Beograd neće pristati na ukidanje srpskih institucija na severu Kosova, što je jasno potvrđeno i donošenjem Rezolucije o KiM, kažu za Danas direktor vladine Kancelarije za KiM i šef skupštinskog odbora za KiM Aleksandar Vulin i Milovan Drecun, povodom naredne runde briselskog dijaloga premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, zakazane za četvrtak, 17. januar. Prema njihovim rečima, donošenjem Rezolucije „Srbija je rekla svetu kako vidi rešenje kosovskog pitanja“.


„Niko u Vladi Srbije nema ni želju ni mandat da uvede kosovske institucije na sever, niti da učini ustupke u tom domenu. Dakle, doneli smo Rezoluciju da bismo pokazali kako vidimo trajno i pravedno rešenje za KiM. Sumnjam da je iko pisao Rezoluciju da bi je privremene institucije u Prištini odmah prihvatile i važnije je šta će o tome misliti međunarodna zajednica nego mnogi drugi“, objašnjava Vulin.

Prema mišljenju Drecuna, „Priština sada pribegava diplomatskim manevrima, što uključuje i pokušaje da uvrsti ukidanje srpskih institucija kao temu naredne runde briselskog dijaloga“.

Vulin potvrđuje za naš list da će finansiranje Unmika biti jedna od tema razgovora Dačića i Tačija. „Privremene institucije u Prištini su sredstva namenjena finansiranju Unmika preusmerile na kancelariju za koju niko ne zna čemu služi. Na taj način, neprekidno se trude da ukinu načelo statusne neutralnosti, što je protivno Rezoluciji 1244“, ukazuje ovaj sagovornik Danasa.

Govoreći o današnjem sastanku tehničkih grupa Beograda i Prištine, koji predstavlja uvertiru za naredni susret Dačića i Tačija, Vulin ističe da će biti nastavljeni razgovori o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima (IBM).

„Nadam se da će biti postignuto konkretno rešenje koji će omogućiti da Srbi na KiM žive bolje i pravednije. EU ima odgovornost da brine o tome i da se postara da stavovi pojedinih država članica ne odražavaju stavove celokupne međunarodne zajednice“, navodi Aleksandar Vulin.

Podsetimo, Srbi na severu Kosova zapretili su protestima i blokadama prelaza, ako budu primorani da plaćaju dažbine Prištini i saopštili da će „plaćati sve na šta su obavezni, ali samo državi Srbiji“.

Kacin o Rezoluciji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je juče da Rezolucija o KiM „otvara mogućnost za dalji napredak u odnosu Beograda prema Kosovu“. Kacin je istakao da je najvažnije što se Rezolucijom „dijalog Beograda i Prištine ozakonjuje i institucionalizuje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari