Istraživanje: Protiv priznanja Kosova u zamenu za ulazak u EU je skoro 70 odsto 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Priznavanje Kosova kao uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju ne bi podržala većina građana Srbije (69.8%), dok je skoro podjednak procenat onih koji bi se sa tim uslovom složili kao i onih koji su neodlučni, pokazuje istraživanje rađeno za NVO Institut za evropske poslove.

Najveću podršku tome (priznavanje Kosova za ulazak u EU) dali su ispitanici iz Beograda i iz Vojvodine, a najmanju podršku ispitanici iz ostalih regiona Srbije, kao i stariji od 60 godina. U odnosu na prethodne istraživačke talase primetan je porast onih koji se o ovome nisu izjasnili i među njima provlađuju žene.

Većina ispitanika je skeptična kada je u pitanju verovatnoća da će Srbija ponovo uspostaviti suverenitet i kontrolu nad Kosovom (45.3%) smatra da to nije ostvarivo).

Neodlučnih je u ovom talasu više nego u prethodnim i opet su žene te koje nisu ispoljile jasan stav prema ovom pitanju. Mladi su skloniji da poveruju da postoji ovakva mogućnost, dok su oni uzrasta 30-44 suprotnog mišljenja. Stariji su češće uzdržani, navodi IEP.

Kosovo je izgubljeno prema mišljenju 46.0% ispitanika, dok suprotan stav zauzima trećina, a petina je uzdržana. Kosovo smatraju izgubljenim u izraženijoj meri žene, ispitanici uzrasta 30-44 godina, dok su oni stariji od 60 godina skloniji mišljenju da za Kosovo ima nade. U poređenju sa prethodnim talasima, nije primetan trend rasta ili pada u proteklih osam godina.

Mišljenja o tome da li će ova Vlada priznati nezavisnost Kosova su podeljena: 32.3% smatra to mogućim, 39.8% da to neće učiniti, dok je 27.9% neodlučnih. U poređenju sa prethodnim istraživačkim talasima primetan je porast onih koji smatraju da će Vlada priznati Kosovo uz istovremeni pad onih koji u to ne veruju.

Među onima koji dele mišljenje da će Vlada priznati Kosovo preovlađuju muškarci, ispitanici starosti 30-44 godina, višeg obrazovnog nivoa i iz Beograda. S druge strane, najstariji sugrađani češće zastupaju stav da Kosovo neće biti priznato u mandatu ove Vlade.

Reč je o istraživanju koje sedmu godinu, sprovodi Institut za evropske poslove, ove godine u saradnji sa Smart Plus Research istraživačkom kućom.

Ispitivanje je sproveno od 11. do 29. maja 2023. kao istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana prema Kosovu.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1200 ispitanika na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova i Metohije, metodom CAWI, kvantitativnim istraživanjem putem WEB panela, navodi IEP.

Na sajtu IEP navodi se da su Institut za evropske poslove (bivši Omladinski odbor za obrazovanje), je nezavisna, nevladina i nestranačka organizacija osnovana 2010. godine od strane grupe mladih profesionalaca, istomišljenika sa idejom i vizijom Srbije kao punopravnog, aktivnog i ravnopravnog člana evroatlantske porodice naroda.

Ističe se i da je Institut član Nacionalnog konventa za poglavlja 25 i 26, 30, 31 i 35, član KOMS, i serfitikovan od strane NAPOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari