Nakon što je ove godine postao premijer Srbije, Aleksandar Vučić je nastavio sa praksom davanja obećanja sa određenim rokovima kao i dok je bio na mestu prvog potpredsednika prethodne vlade. Iako nije ispunio ni sva prethodna obećanja, tipa „za toliko i toliko dana“, lider naprednjaka i dalje u istom maniru najavljuje određena rešenja, koja odstupaju od rokova koje je zacrtao. Tako da javnost u Srbiji još očekuje novi zakon o radu, set medijskih zakona, objavljivanje ugovora sa Fijatom i Etihadom, spisak donatora za pomoć ugroženima od poplava.


Uprkos brojnim obećanjima, ne samo premijera već i drugih predstavnika vladajuće SNS, da će ugovor između države Srbije i Etihada biti dostupan javnosti najkasnije do februara, a potom i do polovine marta – to se još nije dogodilo. „Mi ćemo naš ugovor sa Etihadom pokazati pre kraja predizborne kampanje, 16. marta“, jedna je od Vučićevih najava izrečena 4. februara. Međutim, početkom maja tim povodom premijer je rekao za Danas da će prvo objaviti ugovor sa Fijatom, a zatim sa Etihadom. „To ćemo učiniti vrlo uskoro“, poručio je on, a „uskoro“ traje već više od dva meseca.

Jedna od tema koja poslednjih dana zaokuplja pažnju velikog dela javnosti jeste i usvajanje novog zakona o radu. O toj temi bilo je više obećanja, sa više rokova. Marta 17. Vučić je rekao: „Očekujem da ćemo usvojiti ključne zakone, uključujući zakon o radu, stečaju, privatizaciji, građevinskim dozvolama do kraja juna ili sredinom jula.“ Slično je ponovio i u svom ekspozeu povodom izbora nove vlade 27. aprila. „Zamolio sam novu predsednicu Skupštine, gospođu Maju Gojković, da do 15. jula, za oko 65 dana i noći, prvi deo reformskog paketa zakona bude usvojen.“

Rokovi za usvajanje tog zakona su se primakli kraju, a pre dve nedelje Vučić je za naš list rekao da ćemo „za dvadesetak dana u parlamentu imati novi zakon o radu, za 30 dana novi zakon o insolvenciji i zakon o privatizaciji i u okviru 40 dana novo građevinsko pravo, kao i obećanu finansijsku konsolidaciju budžeta“. Samo tri dana kasnije, 20. juna, premijer je izjavio da će zakon o radu, u narednih sedam dana, stići u skupštinsku proceduru i da će biti usvojen u parlamentu.

U maju je Aleksandar Vučić izjavio i da će se država povući iz vlasništva u medijima, kao i da će pre letnje pauze biti doneti zakoni iz medijske oblasti. I to dalje čekamo, kao i spisak donatora za pomoć ugroženima od poplava. „Vlada Srbije će u narednih sedam dana postaviti na svojoj internet adresi spisak svih pojedinačnih donatora koji su odvojili sredstva za pomoć ugroženima od poplava“, najavio je premijer za Danas 20. maja.

Iako je još krajem marta predsednik Vlade očekivao da će do kraja juna da bude otvorena i velika fabrika avio-komponenata u Pančevu, ni to se nije desilo. „Izvoz bi bio od 400 do 450 miliona evra, to će biti velika stvar i podstrek za srpsku privredu. Zamislite da ćemo direktno prodavati Boingu i Erbas“, rekao je Vučić, tada kao prvi potpredsednik Vlade.

Ranije najave

Aleksandar Vučić je još i kao prvi potpredsednik Vlade najavljivao u određenim rokovima dosta stvari, na koje je Danas podsećao krajem prošle godine, a mnoga od njih se ni do danas nisu ispunila. Sredinom avgusta je rekao da će se do kraja tog meseca znati „potpuna istina“ o kupovini lista Politika, a više puta sa različitim rokovima Vučić je najavljivao i smenu funkcionera SNS, odnosno direktora javnih preduzeća i predsednika opština koji nisu dobro radili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari