Inicijativa Proglas prvi put sa predstavnicima Srba sa KiM 1foto: Zorana Mandić/ATAImages

Delegacija Srba sa Kosova i Metohije danas se prvi put sastaje sa članovima inicijative ProGlas, u cilju razmene mišljenja o kosovskom pitanju i demokratskim procesima u Srbiji.

Sastanak je najavio Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice, naglasivši da je ovaj susret od izuzetne važnosti za budućnost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i za širu demokratizaciju Srbije.

Trajković je izrazio zahvalnost članovima inicijative ProGlas na njihovoj spremnosti da razgovaraju o jednoj od najkompleksnijih tema na Balkanu. Kako je istakao, ovo je prvi put da intelektualna elita iz Beograda prihvati dijalog o Kosovu na ovako ozbiljan način.

„Nadam se da će ovaj susret biti samo prvi korak ka aktivnijem angažmanu intelektualaca po pitanju Kosova,“ izjavio je Trajković u intervjuu za agenciju Beta.

Sastanak, koji je zatvoren za javnost, u fokusu će imati nekoliko ključnih tema i govoriće se o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pružanju demokratskog otpora politici premijera Kosova, Aljbina Kurtija, kao i kritičkoj analizi odnosa vlasti u Srbiji prema srpskoj zajednici na Kosovu. Pored članova inicijative ProGlas i Srpskog nacionalnog foruma, na sastanku će učestvovati i predstavnici Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije iz Gračanice, kao i Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ iz Kosovske Mitrovice.

Inicijativa Proglas prvi put sa predstavnicima Srba sa KiM 2
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ovaj sastanak dolazi u trenutku kada se srpska zajednica na Kosovu suočava sa teškim izazovima. Proteklih meseci zatvorene su ključne srpske institucije na Severu Kosova, uključujući škole, bolnice, opštinske kancelarije i druge javne službe koje su pružale usluge srpskoj zajednici. Ove institucije su bile pod direktnom kontrolom ili finansiranjem iz Beograda, a njihovo zatvaranje deo je šireg konteksta političkih tenzija između Prištine i Beograda, koje su dodatno otežale svakodnevni život Srba na Kosovu. U petak uveče, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije sproveli su akciju zatvaranja privremenih srpskih organa u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Pored zgrada opština, kosovska policija je ušla i u zgrade u kojima su se nalazile prostorije PIO Fonda, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kosovsko-mitrovačkog okruga i Centra za socijalni rad.

Momčilo Trajković, srpski pravnik i političar sa Kosova, predsednik je Srpskog pokreta otpora – demokratskog pokreta koji je osnovan 1997. godine, a od 2005. godine obavlja i funkciju potpredsednika Šahovskog saveza Srbije. Njegova politička karijera uključuje i blisku saradnju sa Slobodanom Miloševićem, kao i članstvo u Socijalističkoj partiji Srbije, a jedno vreme obavljao je i funkciju potpredsednika Vlade Srbije.

Inicijativa Proglas prvi put sa predstavnicima Srba sa KiM 3
foto FoNet Aleksandar Barda

Trajković je najavio da delegacija Srba sa Kosova planira i sastanke sa opozicijom, kao i sa udruženjima i pokretima koji se bave kosovskim pitanjem, ističući da su već imali razgovore sa akademicima. „Naša delegacija namerava da u septembru nastavi razgovore sa svim relevantnim akterima, kako bismo zajedničkim snagama radili na zaštiti interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji,“ dodao je on.

S obzirom na to da je sastanak zatvoren za javnost, članovi inicijative ProGlas nisu želeli da komentarišu detalje, ali su najavili da će u toku sutrašnjeg dana biti izdato saopštenje za medije. Takođe, očekuje se da će delegacija Srba sa Kosova održati konferenciju za novinare kako bi iznela svoja zapažanja i rezultate razgovora.

Inicijativa Proglas prvi put sa predstavnicima Srba sa KiM 4
Printskrin Medija centar/Uživo

Ovaj sastanak predstavlja važan korak u pokušaju da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočava srpska zajednica na Kosovu, ali i priliku da se kroz dijalog i razmenu mišljenja pokrene širi proces diskusije o demokratizaciji u Srbiji. Kako će se situacija dalje razvijati, zavisiće od spremnosti svih uključenih strana da konstruktivno i otvoreno razgovaraju o problemima koji godinama opterećuju odnose između Srba i Albanaca na Kosovu.

Uključivanjem inicijative ProGlas, koja uživa veliko poštovanje kao glas građanske svesti, ova situacija se stavlja u centar javnog diskursa ne samo na Kosovu, već i u Beogradu, dodajući joj i važnu građansku dimenziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari