Vojislav Koštunica je u svom ekspozeu naveo da nova vlada „formira ministarstvo za KIM da bi na delu potvrdila da će za Vladu Kosovo uvek biti pokrajina unutar Srbije i to ministarstvo na svaki način mora još više da pomogne svakom našem građaninu u Pokrajini“.
Kao drugi ključni princip Vladine politike Koštunica je naveo evropske integracije.

Vojislav Koštunica je u svom ekspozeu naveo da nova vlada „formira ministarstvo za KIM da bi na delu potvrdila da će za Vladu Kosovo uvek biti pokrajina unutar Srbije i to ministarstvo na svaki način mora još više da pomogne svakom našem građaninu u Pokrajini“.
Kao drugi ključni princip Vladine politike Koštunica je naveo evropske integracije. On kaže da je „uporedo s pregovorima i zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neophodno da se obnovi plan evropskog partnerstva o kratkoročnim i srednjoročnim obavezama zemlje u procesu evropskih integracija“.
– Punopravno i ravnopravno članstvo Srbije u EU je jasno proklamovano programsko opredeljenje svake od stranaka koje ulaze u koalicionu vladu. Podjednako je jasan i nesporan stav da proces pridruživanja Srbije EU ni u kojem slučaju ne može biti kompenzacija za bilo kakve ustupke kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije – naveo je.

Jednostrano priznavanje KIM ništavo za Srbiju

– Kada je reč o mogućnosti da neke države priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Pokrajine, želim da vas podsetim da je Srbija u SB 3. aprila uputila jasno upozorenje da Rezolucija 1244 SB ima obavezujuću snagu za vlade svih država članica UN… Vlada Srbije unapred odbacuje kao ništav i za Srbiju nepostojeći bilo kakav oblik jednostranog priznanja i unapred saopštava da će Srbija uvek tretirati Kosovo kao svoj sastavni deo. Takođe, Vlada upozorava da eventualno priznanje nezavisnosti Pokrajine ni u kojem slučaju ne može biti predstavljeno kao čin prijateljstva prema Srbiji, zbog toga što može značiti samo čin najgrubljeg mešanja u unutrašnje stvari druge zemlje – najavio je Koštunica.

Prema njegovim rečima Vlada će „nastojati da nastavi i ubrza uveliko započeti proces donošenja zakona koji su prilagođeni zakonodavnom ustrojstvu EU. Naporedo s tim, „punom energijom nastaviće se nastojanja da svi kriterijumi koji se tiču ljudskih i manjinskih prava, slobode medija, principa ekonomskog poslovanja, nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, obrazovnih standarda, budu što potpunije i blagovremeno zadovoljeni“.
– Srbija se mora što brže približavati unutrašnjem tržištu EU. Za to je neophodno održati postignuti tempo ekonomskog razvoja, dalje unaprediti poslovnu klimu za privlačenje stranih ulaganja, smanjenje stope nezaposlenosti i uvođenje mera koje treba da spreče novu nezaposlenost, brzi nastavak restrukturiranja, izvršiti opštu denacionalizaciju i privatizaciju građevinskog zemljišta, ubrzati uvođenje industrijskih i poljoprivrednih standarda u domaću proizvodnju – nabraja Koštunica.
On je naglasio da „velika pažnja mora biti usmerena na unapređenje pravosuđa i unutrašnjih poslova koji su osnovni prioritet za sve potencijalne kandidate za članstvo EU“.
– S procesom evropskih integracija neposredno je povezan treći princip Vladine politike, a to je uspešno i celovito okončanje saradnje s Haškim tribunalom… Neophodno je pojačano angažovanje i uključivanje svih državnih organa i institucija radi uspešnog ispunjenja svih međunarodnih obaveza Srbije prema Haškom tribunalu. U tom cilju postignut je dogovor da se odmah formira Savet za nacionalnu bezbednost koji će koordinirati rad svih obaveštajnih službi i usmeravati aktivnosti kako bi se što pre ispunile sve obaveze prema Tribunalu – najavio je Koštunica.
Što se tiče socijalno-ekonomskih pitanja, „stranke vladine većine jedinstvene su u oceni i praktičnom opredeljenju da su ključni ciljevi Vlade smanjenje nezaposlenosti i siromaštva, poboljšanje životnog standarda, nastavak velikih strateških investicija kao što su izgradnja autoputeva i gasovoda, završetak privatizacije, privlačenje novih direktnih investicija, jačanje ekonomskog povezivanja i povećanje zajedničkih investicije s Republikom Srpskom i državama u regionu“, rekao je mandatar.
Koštunica kao ključni prioritet Vlade u oblasti socijalne politike navodi smanjenje nezaposlenosti i siromaštva.
On najavljuje da će Vlada obezbediti ekonomsku sigurnost penzionera, nastaviti s redovnim isplatama penzija, do kraja izmiriti sve dugove iz prošlosti i održati odgovarajući odnos prosečne penzije i prosečne zarade.
– Bruto društveni proizvod po glavi stanovnika konstantno raste, Srbija je postala lider Balkana po brzini reformi i rekorder po visini rasta bruto društvenog proizvoda u jugoistočnoj Evropi u 2006, strane direktne investicije uvećane su više od četiri puta, prihodi od privatizacije višestruko se uvećavaju, Srbija nije samo postala mesto gde se investira, već je i sama postala investitor. Telekom Srbija je na tenderu kupio Telekom Srpske po ceni od 646 miliona evra, što je, istorijski gledano, najveća investicija jedne srpske firme – tvrdi Koštunica.
Prema njegovim rečima cilj nove vlade je da, na temelju ostvarenih realnih rezultata i planiranog privrednog rasta po godišnjoj stopi od šest odsto, Srbija do 2012. dostigne 80 odsto bruto društvenog proizvoda novih država članica EU, da godišnji rast izvoza srpske privrede bude 17 odsto i da se obezbedi od tri do pet milijardi dolara investicija godišnje“.
Kako se juče čulo, najveća strana ulaganja očekuju se u energetiku. Plan Vlade je, navodi Koštunica, „da obezbedi najmanje tri milijarde evra novih investicija u naredne tri godine, pre svega u gasnoj i naftnoj privredi“.
Peti ključni programski princip Vladine politike je nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i svakog oblika korupcije. Koštunica kaže da će Vlada unaprediti osposobljenost Poreske i Carinske uprave i podići institucionalne kapacitete svih sektora u Ministarstvu finansija, a sve pojave kriminala najstrože će se kažnjavati u svim službama. Posebni napori biće usmereni na unapređenje pravosuđa i službe unutrašnjih poslova, kao osnovnih nosilaca borbe protiv korupcije i kriminala. Koštunica je najavio da će radi suzbijanja organizovanog kriminala, i na nacionalnom i na međunarodnom planu Vlada doneti nacionalne strategije za prevenciju kriminala.
Kao jedan od najprečih poslova naveo je blagovremenu pripremu zakona kojima se uređuju odbrana Srbije, Vojska Srbije i spoljni poslovi, kao i usvajanje zakona kojim se uređuju položaj i izbori za predsednika Republike, lokalna samouprava i lokalni izbori.
– Spoljna politika Republike Srbije biće nezavisna i usklađena sa stvarnim interesima države i njenih građana. Ona će se, kako predviđa Ustav, zasnivati isključivo na opštepriznatim principima i pravilima međunarodnog prava i biće u skladu s Preambulom Ustava. Temeljni princip naše spoljne politike jeste poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država – napominje Koštunica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari