Nakon predstojećih izbora i osvajanja većine u Skupštini Vojvodine, pokrajinski parlament će na inicijativu naprednjaka osnovati stručnu i nezavisnu komisiju, koja će obaviti reviziju svih privatizacija u Vojvodini nakon 2001. godine – kaže za Danas predsednik Okružnog odbora SNS Igor Mirović, koji je i kandidat naprednjačke koalicije za premijera Vojvodine.


– Smatramo da je ovo u interesu svih žitelja Vojvodine, jer smo nažalost svi svesni prljavih, pokvarenih i pljačkaških privatizacija, pogotovo u poljoprivredi. Imovina mnogih privatizovanih firmi je uništena, radnici su mesecima, ako ne i godinama, bez plata. Za ovo propadanje najviše su krivi vladajuća DS i njeni koalicioni partneri, što bi građani trebalo da imaju u vidu kada budu glasali – kaže Mirović.

Po njegovim rečima, zadatak komisije će biti i da utvrdi krivce „pogubnih“ privatizacija i da se oni „privedu pravdi“. Takođe, nakon nalaza komisije, biće i obeštećeni radnici iz firmi koje su propale u tom procesu.

Mirović tvrdi da je privredni potencijal zadruga, poljoprivrednih dobara i preduzeća u Vojvodini za 40 odsto niži nego krajem osamdesetih godina prošlog veka, a da je niži čak i od onog u devedesetim, kada je zemlja bila pod sankcijama i u ratnim sukobima.

Funkcioner naprednjaka ističe da, ipak, privatizaciju NIS ne treba ispitivati, jer je taj posao obavljen na međudržavnom nivou Ruske Federacije I Srbije.

– Privatizaciju Naftne industrije Srbije treba gledati i kao dugoročni razvojni posao, jer sa sobom donosi i izgradnju gasovoda Južni tok, kao i izgradnju tri termoelektrane u Nišu, Beogradu i Novom Sadu – zaključuje Igor Mirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari