Iz vojnog kamiona garnizona Vojske Srbije u Nišu juče, oko 10.30, na naplatnoj rampi Batočina, na autoputu Beograd-Niš, ispalo je 18 sanduka s ručnim kumulativnim bombama, najverovatnije ruske proizvodnje, potvrdili su juče Danasu čelnici Opštine Batočina.
Vozač vojnog kamiona, koji nije imao nikakvu pratnju, nije primetio da su na naplatnoj rampi ispali sanduci s bombama, te je nastavio vožnju i stigao do varošice Batočina, udaljene oko dva kilometra od istoimene rampe.

Iz vojnog kamiona garnizona Vojske Srbije u Nišu juče, oko 10.30, na naplatnoj rampi Batočina, na autoputu Beograd-Niš, ispalo je 18 sanduka s ručnim kumulativnim bombama, najverovatnije ruske proizvodnje, potvrdili su juče Danasu čelnici Opštine Batočina.
Vozač vojnog kamiona, koji nije imao nikakvu pratnju, nije primetio da su na naplatnoj rampi ispali sanduci s bombama, te je nastavio vožnju i stigao do varošice Batočina, udaljene oko dva kilometra od istoimene rampe. Radnici na naplatnoj rampi primetili su da su iz vojnog kamiona ispali sanduci, ali su pretpostavljali da je reč o manjerkama za hranu, pa su sanduke sklonili u stranu, kako bi saobraćaj prema Kragujevcu mogao normalno da se odvija.

Izbegnuta katastrofa

Predsednik Opštine Batočina Radiša Milošević rekao je za Danas da vojno vozilo s tako opasnim teretom nije smelo da se kreće bez odgovarajuće pratnje. „Preko teritorije naše opštine često prolaze vojni kamioni natovareni eksplozivnim napravama koje se voze na uništavanje u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu. Nedopustivo je da se kamioni s takvim tovarom prevoze bez ikakve pratnje. Batočinci su, srećom, izbegli pravu katastrofu, pošto, prema nezvaničnim informacijama, jedna kumulativna mina uništava tenk od 40 tona. Pretpostavljam da je u sanducima koji su pali s vojnog kamiona kod naplatne rampe bilo blizu 200 takvih mina“, naglašava Milošević.

Šta se zaista nalazi u sanducima, saznali su kad se vozač vojnog kamiona, primetivši kod Batočine da mu na vozilu nema sanduka s bombama, vratio na naplatnu rampu.
Odmah zatim na naplatnu rampu stigle su jake vojne i policijske snage, koje su blokirale mesto na kojem su iz vojnog kamiona ispali sanduci s bombama, a saobraćaj prema Kragujevcu preusmerili preko Lapova i Jagodine. Ubrzo za njima na naplatnu rampu Batočina stigli su i istražni organi i rukovodstvo batočinske opštine. Mesto na kojem su ispale bombe bilo je blokirano i u jučerašnjim popodnevnim satima, a nadležne vojne vlasti do tada o incidentu na naplatnoj rampi nisu dale nikakvo saopštenje.
I u rukovodstvu Policijske uprave u Kragujevcu, koja „pokriva“ i ostale šumadijske opštine, juče su za naš list potvrdili da je na naplatnoj rampi kod Batočine iz vojnog kamiona ispalo 18 sanduka s bombama. Čelnici kragujevačke policije ovim povodom, međutim, nisu hteli da daju nikakve izjave ni detaljnije informacije.
– Nisu nama ispale bombe iz kamiona, već vojsci. Mi smo ozbiljna služba. Obratite se nadležnima u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane – rekao je za Danas jedan od rukovodilaca policije u Kragujevcu.
Saobraćaj na autoputu Beograd – Niš juče se, osim na uključenju za Kragujevac, normalno odvijao. Na mestu incidenta nalazile su se ekipe pirotehničara, vatrogasci i kola hitne pomoći. Kako je saopšteno iz JP „Putevi Srbije“ naplatna stanica kod Batočine, iz pravca Niša, bila je zatvorena za saobraćaj koji je preusmeren na naplatnu stanicu Lapovo. Saobraćaj je normalizovan oko 16 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari