Ispitati odgovornost mentora Siniše Malog 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Odgovornost za neakademsko ponašanje prilikom izrade doktorske disertacije Siniše Malog treba da snosi i njegov mentor Ondrej Jaško, kao i članovi komisije pred kojom je odbranio tezu, saglasni su sagovornici Danasa.

Međutim, zasad nema najave da će neko iz univerzitetske zajednice podneti zahtev da se njihova odgovornost ispita.

– Nakon odluke Etičkog odbora UB neophodno je da se utvrdi odgovornost svih koji su u dosadašnjem postupku imali učešće u tome. Pre svega mentor i komisija na FON-u koji su napisali pozitivan izveštaj o toj disertaciji i time verovatno doveli Nastavno-naučno veće fakulteta u zabludu, a kandidata da s takvom doktorskom disertacijom može da izađe na odbranu. NJihova odgovornost je i u tome što bar na odbrani nisu obustavili dalju proceduru sticanja zvanja doktora nauka – kaže za Danas Predrag Simonović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu.

Prema njegovom mišljenju, veliku odgovornost ima i stručna komisija koju je formiralo NN veće FON-a, pošto nije ispunila valjano svoj zadatak na osnovu odluke Veća, nakon što je profesor Raša Karapandža prijavio neakademsko ponašanje.

Simonoviću bi bilo logično da se ispita ima li i odgovornosti Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u ovom konkretnom slučaju, ali veruje da bi to bilo teško formalno utvrditi na osnovu dostupnih činjenica.

Naš sagovornik smatra da utvrđivanje odgovornosti mora ići po posebnim prijavama neakademskog ponašanja svih ovih subjekata.

Moma Kovačević, student FON-a koji je učestvovao u blokadi Rektorata, ističe da je obaveza univerziteta da se pozabavi odgovornošću i mentora i komisije za odbranu doktorske disertacije Siniše Malog, jer se oni ni posle više od pet godina nisu odrekli tog doktorata, niti su promenili stav. On ukazuje da bi trebalo preispitati i odgovornost uprave FON-a, kao i tela koja su delegirala članove u stručnu komisiju, pošto nijedan od četiri člana te komisije nije sa Beogradskog univerziteta.

Bivši rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević, koji je član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ukazuje za Danas da je doktorat zajednički rad mentora i kandidata.

– Kandidat nije ništa radio na svoju ruku, uvek postoji, pre svega, mentor, a potom i neka komisija koja je kvalifikovana da pročita rad. Meni čak nije jasno šta je plagirano i da li u tom doktoratu ima naučnog doprinosa ili ne. Postoji očigledno greška u citiranosti, ali to je benigna stvar. Osnovno je da se vidi da li u doktoratu postoji ono što je samostalan istraživački rad kandidata. Ako ga ima, on je doktor nauka sa opomenom, kao što je nekadašnja nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen opomenuta, ali joj nije oduzet doktorat – ističe Kovačević i napominje da nije stručan za oblast u kojoj je Mali doktorirao pa ne može da proceni ima li u njegovom doktoratu naučnog doprinosa ili ne.

Dodaje da mu taj slučaj „nije do kraja jasan“ i da bi ga trebalo „raščistiti“, kako ne bi bili oštećeni ni kandidat, ni Univerzitet u Beogradu. Kovačević, međutim, kaže da ne očekuje ništa, „jer je cela priča ispolitizovana, a ušlo se u predizbornu kampanju“.

– Ekonomski fakultet nije odbio tezu Malom već su mu rekli da nije zreo da je prijavi i da treba i dalje da radi. Onda je napravljena pogrešna odluka, verovatno sa njegovim mentorom, da se da ide linijom manjeg otpora, a to se nikad ne radi. Tako je u tu priču uvučen i FON. Mentor nije bez odgovornosti – poručuje Kovačević.

Borba se isplati

Na pitanje kakva je atmosfera na FON-u posle odluke Odbora za profesionalnu etiku, student Moma Kovačević kaže za Danas da mu je nekoliko profesora čestitalo, da su mu se javili sadašnji, ali i bivši studenti koji su zadovoljni raspletom događaja.

– Odluka Odbora je jako značajna za oslobađanje ljudi od straha i da počnu da veruju da se borba isplati i da ima smisla. Jer efekti očigledno postoje i studenti nisu uzalud proveli 12 dana blokirajući Rektorat. I sama javna osuda, kao mera koju je predložilo NN veće FON-a, je pokazatelj da se situacija menja, pogotovo među mlađim profesorima i asistentima. NJima postaje jasno da ne mogu da okreću glavu i beže od odgovornosti pred problemima. Sreća u nesreći kod ovog slučaja je u tome što je ogolio koliko problema ima u visokom obrazovanju i koliko se skrenulo s puta. Ovo je prvi korak ka isceljenju Univerziteta u Beogradu – smatra Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari