INTERVJU Adel Slatina: BNV je mesto za zajednički rad, a nesuglasice su za lokalne parlamente 1Foto: BNV/Zvanična fotografija

Situacija u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) je stabilna i produktivna zahvaljujući dobroj saradnji sa našim partnerima. To nam omogućuje da zajedno radimo na prioritetima bošnjačke zajednice. Iako se suočavamo sa određenim izazovima i manjim opstrukcijama od strane Stranke pravde i pomirenja (SPP), to značajno ne narušava naš rad. Fokusirani smo na konstruktivan dijalog i saradnju sa svim političkim akterima, jer verujem da je zajedništvo ključ za ostvarivanje naših ciljeva, ocenio je u razgovoru za Danas novi predsednik BNV Adel Slatina.

* Koji su prioriteti BNV u narednom periodu?

Prioriteti su nam unapređenje prava Bošnjaka i obrazovanja na bosanskom jeziku i očuvanje kulturnog identiteta. Unapređenje prava pripadnika bošnjačke zajednice obuhvata aktivnosti za veću zastupljenost u državnim institucijama, ravnopravnost i borbu protiv diskriminacije. Kod obrazovanja na bosanskom jeziku, prioritet nam je da bude na svim obrazovnim nivoima, kako bismo osigurali da bošnjačka deca u Srbiji imaju obrazovanje na svom maternjem jeziku. Očuvanje kulturnog identiteta odvijaće se kroz projekte i manifestacije koje neguju i promovišu bošnjačko nasleđe.

* Obrazovanje na bosanskom jeziku je jedan od prioriteta BNV. Pojavljuju se informacije da se svake školske godine za nekoliko procenata smanjuje broj đaka. Šta je istina?

Ne slažem se sa takvim tvrdnjama. Pad broja dece koja pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, nije problem koji se tiče obrazovanja na maternjem jeziku, već opšteg demografskog trenda. Svake godine imamo manji broj dece koja se upisuju u škole bez obzira na jezik nastave. Zato je važno kako se statistički posmatra ovaj podatak. Kada se gleda procenat dece koja se upisuju na bosanski jezik u odnosu na ukupan broj učenika, taj procenat ostaje stabilan. Upravo zbog toga smatramo da obrazovanje na bosanskom jeziku i dalje ima čvrstu podršku u našoj zajednici i da se radi na njegovom unapređenju i implementaciji.

* Sa generalnom konzulkom BiH u Novom Pazaru razgovarali ste o školovanju studenata iz Sandžaka na univerzitetima u toj državi. Šta konkretno to znači i kada bi projekat trebalo da počne?

Kao što znate, studenti iz Republike Srpske imaju pravo da studiraju na svim univerzitetima u Srbiji. Naš cilj je da studenti iz Sandžaka imaju pravo da studiraju na Univerzitetu u Sarajevu pod istim uslovima kao njihovi vršnjaci iz BiH. Studenti iz Sandžaka, već sada imaju pravo da studiraju pod istim uslovima u Republici Srpskoj, pa nam je cilj da proširimo ove mogućnosti na univerzitete u Federaciji i da olakšamo pristup obrazovanju za naše mlade u BiH. Planirali smo da pošaljemo zvaničan zahtev za sastanak sa premijerom Kantona Sarajevo i kantonalnim ministrom obrazovanja, kako bismo omogućili studentima iz Sandžaka da lakše ostvare pravo na obrazovanje na univerzitetima u Sarajevu i drugim kantonima.

* Lideri bošnjačkih partija stalno zagovaraju nacionalno jedinstvo, a u BNV postoji velika podeljenost na poziciju i opoziciju. Da li za takvo delovanje ima mesta u nacionalnom savetu i kakve su šanse da situacija bude prevaziđena?

Pozivam sve aktere unutar BNV da sve političke nesuglasice ostavimo za lokalne parlamente i da u Veću radimo zajedno u interesu svih Bošnjaka. Samo tako možemo da napredujemo i odgovorimo izazovima sa kojima se suočavamo. Nažalost, nekada su potrebni tragični događaji, kao što je bilo ubistvo bošnjačkog mladića u Priboju, pevanje uvredljivih pesama, mahanje zstavom Pavla Đurišića ili najnovija provokacija u Novom Pazaru, mahanje ekstremističkim zastavama i unošenje straha i nemira među svim stanovnicima Novog Pazara i Sandžaka, da bi nas podsetili na važnost jedinstva među svim političkim faktorima. BNV će pokazati snagu i odlučnost, kao što je učinilo osudivši poslednji događaj u Novom Pazaru, zajedničkim zaključkom svih većničkih grupa. Ovi incidente treba da nam budu lekcija koliko je važno da budemo jedinstveni, jer samo tako možemo da zaštitimo naše interese.

Kakvu ulogu bi BNV moglo da ima u pomirenju dve Islamske zajednice?

Stav BNV je da Islamska zajednica (IZ) da bude jedinstvena zbog svih muslimana koji žive u Srbiji. To je važna institucija koija treba da ujedinjuje vernike i da bude od presudne važnosti za očuvanje identiteta i zajedništva Bošnjaka u Srbiji. Verujem, da bi jedinstvena IZ doprinela stabilnosti, zajedničkom rad una verskim i kulturnim pitanjima i boljoj zaštiti prava muslimana u našoj državi. Voleo bih da IZ postigne jedinstvo kakvo trenutno postoji u Priboju, gde muslimani žive u slozi i radu unutar jedne IZ. To bih voleo da vidim i u drugim mestima, jer jedinstvo donosi mir, sigurnost i snagu zajednici. BNV, kao institucija koja okuplja Bošnjake, može da ima značajnu ulogu u tom procesu. Mi smo otvoreni za posredovanje i pružanje podrške u pomirenju sukobljenih strana, sa ciljem da dođe do rešenja koje će biti u interesu svih muslimana u Sandžaku i Srbiji. Naša misija je da promovišemo jedinstvo i zajednički rad. Verujem da je to moguće da se postigne kroz dijalog i razumevanje.

* Kada ste 9. avgusta izabrani za predsednika BNV, predstavnici Vaše liste obećali su nove programske aktivnosti za rešavanje statusa Bošnjaka u Srbiji i ostvarivanju njihovih kolektivnih i individualnih prava. Šta se to menja u aktivnostima?

To znači da će naše aktivnosti biti usmerene ka decentralizaciji BNV na celi Sandžak, posebno na Limsku dolinu. Želimo da svaka naša zajednica u Sandžaku ima aktivnu ulogu u ostvarivanju svojih prava. Radićemo na većoj zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama, rešavanje pitanja bosanskog jezika na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, koje je krenulo u dobrom pravcu. Veoma važan nam je kontinuiran dijalog sa državnim institucijama, kako bismo osigurali sistematsko rešavanje svih problema Bošnjaka, prvenstveno zbog podsticanja investicionih projekata u Sandžaku, ali i u međunarodnim organizacijama koje mogu da podrže razvojne projekte. Radićem na promociji Sandžaka, koji ćemo pretvoriti u regiju pogodnu za investiranje.

* Šta poručujete sunarodnicima i ostalim građanima Sandžaka?

U ovim izazovnim vremenima, jedinstvo i mir su ključni za napredak našeg društva. Sandžak, bogat različitostima, može da bude primer zajedništva i suživota. BNV će nastaviti da se zalaže za prava Bošnjaka, ali i z amir i blagostanje svih građana. Samo ujedinjeni možemo da stvorimo bolje Sutra za sve nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari