U Tužilaštvu za ratne zločine juče je počelo saslušanje sedmoro osumnjičenih za pomaganje u skrivanju haških optuženika, koji su između ostalog posredovali i u pribavljanju lažnih dokumenata haškom optuženiku Stojanu Župljaninu.

Kako za Danas ističe Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, reč je o informativnim razgovorima, saslušanje će najverovatnije trajati narednih nekoliko dana, a od njihovog iskaza zavisiće kakve će biti sledeće procesno-pravne radnje Tužilaštva za ratne zločine.

– Reč je o sedam lica koja se saslušavaju u Tužilaštvu za ratne zločine, a u pretkrivičnom postupku će biti više od 30 osoba koje su formirale mrežu pomagača. Postoje indicije da su njegovi jataci bili povezani i sa drugim haškim beguncima – napominje Vekarić.

Ova mreža pomagača haških optuženika razbijena je na osnovu jedne sveske, to jest šifrarnika Stojana Župljanina, koja je pronađena u stanu u Nišu 26. marta ove godine, kada je Župljanin u poslednji čas izmakao policiji.

– Dekodiran je šifrarnik Stojana Župljanina i znamo da se od 1999. godine, sem u Srbiji, sakrivao u još četiri države na ukupno 27 lokacija – kaže Vekarić.

Prema operativnim saznanjima Tužilaštva i MUP, u šifrarniku se pored broja telefona nalazilo i ime grada, tako da je zahvaljujući tome i razbijen sistem komunikacije ove grupe. Župljanin je putovao po svetu s lažnim identitetom u Lagos (Nigerija), Moskvu, Pariz, Crnu Goru – Podgoricu, Nikšić i dva puta u Budvu, a utvrđeno je i da je koristio identitet mrtvog Branislava Vukadina, a da je originalne dokumente dobio iz Republike Srpske.

– Na osnovu tih papira izdata su mu lična dokumenta u Bačkom Petrovcu, a za to mu je bila neophodna pomoć ljudi u tamošnjoj policiji – objašnjava Vekarić i kao posebno zabrinjavajuće navodi da Župljanin i „danas iz pritvora Haškog tribunala vrši pritisak na svedoke i zastrašuje ih u telefonskim razgovorima“, pa je o tome upoznato Haško tužilaštvo kako bi to ubuduće bilo zaustavljeno.

Prema izvoru Danasa iz policije postoje čvrsti dokazi da su Župljanin i Radovan Karadžić zapravo delili istu mrežu pomagača koja je identifikovana ne samo na osnovu Župljaninovog šifrarnika, nego i zahvaljujući praćenju profesora Koviljka Lovre sa Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu koji se takođe, prema informacijama Danasa, nalazi na informativnom razgovoru u Tužilaštvu. On je svojevremeno bio predsednik Izvršnog veća Vojvodine i ministar za poljoprivredu i šumarstvo u Vladi SRJ. U njegovom stanu prilikom jednog pretresa pronađen je orden Njegoša, Prvog stepena, koji je ovaj dobio od Radovana Karadžića, ali i vojnička šapka Ratka Mladića.

Koviljko Lovre svojevremeno je u beogradskim medijima označen kao osoba koja je na sebe skrenula pažnju kada je u više redakcija dnevnih novina, tokom novembra 2007. godine, objavljivao plaćene oglase neobične sadržine. Tako je na primer jedan od objavljenih Lovreovih oglasa u lokalnim novinama bio sa tekstom „Čiča, vreme je, javi se bradi ili gutaču“.

Prema istom izvoru iz policije Župljanin je bio u kontaktu i sa javnim ličnostima iz organa državne uprave pojedinih gradova Srbije, a pošto je dobio izbeglički status zahvaljujući jednom od pomagača, dve godine je čekao uverenje o državljanstvu. Kako ukazuje naš sagovornik, Župljanin je svojevremeno boravio šest meseci u Moskvi, ali se zbog međunarodne poternice upućene ruskim vlastima vratio u Srbiju, a postoje i „velike indicije da je koristio i identitet još jednog čoveka, jer je odlazio potpuno otkrivenog identiteta na svadbe, pa je čak boravio i u tri banje u Srbiji na lečenju“.

Stojan Župljanin je uhapšen 11. juna 2008. u Pančevu, gde je živeo koristeći identitet Branislava Vukadina. Haški tribunal Župljanina tereti da je planirao, podsticao, naređivao i činio zločine protiv čovečnosti kao učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, kao i da je pomagao i podržavao njihovo planiranje, pripremu i izvršenje. Tokom rata u BiH bio je načelnik Centra službe bezbednosti u Banjaluci.

 

 

Ljajić: Intenzivirana potraga za Mladićem

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče da su srpske vlasti intenzivirale akcije za pronalaženje haškog optuženika Ratka Mladića. On je naveo da će glavni haški tužilac Serž Bramerc doputovati u Beograd 11. i 12. novembra, posle čega će 15. decembra podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije s Tribunalom. Ljajić je o slučaju Župljanin istakao da će vlasti striktno poštovati zakon i sankcionisati svakoga za koga se dokaže da je skrivao ili pomagao optuženima za ratne zločine. Predsednik Nacionalnog saveta je rekao da su se osumnjičeni za pomoć haškom optuženiku Stojanu Župljaninu odazvali na poziv Tužilaštva za ratne zločine i „korektno dali izjave“. „Zasad nema nikakve mere zadržavanja, niti hapšenja ovih lica“, rekao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari