da ne zele mirovne snage u Donbasu iz straha ponavljanja genocida iz Srebrenice. Veto u UN je samo politicko resenje sadasnje vlasti Putina a posle videcemo. Mi cemo odgovarati i za Tomasicu,Kosovo,hladnjace. Zasto sami ne sudimo onima koji su to uradili? Nema nam spasa ni od Boga ni ljudi.

    1. Nisu to deca a ni Srbi (kao ni ti) nego nego nekakav NVO … Samo ne mogu da se nacudim kako dobijaju prostor u medijima a niko nikada nije cuo za njih. Zapadna propagandna masinerija u Srbiji je mnogo jaca nego sto mislimo. Banana drzava, inace ovakve imbecilne organizacije ne bi postojale (a vidim nema cak ni imena iza ovakve izjave sto znaci da dolazi iz zapadne prijateljske zemlje kao sto su na primer UK ili Nemacka)!

  6. Jevreji kažu da nije genocid.
    Nije Jevrejima bitan broj žrtava koji je neuporedivo manji nego u holokaustu, već činjenica da su odvojene i puštene majke i deca.
    Uz svo poštovanje prema žrtvama da je bio genocid Majke Srebrenice ne bi postojale.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.