Sa osvojenih 21.279 glasova u Pčinjskom okrugu, Partija za demokratsko delovanje (PDD) napravila je istorijski uspeh od svog osnivanja 1991. godine – prvi put će imati dva poslanika u Skupštini Srbije, a lideru PDD Rizi Haljimiju pridružiće se potpredsednik stranke Šaip Kamberi. On je u prethodnom mandatu bio predsednik opštine Bujanovac, a poznat je i kao dugogodišnji aktivista Odbora za ljudska prava iz tog grada.


PDD je u Preševu, uz izlaznost birača od 44,11 odsto, osvojila 11.195 glasova ili 70,88 procenata, dok su u Bujanovcu za PDD glasala 10.084 birača ili blizu 51 odsto, od izašlih skoro 64 procenata građana s pravom glasa.

Ovakav rezultat je utoliko značajniji za Haljimija jer je od početka izborne kampanje bio suočen sa bojkotom preostalih pet albanskih partija. Izbore su, i pored brojnih apela zapadnih diplomata da učestvuju u procesu, bojkotovali Demokratska partija Nagipa Arifija, koja obavlja vlast u Bujanovcu, kao i Demokratska partija Albanaca, koju vodi predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafe. Tu su i Demokratska unija doline Skendera Destanija, Demokratska unija Albanaca Rahmija Zulfijua i Pokret za demokratski progres Jonuza Muslijua.

„Od početka, od osnivanja PDD, imamo stav da probleme možemo da rešavamo samo u dijalogu s vlastima i kroz institucije sistema. Izborni rezultat pokazuje da Albanci bolje shvataju naše namere od lidera partija koji su se opredelili za bojkot. Da toga nije bilo, imali bismo i maksimalan broj od četiri poslanika“, rekao je Riza Haljimi za Danas.

Ovakvim razvojem događaja zadovoljni su i u vladinom Koordinacionom telu za jug Srbije. „Drago mi je da su Albanci iz ovog dela Srbije prepoznali nameru države za rešavanje brojnih problema i opredelili se za pravac njihovog institucionalnog rešavanja, nasuprot onima koji očigledno nisu pokazali političku zrelost, pa i odgovornost prema stanovništvu i svojim biračima iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa“, poručio je predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković.

Svi politički lideri Albanaca čije su partije bojkotovale izbore sada će biti na muci da odbrane svoj stav pred albanskom javnošću na jugu Srbije, koja je očigledno ignorisala tu njihovu nameru, što Haljimijevom PDD otvara prostor za dodatno poboljšanje rejtinga na eventualnim lokalnim izborima u Preševu i Bujanovcu, gde se ova stranka poslednjih pet godina nalazi u opoziciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari