Realno gledano, bez obzira na Vučićeva „femkanja“ Srpska napredna stranka (SNS) jeste i dalje favorit, ali rezultati tog, kao i prethodnih istraživanja jasno sugerišu da se ovaj put ipak neće baš jednostavno prošetati do pobede, pokazalo je istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM).

„Razume se, nikada se ne može isključiti mogućnost neke izborne ‘bombe’ koja drastično menja situaciju i rejtinge. Takvu bombu je, naprimer u kampanji za predsedničke izbore predstavljala pojava ‘Belog“, ukazao je glavni urednik NSPM Đorđe Vukadinović.

Istraživanje je pokazalo da eventualna „trojna“ opoziciona formacija (Dragan Đilas-Saša Janković-Vuk Jeremić), proširena mogućim i verovatnim partnerima, beleži blagi rast, a da Aleksandar Šapić stoji „na vrlo dobrom dvocifrenom rezultatu“.

Prema tom istraživanju, SNS je za manje od dva meseca izgubila oko dva odsto podrške, poena, što se može tumačiti negativnim efektom jesenjih gužvi i haosa na radovima zakrčenim beogradskim ulicama.

To je, smatra Vukadinović, verovatno navelo lidera SNS Aleksandra Vučića da se posledjih dana još neposrednije i lično uključi u beogradsku kampanju.

U suštini, ključ pobede SNS na beogradskim izborima, ako se ako ostave po strani moguće izborne mahinacije, leži ne toliko u njihovom sopstvenom rezultatu, koliko u „rasutim“ opozicionim glasovima onih koji verovatno neće uspeti da pređu cenzus, rekao je Vukadinović.

On smatra da je zato Vučićeva očigledna namera da tih opozicionih lista ispod praga cenzusa bude što više. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari