Nekoliko sati posle rasprave o Kosovu i Metohiji u SB UN, gde je sprečeno zvanično ukoravanje Prištine za akciju kosovskih specijalaca na prelazima Jarinje i Brnjak 25. jula, juče u zoru Euleks i Kfor blokirali su Zupče i okolna srpska sela u opštini Zubin Potok. U istrazi povodom ubistva specijalca Envera Zimberija, koji je stradao u julskoj akciji „Rosa“, niko do sada nije uhapšen.


Irina Gudeljević, portparol Euleksa, izjavila je za Danas da postoji šest naloga za hapšenje, ali nije mogla da precizira kada će biti izvršeni. Ona kaže da su prilikom jučerašnjeg pretresa privatnih kuća „zaplenjeni dokazi u vezi s istragom, uključujući i oružje“ i najavljuje nove akcije.

U jučerašnjem obraćanju Skupštini Kosova, premijer Hašim Tači izjavio je da se „paralelne strukture, koje na severu finansira Srbija, pretvaraju u paravojne strukture koje sprovode terorističke akte“. Tači je rekao da su u jučerašnjoj „koordiniranoj akciji Kfor i Euleks obezbedili pisane i druge materijalne dokaze, uključujući i oružje, koji nedvosmisleno ukazuju na vezu Beograda sa strukturama, koje su deo organizovanog kriminala na severu“.

Iako politički predstavnici Srba na severu KiM smatraju da su akcija u Zubinom Potoku i Tačijeva retorika „zastrašivanje Srba da bi prihvatili Ahtisarijev plan“, srpski premijer Mirko Cvetković izjavio je juče da „akciju Euleksa na severu Kosova ne treba gledati kao pritisak na Srbe“. Cvetković smatra da „ne treba stvarati nervozu, jer je i za ljude na severu potrebno da se utvrdi ko stoji iza pucnjave“.

– Priče o prikupljenim dokazima su čista propaganda i pokriće za akciju. Ceo Zubin Potok zna da u pretresu kuća ništa nisu našli. Ova akcija i Tačijeve optužbe su odgovor na zahtev Vuka Jeremića da SB UN osudi nasilje na severu krajem jula, kao i na sednicu četiri srpske opštine u Beogradu, sa koje je jasno poručeno da Srbi ne prihvataju kosovski carinski pečat i carine – kaže za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM.

Jake snage Kfora i Euleksa juče oko šest sati ujutru blokirale su Zubin Potok i srpska sela u toj opštini, kao i sve lokalne puteve. Pripadnici američkih trupa preksinoć nisu dozvoli odbornicima četiri srpske opštine sa severa da se preko prelaza Jarinje vrate na KiM. Izvori Danasa tvrde da je Kfor odbio i da srpski odbornici pređu pešice – njihov autobus je vraćen i „alternativnim putem“ je ušao na KiM.

Tadić: Nema prostora za primedbe

Užice – Predsednik Boris Tadić izjavio je juče da je Srbija dobila uveravanja da su akcije Kfora i Euleksa na severu KiM koncentrisane na suzbijanje organizovanog kriminala i naveo da u tom slučaju ne postoji mogućnost da se upute primedbe. Tadić je novinarima u Užicu rekao da izjava Hašima Tačija, da su „paralelne institucije“ povezane s terorizmom, predstavlja najavu nasilja. N. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari