INTERVJU Boško Obradović: Ako hoćemo da Rio Tinto ode, pre toga mora da ode Aleksandar Vučić 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Boško Obradović, osnivač i doskorašnji lider Pokreta Dveri, u razgovoru za Danas kaže da ne veruje u dijalog sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko rudarenja litijuma. Smatra da je Vučić nesposoban za dijalog. Kaže da njega interesuje samo lični marketing i lična vlast u kojima nema mesta za druge koji drugačije misli. Obradović smatra da ako građani hoće da „Rio tinto” ode iz Srbije – onda mora i Vučić pre toga.

Doskorašnji lider Dveri u razgovoru za Danas govorio je o svojoj neuspešnoj političkoj misiji u Beogradu, zbog koje su Dveri trpele, o tome zašto ne želi ponovoda se kandiduje za predsednika stranke i zašto je odlučio da otvori kafanu na periferiji Čačka.

 

INTERVJU Boško Obradović: Ako hoćemo da Rio Tinto ode, pre toga mora da ode Aleksandar Vučić 2
lična arhiva Boška Obradovića

U obnovu parlamentarizma u Srbiji ponovo ćemo krenuti iz kafana

*Kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija da ste otvorili kafanu u Čačku. Do sada je uglavnom bio običaj da se iz kafane ide u političare i ministre, a ne obrnuto. A vi iz politike odoste u kafanu. Šta se to zapravo desilo?

Nisam još uvek otvorio kafanu, ali planiram i vršimo završne pripreme u tom pravcu. Čačak će dobiti novi restoran domaće kuhinje u prirodi van gradske vreve. Nazvali smo ga „Jelički vrt” jer se nalazi u podnožju planine Jelice u Gornjoj Atenici, nedaleko od grada. Svi su dobro došli kad naiđu u čačanski kraj.

Kafana je bila i ostala prava narodna skupština. Pre izgradnje sadašnjeg Doma srpskog parlamenta u prestonici sednice Narodne skupštine održavane su u beogradskim kafanama. S obzirom da je sadašnja Narodna skupština izgubila svaki smisao i značaj, izgleda da ćemo morati da krenemo u obnovu parlamentarizma u Srbiji iz naroda, a kafana je svakako jedno od najvažnijih društvenih mesta gde se može čuti autentičan glas naroda.

Sa druge strane, privatno preduzetništvo je jedini način da ne zavisite od aktuelne vlasti, jer u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi više nema mesta za one koji drugačije misle i koji imaju prave fakultetske diplome. Tako da sam se opredelio za ugostiteljstvo da bih ostao svoj i nezavisan kao što sam bio i do sada, uz jasnu svest o svim mukama koje me me čekaju i koje danas imaju svi domaći preduzetnici u državi koja ne brine o njima već isključivo o stranim firmama.

*Znači li to da se od onog obećanja da se privremeno povlačite iz politike, došlo do toga da se konačno povlačite iz najprofiabilnije grane u našem društvu- politike?

Politika nikako ne sme da bude prostor za lično bogaćenje već za služenje narodu i otadžbini, za bolje uređenje društva i države. To što su političari u Srbiji korumpirani i okrenuti isključivo ličnom interesu nas je i dovelo u ovu situaciju. Ja sam se za 12 godina bavljenja politikom trudio da pružim drugačiji primer i dokažem da politika i moral mogu da idu zajedno. Zato danas slobodno hodam i mogu svakome da pogledam u oči. I nigde se ne povlačim već nastavljam opozicionu političku borbu kroz Srpski pokret Dveri, pre svega orijentisan na lokalnu politiku u Čačku i zapadnoj Srbiji odakle verujem da dolaze prve političke promene u Srbiji.

INTERVJU Boško Obradović: Ako hoćemo da Rio Tinto ode, pre toga mora da ode Aleksandar Vučić 3
Printskrin RTS

Neću se kandidovati za predsednika Dveri, Ivan Kostić bi mogao da bude novi lider

*Znači li to da se na septembraskoj izbornoj skupštini nećete kandidovati ponovo za mesto predsednika Dveri, čiji ste osnivač?

Neću se kandidovati za predsednika Dveri, jer sam podneo ostavku na tu funkciju upravo da bih pokazao da postoji odgovornost u politici. To je možda redak gest, ali može da posluži kao seme jednog novog odnosa prema politici. Ako si donosio pogrešne odluke, čak i ako si imao najbolje namere i postoje objektivne okolnosti za koje nisi kriv, treba da snosiš odgovornost. Ovde kod nas je problem što nema odgovornosti ,čak ni za one koji se bave kriminalom i korupcijom pod maskom politike, a kamoli za nešto drugo kao što je moj slučaj da ne možeš ostati predsednik političke organizacije ako nisi prešao cenzus na izborima.

Ovde su čitave generacije političara radile na uništavanju naših državnih preduzeća, privrede, banaka i sela i niko nikada nije odgovarao. Srbija je opljačkana i ojađena, a u zatvoru nemate niti jednog političara koji je za to odgovoran. Zato će buduća vlast biti nova i prava samo ako konačno izvede pred lice pravde one koji su do sada kršili zakon i nenamenski trošili narodne pare prebacujući ih u svoje džepove.

* Ko bi mogao da bude vaš naslednik?

Što se tiče novog predsednika Srpskog pokreta Dveri, Glavni odbor je pokrenuo izbornu proceduru i čeka nas izborna skupština 29. septembra. Lično smatram da je Ivan Kostić neko ko se za ove dve decenije profilisao kao politička ličnost od autoriteta i zaslužuje da se nađe na čelu Dveri po svom doprinosu i ponašanju. Ako se bude kandidovao, verujem da će dobiti podršku većine članova Dveri, ali uz njega treba da dođe i jedno kompletno novo rukovodstvo koje će Dveri vratiti na mesto koje naša politička ideja zaslužuje i koje danas zauzima u svetu.

*Gde vidite budućnost Dveri, koje su sada vanparlamentarna stranka, bez preteranog političkog uticaja i bez sredstava iz budžeta?

Tačno je da su Dveri trenutno vanparlamentarna stranka bez finansijskih sredstava iz budžeta, ali to nije prvi put u našoj istoriji. Nikada od toga nismo ni zavisili. Dveri su ideja i možda jedina čisto ideološka politička stranka u Srbiji, a ideje ne umiru. Naša ideja danas pobeđuje širom Evrope i sveta, pa će tako doći naše vreme i u Srbiji, a to je vreme povratka tradicionalnim vrednostima, očuvanju porodice, podrške domaćem ekonomskom interesu i ekološkog patriotizma. Većina građana Srbije su za to, ali ih medijska strahovlada režima preusmerava da glasaju za one koji su negacija svega navedenog. Ali, ne može ta bolesna medijska vladavina trajati večito.

INTERVJU Boško Obradović: Ako hoćemo da Rio Tinto ode, pre toga mora da ode Aleksandar Vučić 4
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Da sam malo mlađi i da mi je pamet ova: O koaliciji sa Zavetnicima

*Da li je sve ovo što se vama sada dešava posledica toga da ste povlačili neke pogrešne poteze, naročito onaj o koaliciji sa Milicom Đurđević Stamenkovski i Zavetnicima. Da li je koalicija za Zavetnicima bila vaša najveća greška?

Ja sam se kao mali političar iz unutrašnjosti suprotstavio trulom političkom sistemu koji vlada Beogradom od 1945. godine i izgubio sam tu bitku. Tačnije, Dveri nisu imale sa kim da je vode jer je naša politička scena razorena uticajem službe državne bezbednosti i Vučićeve vlasti. Ovde zapravo više i nema normalnog političkog života. Moja najvažnija želja i rekao bih neuspešna misija zbog koje su Dveri mnogo trpele bila je ujedinjenje desne Srbije u jedan snažan nadstranački nacionalni front koji bi konačno postao bitan politički faktor. Jer aktuelnim vlastima odgovara 5-10 rascepkanih i slabih desnih stranaka i grupa građana, ali bi imali ozbiljan problem sa jednim i jedinstvenim patriotskim opozicionim blokom koji bi osvojio najmanje 15 odsto glasova na izborima. Ubi me prejaka ideja, da parafraziram velikog pesnika.

*Da li biste, da možete, uradili sada sve drugačije i malo se detaljnije raspitali o koalicionim partnerima i njihovim skrivenim namerama?

„Eh, da sam malo mlađi i da mi je pamet ova”, što bi rekla novokomponovana narodna pesma, „pa da mogu život da počnem iznova”!

INTERVJU Boško Obradović: Ako hoćemo da Rio Tinto ode, pre toga mora da ode Aleksandar Vučić 5
Foto: Danas/Naša Vukajlović

Naprednjaci će vlast braniti po svaku cenu, rešenje je u jedinstvu naroda

*Pre nešto više od mesec dana najavili ste da očekujete na jesen veliku pobunu naroda protiv litjuma i Rio Tinta. Izgleda da je ta velika pobuna došla par meseci ranije. Koliko je održiva ova odlučnost građana da ne dozvoli kopanje litijuma, ili će Vučić ponovo uspeti da razbije te proteste, kao što je to činio i do sada?

Nema sumnje da građani Srbije reaguju na ogromnu opasnost da Srbija postane kolonija i deponija stranih multinacionalnih kompanija, koje otvoreno prete da ugroze našu životnu sredinu i zdravlje stanovništva. To je trenutno tema od najvećeg interesovanja prosečnog građanina i oko toga se zanimaju ljudi koji se nikada nisu nešto mnogo interesovali za politiku. Vlast oseća da je u problemu i da narodna borba protiv „Rio tinta” može skupo da ih košta. Zato će Vučićeva propagandna mašinerija koja radi 24 sata dnevno, plus represivni aparat i zarobljene institucije u svim sferama, sve učiniti da zaustave ovaj nabujali narodni ustanak koji može doneti preko potrebne političke promene.

Zato je veoma važno ne nasedati na spinove vlasti i ostati ujedinjen u borbi protiv rudarenja litijuma bez obzira na ideološke i druge razlike među demonstrantima. Takođe, posebno se treba obratiti glasačima vlasti koji su zabrinuti kuda vodi ovaj štetan projekat. U jedinstvu svih nas koji smo protiv „Rio tinta”, krije se ključ uspeha da sprečimo ovu ekološku i zdravstvenu katastrofu i promenimo vlast koja nas vodi u tom opasnom pravcu.

Nakon velikog protesta u Beogradu usledilo je hapšenje nekih ,aktivista, da li to sledi represivni period vladanja SNS i zbog čega?

Ova vlast je spremna na sve jer oni zapravo brane nepravedno stečene društvene pozicije na kojima nikada ne bi mogli da se nađu po svom obrazovanju i znanju, kao i lično bogatstvo koje su oteli na tim privilegijama. Zato će oni svoju vlast braniti po svaku cenu, ali se nadam da će narodno nezadovoljstvo biti jače od toga.

Može li sve ovo što se dešava da dovede do novih prevremenih parlamentarnih izbora, uprkos najavama vlasti da izbori slede tek 2027. godine?

Iskreno se nadam da će ovaj talas narodne pobune širom Srbije dovesti do smene aktuelne vlasti, a ne izbora. Ovih dana se na trgovima širom Srbije održavaju pravi izbori na kojima se narod spontano i demokratski izjašnjava o najvažnijim državnim pitanjima. Tu Vučićeva kontrola svih medija, finansija i službi bezbednosti za sada ne može ništa. Međutim, potreban je sledeći korak: da se ta narodna energija kanališe u jedinstven pokret otpora koji će predvoditi novi ljudi koji ni na koji način nisu kompromitovani i istrošeni do sada, bez obzira da li dolaze iz redova političara ili građanskih aktivista.

*I neke opozicione stranke sada traže vanredne izbore?

To je posao opozicije i argumentacija za to stoji: ne možete pre izbora tvrditi da nema ništa od rudarenja litijuma, a dan posle izbora krenuti u sveopštu kampanju za otvaranje rudnika. To u demokratijama ne može tako. Problem je što mi nismo demokratija već lična vlast koja misli da može šta god hoće. Tu smo kao narod da pokažemo jednom čoveku da to tako ne sme i da dalje nećeš moći, da se pozovem na omiljeni citat iz domaćeg filma.

*Verujete li vi u dijalog oko litijuma koji najavljuje Vučić, ili je to sve davno odlučeno?

Vučić je nesposoban za dijalog. On je operisan od političke kulture i komunikacije. On zna samo za lični marketing i ličnu vlast u kojima nema mesta za drugog koji drugačije misli. Zaboravite to! Ako hoćete da „Rio tinto” ode – onda mora i Vučić pre toga!

Čačak je jedini grad u Srbiji u kome još nije završen izborni proces

*Kad smo već kod dugo očekivanog dijaloga, ima li tog dijaloga u Čačku dva i po meseca od završetka lokalnih izbora i zna li se ko je tu pobedio i ko će formirati vlast?

Čačak je jedini grad u Srbiji u kome još uvek nije završen izborni proces od 2. juna i u kome nije konstituisan novi saziv lokalne skupštine. Jasno je da je pala lokalna vlast i da sada na sve načine pokušavaju da se na silu i protivzakonito održe na vlasti. Mi smo tu da se suprotstavimo toj nameri.

*Ima li bar nagoveštaja kada će konačno uslediti konstitutina sednica skupštine Čačka, ili su tu izvesniji novi izbori?

Jedino pošteno i pravedno rešenje jesu novi lokalni izbori u Čačku, jer se pobednik realno ne zna s obzirom da je vlast sakrila službene beleške sa uvida u kompletan birački materijal iz kojih bi jedino mogli da se utvrde konačni izborni rezultati. Sve drugo je izborna krađa i očekujem da će aktuelna vlast probati da konstituiše novi saziv gradske skupštine na istim tim prevarama i manipulacijama. Ali će im to teško proći jer je opozicija jaka i složna. Udruživanje čačanske opozicije koja već tri meseca funkcioniše kao jedan glas je najvažnija vest na lokalnoj političkoj sceni poslednjih godina.

Ako uspemo da zadržimo to jedinstvo i zajednički politički angažman, onda su dani ove sadašnje vlasti u tehničkom mandatu odbrojani, i Čačak lako može postati prvi slobodan grad od Vučićeve vlasti u Srbiji. Tome se nadamo i na tome radimo – svi zajedno u opoziciji, kroz sadejstvo grupa građana i političkih stranaka, što ukoliko u tome ovde u Čačku uspemo posle može biti model za čitavu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari