Vodeći austrijski listovi pišu juče da Evropska unija mora odlučnije da se uključi u rešavanje kosovskog problema, jer će u protivnom stradati ugled Unije i propasti ideja zajedničke spoljne i bezbednosne politike.
Dnevnik Prese piše o američkoj najavi da će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i smatra da, nezavisno od toga kako se ocenjuje ovaj potez Vašingtona, „osam godina posle rata Srbi i Albanci imaju pravo da znaju na čemu su“.

Vodeći austrijski listovi pišu juče da Evropska unija mora odlučnije da se uključi u rešavanje kosovskog problema, jer će u protivnom stradati ugled Unije i propasti ideja zajedničke spoljne i bezbednosne politike.
Dnevnik Prese piše o američkoj najavi da će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i smatra da, nezavisno od toga kako se ocenjuje ovaj potez Vašingtona, „osam godina posle rata Srbi i Albanci imaju pravo da znaju na čemu su“. „To znaju kada je reč o SAD i znaju da će Rusija odlučnim ‘njet’ reagovati na nezavisnost. Ali Kosovo nije ni u SAD ni u Rusiji i bilo bi dobro kad bi zemlje EU konačno shvatile šta to znači – naime da sebi ne mogu da dopuste da nemaju zajedničku poziciju o Kosovu“, navodi Prese. List dodaje da je „Evropljanima ostalo još malo vremena dok ne budu jasno morali da kažu šta misle“ i da „ukoliko ne pronađu zajednički stav, neće više morati uopšte da se bave zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom“.
Dnevnik Standard ukazuje na različite stavove o Kosovu unutar EU i navodi da je „ideja evropske unije plemenita i krasna, jedino da ne sme nikoga ništa da košta“, jer očito „ustupaka u korist zajedničkog interesa nema“. Posledica je da „kad se sve sabere, EU ostaje baštenski patuljak kojem SAD i Rusija propisuju kako se rešavaju krize na sopstvenoj teritoriji“. „Uvek se govori o EU-zamoru građana kao razlogu što nema spremnosti da se u prvi plan stave zajednički interesi. To je pogrešna procena. EU se oseća tako anemično jer se stalno sabotiraju njene osnove. Jer nikoga ništa ne košta, za mnoge ona ništa i ne vredi. Nezadovoljstvo građana ne izazva veći angažman EU, već samohvala Unije koja je većim delom otmeno Potemkinovo selo“, smatra „Standard“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari