INTERVJU Novi lider Dveri Ivan Kostić: Mi smo svoju cenu platili 1Ivan Kostić Foto: J. Z. T.

Istina je da su Dveri vezane za ličnost Boška Obradovića jer je on čovek koji je pre 25 godina osnovao Dveri i to je sve normalno. Svaki čovek je posebna ličnost i neminovno da sa sobom nosi svoju autentičnost i svoju energiju, tako da verujem da će novo rukovodstvo sa političkim iskustvom od 12 godina naći model kako da se ponovo vratimo u centar političkih dešavanja u Srbiji”, kaže u intervjuu za Danas novoizabrani predsednik Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić.

Kostić je u dva saziva bio narodni poslanik Dveri, a nakon izbornog neuspeha ove stranke na decembarskim izborima prošle godine u koaliciji sa Zavetnicima i ostavke Boška Obradovića, bio je deo privremene uprave.

Stranka ga je na vanrednom saboru krajem septembra izabrala za novog predsednika, a upitali smo ga misli li da će uspeti da se profiliše kao novi lider, s obzirom na to da su se Dveri kroz decenije postojanja pre svega povezivale s Obradovićem.

“Po mom objašnjenju i dalje imamo najautentičniju političku ideju kao i stranačke aktiviste i odbore po Srbiji koji su sigurno brojniji od mnogih stranaka koje sada imaju parlamentarni status i to nam daje nadu da je pred nama svetla politička budućnost”, odgovara Kostić.

* U poslednja dva izborna ciklusa Dveri su bivale u koalicijima s onima s kojima su se ispostavljali saradnicima rezima, a to su Žika Gojković (POKS) i Milica Đurđević Stamenkovski. Mislite li da ste kao stranka „okajali grehe“ pred biračima? Očekuje li se neka promena vizuelnog identiteta, i slično?

– Mi smo svoju cenu platili i Dveri su jedina opoziciona organizacija koja je preuzela odgovornost za loš izborni rezultat i reformisala se – imamo i novog predsednika i nove potpredsednike i pola novih članova u Predsedništvu stranke. Važno je naglasiti da Dveri na proteklim izborima nisu imale za cilj da izlaze samo sa Zavetnicima na parlamentranim izborima, već da smo od starta skupštinskog saziva 2022. godine uložili najviše energije da formiramo široki patriotski front koji bi predstavljao drugu najjaču političku opciju u zemlji. Zbog čega nije došlo do formiranja tog bloka, to je sada druga tema, ali ono što je definitivno tačno jeste da su lideri patriotskih opozicionih stranaka pokazali jednu dozu nezrelosti i neozbiljnosti zbog propuštene prilike da na decembarski izborima 2023. godine izađemo svi zajedno. Nadam se da će u narednom periodu opšti nacionani interes biti iznad stranačkih sujeta i filozofskih nadgornjavanja.

* Pred izbore u decembru prošle godine čini se da su se pogoršali odnosi sa koalicijom NADA, ali i Srbija protiv nasilja. Koga danas vidite kao partnere i možete li sa „probriselskom opozicijom“ u borbu protiv režima? Mogu li Dveri opet do skupštinskih klupa?

– Apsolutno verujem da će Dveri biti prisutne u sledećem sazivu Skupštine Srbije i to je primarni zadatak ovog rukovodstva. Kao opoziciona organizacija, otvoreni smo za saradnju sa svim jasno profilisanim opozicionim strankama. Nažalost, trenutna politička situacija je takva da ideologije i programi stranaka nisu u prvom planu, jer je aktuelna vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem razorila sve demokratske procese u političkom i društvenom životu. O razlikama u ideologiji i programima, o podelama na leve i desne, možemo govoriti tek nakon pada ove vlasti, slobodnih i poštenih izbora i vraćanja demokratskih postulata.

INTERVJU Novi lider Dveri Ivan Kostić: Mi smo svoju cenu platili 2
Foto: Dveri/Zvanična fotografija za medije

* Učestvujete u borbi protiv iskopavanja litijuma. Hoće li po Vašoj proceni borba protiv Rio Tinta biti uspešna?

– Naravno da učestvujemo i mogu sa ponosom da kažem da je naš odbor iz Loznice pre nekoliko godina sa gospodinom Zlatkom Kokanovićem prvi pokrenuo i okupio ljude za borbu protiv otvaranja rudnika Rio Tinto. Od tada do danas smo bili prisutni na svim frontovima gde se branio ekološki suverenitet Republike Srbije. Tu borbu nastavljamo i dalje sa svim opozicionim partijama i grupama građana i očekujemo da će narodna volja i odlučnost pobediti bahatost i politiku prodaje državnih resursa i prirodnih bogatstava, koju sada sprovodi vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom.

* Mislite li da će Vučić otići na samit BRIKS-a i kako vidite sve češće odlaske Aleksandra Vulina u Moskvu?

– Naravno da neće otići na samit BRIKS-a jer mu to njegovi mentori iz Brisela ne dozvoljavaju. Na kraju krajeva, svedok sam mnogih javnih nastupa predsednika Srbije u Skupštini gde je on javno izjavio da je njegov strateški pravac put u Evropsku uniju i da on u istočne ekonomske integracije jednostavno ne veruje. Meni samo nije jasno kako on i Ivica Dačić i dalje ostaju evrofanatici kada se već sada u Poglavlju 35 Srbija obavezuje da prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu?! Tu onda nešto ne štima. Znači da su aktuelni vlastodržci spremni da verno ispunjavaju naredbe iz Brisela zarad opstanka na vlasti, bez obzira što za to moraju da predaju ili bolje rečeno prodaju južnu srpsku pokrajinu. To nije u interesu ovog naroda i ove države i ja iskreno verujem da će njihov politički kraj biti vrlo brzo, pre nego što potpišu sve ultimate koje od njih traži kolektivni zapad.

* Dveri su prepoznate pre svega i po stavovima vezanim za Kosovo i Metohiju. Planirate li neke konkretne akcije u daljem periodu po ovom pitanju?

– Za Dveri je tema Kosova i Metohije primarno političko pitanje, jer ako mi bez ikakve diplomatske borbe a mogu slobodno da kažem i uz svesrdnu pomoć srspkih vlasti, budemo spremni da se odreknemo južne srpske pokrajine, postavlja se pitanje koja je onda naša crvena linija u odnosu sa zemljama Evropske unije i SAD. Da li onda sutra možemo da očekujemo otvaranje novih žarišta u raškoj oblasti ili Vojvodini? Mi svim svojim sredstvima moramo da branimo svoj suverenitet i teritorijalni integritet jer tako isto postupaju sve ozbiljne države u svetu. Tu nema ni malo popuštanja i povlačenja. Zato smo mi na našem Saboru i doneli deklaraciju u kojoj očekujemo da sledeća Vlada Srbije bez obzira ko je bude činio, mora da poništi sve štetne sporazume koje je ova vlast potpisala a koji su u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Počevši od Briselskog sporazuma pa do momemoranduma koji se tiče problematike oko Rio Tinta.

*Da li je mogući povratak ranijih „dverjana“ u stranku ili neka bliža saradnja sa njima, poput Vladana Glišića, Miroslava Parovića, Srđana Noga…?

– Pozivam sve članove Srpskog pokreta Dveri koji su se u proteklom periodu pasivizirali da daju podršku novom rukovodstvu i da se uključe u zajednički rad, jer organizacija koja u svome programu baštini najsvetlije tradicije srpskog naroda i koja traje već 25 godina ne može propasti niti se može ugasiti. Vreme koje je pred nama će biti vrlo turbulentno i nama je potrebna pomoć svakog pojedinca koji je spreman da se bori za očuvanje državnog i ekonomskog suvereniteta naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari