INTERVJU Nedžad Ugljanin, predsednik SO Severna Mitrovica: Narod se najmanje pita za bilo kakve odluke 1Ugljanin (u sredini); foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Veoma komplikovanu situaciju na severu Kosova dodatno komplikuje odnos zakonodavne i izvršne vlasti u opštini Severna Mitrovica, koji se video i na poslednjoj sednici Skupštine opštine. Ova sednica došla je nakon niza odluka, koje su predstavnici Srba sa severa Kosova, ali i beogradske vlasti, okarakterisali kao incidentne.

Nakon kritika od strane predsedavajućeg Nedžada Ugljanina, gradonačelnik Erden Atić, iz Samoopredeljenja, napustio je sednicu. Sam Ugljanin u intervjuu za Danas kaže da je između dve grane opštinske vlasti do razmimoilaženja došlo zbog toga što Atićev kabinet ne sprovodi odluke koje Skupština donese.

Predsedavajući SO Severna Mitrović juče ujedno tvrdio da su i radnici ove institucije pod pritiskom upravo od strane gradonačelnika.

„Zamislite šta rade ovim radnicima ovde svaki dan, kroz šta prolaze, kada se ovako ponaša prema delegatima, zamislite kakvo je ponašanje prema običnim radnicima“, naveo je.

Izneo je zatim i tvrdnju da je žensko osoblje koje radi u ovoj instituciji „posebno pod teškim psihološkim pritiskom“.

„Plašim se najviše za ove radnike ovde, jer ovo je psihološki pritisak i utiče naročito na žensko osoblje koje radi u okviru ove institucije. Vi možda ne verujete, ali ja sam video, ovde treba da zaposlimo najmanje 10 psihologa da vratimo te ženske osobe u normalu. Na žalost to je tako, anarhija se nastavlja“, tvrdio je Ugljanin, a preneo KoSSev.

*Kako komentarišete ponašanje Erdena Atića na protekloj sednici?

Što se tiče izvršne i zakonodavne vlasti došlo je do razmimoilaženja s obzirom da odluke koje je Skupština donosila nisu sprovođenja upravo zbog gradonačelnika i njegovih poteza. Međutim mi ćemo zakonski tražiti da su odluke Skupštine obavezujuće za izvršnu vlast. Deset godina funkcionisanja zakonodavne i izvršne vlasti je bilo faktički kao partnerizam u svim odlukama i niej bilo slobode govora i slobode izjašnjavanja.

Skupština se ograđuje od takve vrste ponašanja i ovo je već drugi put da napušta sastanak što samo šteti njegovoj reputaciji i karakternim osobinama.

*Da li Vaši navodi o pritiscima na osoblje opštine zapravo govore da imate saznanja o mobingu, ako ne šta ste time želeli reći?

Na sednici sam naveo da se na Atića vrši pritisak od strane centralne vlasti, a naveo sam i imena tih ljudi koji su mislili da će biti imuni na odluke Skupštine.

Govorio sam i o odnosu prema zaposlenima. Naveo sam da se takav vid pritiska nastavlja i nakon odlaska Srpske liste i da je to metoda pojedinaca, a konkretno šefa kabineta gradonačelnika, koji mora biti upoznat sa svakim dokumentom koji se dostavlja direktorijatima. Zapravo svi su ćutali o tom problemu. Ne smeju o njemu da govore ili da se nekom požale.

*Zašto se ne poštuje zahtev međunarodne zajednice da novi gradonačelnici vrše samo tehničku ulogu, a ne i političku? Šta je cilj Atićevih odluka koje mnogi s Kosova nazivaju incidentnim, poput izbacivanja srpskih institucija, „oslobađanja“ šetališta…? Mislite li da ih donosi sam ili je to deo šireg plana?

Smatram da Atić niti donosi odluke već se one donose sa većih nivoa vlasti da bi situacija uvek bila faktički “status kvo”, da se drži pod kontrolom. Mi kao Skupština se od svake odluke koja dovodi do eskalacije sukoba se ograđujemo, ali postojala je i odluka Skupštine o slobodi kretanja, to jest otvaranju mosta. Mi to ne smatramo odlukom koja vodi eskalaciji, već smo želeli da most bude slobodan i prohodan iako su mnogi na to gledali da je to odluka ka eskalaciji.

INTERVJU Nedžad Ugljanin, predsednik SO Severna Mitrovica: Narod se najmanje pita za bilo kakve odluke 2
foto: Printscreen/Facebook

*Kako očekujete da se situacija reši – peticija, ostavke gradonačelnika ili uopšte nismo blizu deeskalacije?

Mi kao Skupština očekujemo Administrativno upustvo koje će biti dostavljeno skupštinama na Severu da u roku 30 dana potpišu peticiju i naravno mi ćemo svoju dužnost obaviti u skladu sa administrativnim upustvom.

Neučestvovanje u prikupljanju peticije ili bojkot će proizvesti pritisak međunarodne zajednice da se ovaj proces završi i da se raspišu izbori u severnim opštinama.

*Koliko su protekli lokalni izbori i dešavanja s upadima u opštine i protestima Srba na Severu Kosova uticali na odnos među zajednicama u Severnoj Mitrovici? Kao pripadnik bošnjačke zajednice, koliko pripadnici drugih nacionalnosti trpe zbog odnosa Srba i Albanaca?

Bilo kakva eskalacija se reflektuje na sve zajednice jer ljudi, bez obzira na etničku pripadnost, žele mir, slobodu i suživot. Ali nažalost kao i u prethodnom periodu narod se najmanje pita za bilo kakve odluke.

*Kako gledate na Vučićevu ulogu u eskalaciji tenzija na severu, može li se meriti njegova i odgovornost Kurtija?

Što se tice Vučića i Kurtija ja mislim da će i jedan i drugi pod pritiskom međunarodne zajednice ipak još neko vreme držati ljude pod tenzijama do konačnog dogovora koji će se morati sprovesti dogovorom, nakon  neke donatorske konferencije koja će se vrlo brzo desiti.

*Koliko Skupština opštine može da doprinese deeskalaciji, hoćete li i u narednom periodu da se kritikujete Atićeve postupke?

Skupština je i juče na zasedanju ponovila da zeli deeskalaciju situacije i ogradićemo se od bilo kog faktora eskalacije koji utiče na bezbednost i sigurnost građana. Skupština podržava preduzimanje koraka od strane kosovskih vlasti na deeskalaciji sukoba jer smo u okviru opštine imali znatan broj pripadnika policije, međutim taj broj je znatno smanjen i to smatramo doprinuse eskalaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari