INTERVJU Nenad Čanak: Informaciju o preseljenju Srba sa KiM u Sandžak dobili smo sa više strana 1Foto: Printscreen/YouTube/N1

„Informaciju o mogućem preseljenju Srba sa Severa Kosova u Sandžak, Sonja Biserko i ja dobili smo sa više strana. Smatrali smo da ne bi trebalo da dozvolimo da to prođe nezapaženo i da počne prebacivanje krivice sa jedne na drugu stranu, kao što se to događalo i ranije u istoriji. Smatrali smo da tu informaciju moramo podelili sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, jer on ima obavezu da se pobrine i za bezbednost Srba na KiM“, kaže u razgovoru za Danas Nenad Čanak, bivši predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

* Ali to su samo indicije koje vi imate?

Ako imate elemente koji se poklapaju, a to je da postoji izgradnja određenih objekata po Sandžaku, ako imate pripremu visokog intenziteta, ukidanje univerziteta na Severu Kosova i preseljenja, onda je jasno gde to vodi. Da ne bi bilo iznenađenja posle, mi smo smatrali da treba obavestiti Kurtija na vreme. Tim pre što postoje akcije Vlade Kosova na severu i zaokruživanje samostalnosti koje se sprovodi bez bilo kakve koordinacije sa međunarodnom zajednicom i vlastima u Srbiji. Smatrali smo da takvi postupci mogu da izazovu novu eskalaciju.

I to je to, nema ničeg više u našem upozorenju o mogućem preseljenju.

Kao što znate iz istorije kada je bilo granatiranje pijace Markala u Sarajevu došlo se u situaciju da se prebacuje krivica sa jedne na drugu stranu, a jedino što je bilo izvesno su bile žrtve.

Vlasti u Srbiji ne žele da razgovaraju o našim saznanjima

* Da li ste o informacijama koje posedujete razgovarali i sa zvaničnicima iz Srbije?

Stvar je u tome što niko iz Srbije o tome i neće da razgovara sa nama. Ako ste primetili saopštenja koja daju opozicione stranke nailaze na, manje više, ignorisanje. Ja sam lično hiljadu puta upozoravao na bespravno uništavanje parka Fruška gora i niko nije reagovao. Šta treba da se desi da bi neko iz vlasti odreagovao. Ovako smo uspeli jednu važnu stvar da iznesemo na videlo i nadam se da će to izazvati željeni efekat, a željeni efekat je da se to spreči.

* Aleksandar Vučić tvrdi da Srbi ostaju na Kosovu i da ih niko neće seliti i napominje da ovo što Vi govorite sliči cirkusu Medrano?

Ne znam šta je cirkus Medrano. Možda bi bilo dobro da pitate predsednika Vučića šta je Medrano. Ja nisam pohađao cirkuse u životu i ne znam o čemu on priča. Bilo bi veoma značajno da posledica ovoga o čemu govorimo Sonja i ja bude zaštita interesa građana srpske nacionalnosti na Kosovu.

INTERVJU Nenad Čanak: Informaciju o preseljenju Srba sa KiM u Sandžak dobili smo sa više strana 2
foto: Kosovska Vlada

* Čini se da su oni ostali bez zaštite i sa jedne i sa druge strane ?

Premijer Kurti nam je dao policijske podatke gde je mnogo manje nasilja nad Srbima po etničkoj osnovi, nego što je nasilje nad ostalim stanovnicima Kosova. Tako da bi bilo jako važno kada se govori o teroru nad Srbima na Kosovu, da se govori o proverenim informacijama imenom i prezimenom, da se tačno zna o čemu se radi. Ja ću medijima dostaviti podatke o krvnim deliktima, ko su počinici, a ko žrtve na Kosovu, kako bi se tačno znalo šta se dešavalo nekoliko poslednjih godina. Najveći neprijatelj mira na ovim prostorima su poluistine koje su složene za dizanje panike.

* Nisu li i ove vaše informacije dizanje panike?

Indicije o pripremama za preseljenje Srba sa Severa KiM u Sandžak, o kojima smo govorili Sonja Biserko i ja, nastale su nakon višedecenijskog iskustva. Kada sam govorio o iseljavanju Hrvata iz Vojvodne bio sam proganjan i maltretiran i optužovan da pravim paniku i međunacionalni razdor. Tri godine kasnije iseljeno je 40 000 Hrvata. Tako je i sa ovim sada.

Srbija više nije na Kosovu, idite, uverite se sami

* Ima i onih koji smatraju da je vaša priča za rubriku „verovali ili ne“?

Odjednom niko više ne dovodi u pitanje da li je to tačno što govorimo, nego se konstatuje da je to laž i da će Srbi ostati na Kosovu i da će Kosovo ostati Srbija. Srbija nije na Kosovu. Dođite sami na Kosovo pogledajte i videćete. To je sve propaganda koja služi da bi se jedan deo populistički zavedenog javnog mnjenja zadržao pod svojim okriljem. Ali to treba videti sa Vučićem, ne sa mnom.

* Da li vaše indicije o mogućem preseljenju Srba sa KiM idu u korist Kurtija pred izbore?

Ne. Njega to obavezuje na način koji je veoma osetljiv. On sada ne može da kaže da nije znao i da nije upoznat šta se događa na delu terirorije za koji je preuzeo odgvorost dobivši više od 50 odsto podrške. Njegova je stopostotna odgovornost. Kurti je sada u poziciji da mora sa punom odgovornošću da se odnosi prema ovim informacijama koje smo mu predočili, jer su i građani srpske nacionalnosti, građani Kosova, kao i svi drugi. I on ima obavezu da se pobrine za njihovu bezbednost i normalno funkcionisanje njihovih života. To njemu sada samo dodaje nove obaveze.

* Kako je uopšte došlo do tog sastanka sa Kurtijem?

Sonja Biserko je organizovala taj sastanak, jer poznaje Kurtija više decenija i uvek može da stigne do njega. Ja sam mislio da je vrlo važno dati Kurtiju u ruke odgovorost za građane, da zna i da mora da bude svestan da se u slučaju nečeg takvog radi o građanima Kosova.

Baškin slučajno prisustvovao razgovoru

*Treći prisutni član na sastanku Mark Baškin demantovao je saopštenje Vlade Kosova navodeći da on nije direktor Centra za humanitarni dijalog, već viši savetnik i da nije informisao Kurtija o navodnim planovima Beograda za preseljenje Srba sa Kosova?

To je tačno. Baškin je manje više slučajno prisustvovao tom sastanku. Sreli smo se sa njim na nekom drugom sastanku i sa nama je pošao na razgovor sa Kurtijem. On nije bio upoznat sa temom razgovora i nema nikakve veze sa ovim. Upao je u sve to, manje više, nevin.

*A u kom svojstvu ste Vi išli na taj sastanak, kao Nenad Čanak, kao član LSV, ili nešto drugo?

Kao Nenad Čanak, privatni građanin i za dva meseca penzioner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari