Istraživanje: Vučićev plan koji bi Kosovu doneo nezavisnost podržalo bi 23 odsto građana

Stavovi građana prema Kosovu

Ostavite komentar


  1. Dali je u Srbiji bar neko ko se nesto pita normalan i karakteran, gde moze samo jedan covek da odlucuje o Kosovu , a narocito Vucic koji ima sizofreniju

    1. Prvo, ne pita se Vučić, već mi građani. Siguran sam da to neće uraditi, čak i da žele. Razlog je jednostavan a to je ovih oko 70% koji ne žele da priznaju Kosovo. Siguran sam da je među njegovim glasačima taj procenat i veći i da čak ni on ne može da ih natera da promene mišljenje. On nije glup i nikada ne bi preuzeo tu odgovornost. To bi mu bio kraj i izbili bi neredi u zemlji, u to sam siguran. Na kraju, i moje mišljenje je da ne treba priznati Kosovo. Treba im omogućiti sve, ali bukvalno sve, osim da su nezavisna država. Na taj način ga nećemo izgubiti zauvek, a nekada će doći do promene političke moći u međunarodnoj politici. Da se razumemo, ja sam pacifista i voleo bih da više nikada ne bude rata, ali istorija nas uči da će ih biti. Ko to ne razume, taj ne razume ništa. Možda neeće za 20 ili 30 godina, ali će nekada biti. Mi samo možemo da se nadamo da neće.

      1. A šta ćemo sa tim da su ga zapadni moćnici doveli na vlast u Srbiji da bi potpisao Kosovo? Koje posledice mislite da će biti ako nastavi (kao mentor Sloba) da ih i dalje zavlači?

        1. Alo bre, za priznavanje Kosova mora da se organizuje referendum, kakav Vucic? Jedino ako pametna opozicija organizuje i bojkot referenduma, pa da likuje kako je bojkot uspeo i Kosovo dobilo nezavisnost.

          1. Kosovo je odavno nezavisno, samo se svi prave da im to nije poznato. Za pocetak pokusajte da obidjete tkz“juznu pokrajinu“ bez pasosa i obavezno nam se javite sa svojim otiscima sa puta.

          2. @Balkan express

            Za pocetak, za ulazak u juznu pokrajinu Kosovo i Metohiju, gradjani Srbije pokazuju licnu kartu a ne pasos. Da ti javimo kako je, posto pojma nemas. Kao drugo, ta tvorevina na Kosovu je sve samo ne nezavisna drzava. Pre bi se reklo neka karikatura od drzave gde glume da su drzava a u realnosti izdrzavani protektorat koji bi se raspao za 5 minuta da odu sponzori.

          3. @Balkan express

            Za početak, ako je nezavisno zašto pregovora sa Srbijom, za kraj neka ti stanovnici Kosova objasne gde mogu sa pasošem Kosova.

        2. KOSMET su izdali Vucic i
          Dacic protivustavnim
          Briselskim
          sporazumom i
          nema naroda da se buni.
          Oni su se toliko osilili da ce potpisati bilo sta sto ih ostavlja na
          vlasti i veruju
          da ce im sve proci. Kad za Briselski sporazum nije izasao narod na ulice, ja narodu ne verujem da ce ove Izdajnike zaustaviti.

    2. Ja kao srbin patriota ne vidim način kako možemo vratiti mirnim putem Kosovo u ustavni poredak Srbije.Volio bih da možemo ali sam svestan moći Nato-a i da oni to neće dozvoliti.Može li neko da izađe pred narod i kaže da MOŽE i da to garantuje svojim životom.

      1. Odgovoricu na nacin „kako mali Perica zamislja“ ali hajde da probam, posto je moguce i lepo je mastati. Uspostaviti novi sistem u drzavi: dici ekonomiju, oprostiti se od nas matorih i uloziti sve u nove narastaje (skolstvo, fizicka aktivnost, ukinuti rijaliti i tabloide). Ti narastaji ce, posto su pametniji i manje pokvareni od nas koji smo sve sj.bali svojim kukaviclukom i poltronstvom, podici drzavu jos vise, ekonomski i kulturno, natalitet ce da eksplodira, gastozi iz celog sveta se vracaju. Negde 2060 se Kosovo, Crna Gora, Srpska i Makedonija guraju u red da ih primimo u narucje. Slavi se dan Aleksandra Vucica, kao unikatnog coveka, koji je naterao celu jednu naciju da gurne 2 prsta u usta, izbljuje svo zlo iz prethodnih decenija, okrene novi list i postane svetsko cudo u napretku, vece od Japana posle II sv. rata

  2. „Plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard“

    Ovo ne da nije plan nego nije ni spisak lepih zelja, posto predsednik Vucin nema zelju da Srbija bude stabilna drzava. Ovo se vise moze okarakterisati kao PR.

    1. Jedan od prvih papira koji se potpisuje u Briselu („glavnom gradu“ EU) su definisane granice jedne drzave. Beograd odn Srbija na Kosovu vise „ne stanuje“ jer tamo nema ni zakonodavnu, ni izvrsnu ni sudsku vlast. Osim ovih koji bi ratovali sa distance ili po mogucstvu slali tudju decu da ratuju umesto njih. Ratuju, iako jos nisu pokupljene sve caure iz ratova koje se ovakvi vodili , ojadivsi sve narode oko sebe. Sa svakim ratom, Srbija ce biti sve manja i manja..

      1. Da li je Kipar u EU?
        Ima li Kipar jasno definisane granice?Tj da postavim pitanje jasnije, da li su granice na Kipru međunarodno priznate?

  3. Vezivanje priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, sa nekim nazovi boljim standardom i stabilnijom državom je toliko neboluzno, da sumnjam da je za to još uvek izmišljena reč. U tako nešto može poverovati samo neko ko nema nikakvog dodira sa stvarnošću.

    Ni jedan, ali apsolutno ni jedan od političko-ekonomskih problema, koji nas trenutno muče, se nebi rešio priznavanjem nezavisnosti!

    1. Tako je, nastavilo bi se dalje: Raška oblast, Vojvodina…sve dok nas ne bi sveli na BG pašaluk. Nema nezavisnosti i tačka.

      1. Ja sam vozač, i kad se ide na Kosovo to je država sa svim elementima, srpski jezik se ne čuje osim na severu, a kad idete preko Kosova za Albaniju imate samo policijsku kontrolu bez carine, i šta vam to govori. Mi možemo samo da se cenjkamo i izvučemo što više za to,za naše ljude. Briga me za Crkve, ljudi su bitni,bez njih džaba crkve. Mi smo gubili Kosovo već par puta i opet smo ga vratili, tako da za sada popustiti a biće rata opet, nema tu šta, pa ćemo naplatiti siptarima za sve unazad.

  4. “38% ispitanika veruje da Srbija može da povrati suverenitet i kontrolu nad Kosovom”
    KAKO? GDE? SKIM? KOME?
    Ako je šizofren vođa, ona pola Srba ga prati u stopu.

    1. pa priznajte kosova, ali molim lepo, onda trebaju da imaju i madjari u vojvodini ista prava da se pripoje madjarskoj, i bosnjaci u sandzaku i isto tako bugari da imaju prava dimitrovgrad da pripoje bugarskoj! ako ravnopravno onda za sve!

      1. Kakve veze ima raska obladt koja je bila uvek u Srbiji kao i kosovo i mwtohijs

      1. Pa zato i pitam. Ne znam nikoga osim Šešelja da je spreman. Mozda vi kao Major nekoga poznajete.

        1. kad je mobilizacija, ne pita se roditelj hoce li da pusti decu, jer se deca ne mobilisu nego zreli ljudi

    2. Najkraći mogući odgovori: KAKO? Onako kako je uvek i svuda u svuda u svetu to rađeno. KAD? Ovo pitaje nije postavqeno, ali je odgovor KAD-TAD. GDE? Ne razumem to pitanje. S KIM? Sami sa sobom i sa milim Bogom kako je uvek i bilo u našoj istoriji, samo u povoljnijim okolnostima. KOME? Državi Srbiji kojoj odvajkada i pripada. Naravno, privatna svojina onih koji tamo legalno žive i nisu okrvarili ruke i njihova građanska i ljudska prava niko normalan ne dovodi u pitanje.

  5. Svako razuman zna da je Kosovo izgubljeno. Sve ostalo je iracio. Naravno, treba napraviti najbolji mogući sporaxum sa Albancima, a to je moguće postići samo kroz razgovor sa svim značajnijim političkim faktorima u zemlji. Srbija nije prćija ni SNS-a, ni Vučića da bi oni sami pravili dogovor sa EU, Amerikancima i Albancima. I to opozicija treba da naglasi medjunarodnoj zajednici. Potreban je širok koncenzus svih revelantnih političkih činioca.

    1. Sačuvaj bože.KiM ni po koju cenu netreba priznati kao nezavisno i čekati momenat kada će ponovo postati u potpunosti deo Srbije,i tačka!

    2. Albanci nisu neprijatelji srba, albanci nisu nikad tokom historije bili neprijatelji srba naprotiv, mi albanci smo uvjek bili uz srbe kada je trevalo biti a bogami i srbi su bili uz albance kada je trebalo. Albanci su bili uvjek protiv svih srpskih rezima koji su prema nama albancina bili krajnije neprihateljski nastrojeni citavo jedno stoljece sve do 10.06.’99 g.
      Zato jedino sto treba da cini rezim Vucica jeste da trazi javno izvinjenje albancima za sve pocinjeno od svh srpskih rezima, poslje dolazi ovo sto vi pisete poštovani Robinson , da se sjedne i u jednoj prijateljskoj atmosferi pregovara jer, oba naroda imamo puno toga dati jedan drugom ali, nemamo nista zajednickog da morali zivjeli zajedno, nemamo isti jezik, nemamo isto pismo, niti zakone i obicaje a niti nacin razmisljanja. Jedino sto nam je zajedncko jeste jedno vekovno neprijateljstvo koje treba i mora da prestane jedan put za sva vremena

      1. Ajde da ti verujem. Ali ko onda puca na Srbe, na kuće, kamenuje autobuse, krade stoku, šume i kuće……

      2. Nisu ni Srbi protiv Albanaca, Srbi su protiv instaliranja velikoalbansko-uck-mafijaskog rezima i paradrzave na Kosovu tj. na teritoriji Srbije. Srbi nemaju nista protiv da Albanci praktikuju drzavnost ali u Albaniji. Na terotoriji Srbije su dobrodosli, imace sva prava ali i obaveze koja jedna manjina u Evropi treba i mora da ima.

      3. Pa cekaj, sta je sad tacno:
        „Albanci nisu neprijatelji srba, albanci nisu nikad tokom historije bili neprijatelji srba naprotiv, mi albanci smo uvjek bili uz srbe kada je trevalo biti a bogami i srbi su bili uz albance kada je trebalo. “

        ili:
        „Jedino sto nam je zajedncko jeste jedno vekovno neprijateljstvo koje treba i mora da prestane jedan put za sva vremena“.

      4. Kako bre pišeš na srpskom jeziku, a nemaš ništa zajedničko? Onda zašta treba izvinjenje? Je l ti to hoćeš da kažeš da treba da ti se izvinim što pokušavaš na sve moguće načine da otmaš teritoriju suverene države. Slažem se u jednom. Pogrešna politika nas je dovela dovde. Da nihe bilo pogrešne politike ne bi vi promolili nos na bašu teritoriju.

    3. Robinson@ Svako razuman zna da je ovo politička odluka, što znači SVE JE MOGUĆE. Kakve razum ima veze sa time???! Narodu se političke odluke nameću.Postoje bezbrojni načini…mediji pod br 1.
      I roditelji i dede i babe su vam isto bili „razumni“ pa su tapšali Titu, KPJ, po radničkim savetima i svuda gde je trebalo, pa Miloševiću… Sad vi tapšete Vučiću?

    4. Da je izgubljeno ono bi sada bilo u UN NATO i EU.Bice onog momenta izgubljeno kada predsednik potpishe a skupshtina aminuje taj sporazum.Tkz ,,akademska elita““koja zagovara taj stav o nezavisnom Kosovu je po mom misljenju u zdravstvenom problemu.Razumem ja da neko kaze da ne zeli rat,kao sto ni ja ne zelim Ali ja mogu da poklonim ono sto je moje ,a ono shto je istorija sto je jasno ko dan pa i albancima da je Kim stara srbija

    5. Svako razuman zna da je KiM oteto,ne treba se miriti sa tim.A posle priznanja verovatno slede nivi zahtevi i ucene,nema mira nama ovde dok nas ne svedu na predkumanovsku Srbiju.

  6. Ovo sto Vucic kaze da bi njegov plan o nezavisnosti Kosova podrzalo 23 % gradjana Srbije reko bi bilo tko drugi koji bi se naso na njegovo mjesto tako da cudjenju nema mjesta

  7. O pitanju Kosova bespotrebno je polemisati. Ni prethodna a bogami ni ova vlast se ne izjasnjavaju niti predlazu bilo kakvo resenje. Njihovo ponasanje i „pregovaranje“ je inercija na zahteve i ocekivanja onih koji su svojim delovanjem i ponajvise i doprineli ovakvoj situaciji. Ima tu malo i Tita i velikosrpskih komunista koji nisu nista radili kako valja
    To je usko povezano sa anketama ovog tipa i tesko da ce se bilo sta promeniti sve do momenta zajednickog ulaska u EU. A to ce trajati.
    Ono sto je meni zapalo za oko je da se u ovoj anketi vise puta pominje nivo obrazovanja pojedinih grupa ispitanika.
    Ako smem da primetim, kada bi se, teoretski, neposredno pre izbora, radio test zainteresovanih glasaca kojim bi se utvrdio nivo politickog obrazovanja bili bi svi na dobitku. Test kojim bi pojedinci, u zavisnosti od nivoa znanja, t. j. nivoa politicke pismenosti, dobijali pravo da njihov glas vredi dvostruko ili trostruko u odnosu na politicki nepismene pojedince. Verujem da bi time dobili svi.

    1. A šta to znači jednom „komentatoru“, treba im omogućiti bukvalno sve osim priznavanja nezavisnosti ??!! Pa ako im se omogući bukvalno sve, šta će im puko priznanje , imaće sve što im i treba . Zar ne vidiš da će baš to i uraditi vođa i to predstaviti kao svoj istorijski uspeh i sve njegove pristalice će u psihodelijskom zanosu obmane slaviti !!!!

  8. Mnogi istaknuti srpski intelektualci smatraju da se treba odreći KiM. Takvi stavovi dolaze već 4-5 godina iz najužeg centra grada i iz vrhova srpske elite.
    Neki upozoravaju da srpski narod ne želi da živi zajedno sa Albancima i niti prihvata predstavnike Albanaca u Skupštini i Vladi. Ako u tome ima istine, tada je sasvim očekivan stav Nemačkog ministarstva inostranih poslova, implicitan ali vrlo jasan. Oni žele da se priča i Kosovu što pre završi priznanjem, jer čekaju drugi poslovi. Treba rešiti problem zaštite ne-srpske populacije metodom korekcije granica u Raškoj oblasti, Vojvodini, u vlaškim u bugarskim krajevima istočne Srbije, u Preševu i Vranju u pravcu Leskovca i Niša. Posle tih korekcija, preostalu „malu Srbiju“ treba nadzirati da ne pravila druge probleme.

    1. Ne znam koji su to intelektualci, a zacelo znam da u srpskoj skupštini već sad ima Albanaca, kao i brojnih ljudi drugih vera i etničke pripadnosti, i hvala Bogu da je tako, svako ima pravo na svoj jezik i svoje političke predstavnike. U vezi KiM, ne verujem da će pregovori koji su ishitreni, pod pritiskom, i koje ne vode autentični predstavnici naroda dati rezultat. Čak su i medijatori opterećeni prtljagom prošlosti i sukobima EU-US. Ni srpski ni albanski narod neće videti koristi od ovakvih pregovora. Prvi korak mora biti sklanjanje svih problematičnih političara, potom uspostavljanja demokratskog dijaloga i u Prištini i u Beogradu, a tek potom razgovori Prištevaca i Beograđana. Nametanje nekog dogovora „na brzinu“ će samo oštetiti jednu od strana ili obe strane. Niti jednoj od strana ne sme biti dozvoljeno da legalizuje etnocentrizam i nacionalnizam, da stvori ekskluzivnu teritoriju na kojoj se drugim etničkim grupama onemogućava normalan život na svaki način, pa i neposrednim nasiljem.

      1. Moze li neko da mi pojasni, sta bi Srbija radila svetske sile sada kažu: Kosovo je ponovo vaše. Mislite li da Srbija ima kapacitet, ekonomski, finsiski ili vojni da drži Kosovo na silu u Srbiji. Ti ljude prosto nikada neće dobrovoljno da žive sa nama. Koliko bi nas koštalo da to stanje održimo silom. To bi nam bio kamen poveliki oko vrata. Kosovo sada živi od donacija i trgovine narkoticima. Zamislite šta bi bilo da padnu nama na grbacu.

    2. Jasmin@“Intelektualci i srpska elita“ su komunističke porodice sa debelim vezama koji ne zavise ni od jedne stranke ovde. Sami istražite zašto…
      Oni su uništili Srbiju do temelja. Vučić je na istoj liniji, ista priča. Kao i Djilas.

  9. Vucic je sve vreme njegove strahovladavine sirio mrznju, strah, kupovao oruzje, pretio svima koji su pokusali sa pomirenjem u regionu, pomagao sve nasilnicke, huliganske, desnicarske grupe i cinio slicna nepocinstva sa ciljem da njegova strahovladavina traje beskonacno. Vucic je Tadicu onomad pretio vesalima na Terazijama, ako Srbija normalizuje odnose sa Kosovom. Sada Vucicu na naplatu dolazi njegov minuli rad. Ko prizna Kosovo nece biti docekam u Srbiji sa hlebom i solju.

  10. Na reziranim izborima Nike ucestvovalo 23% gradjana ,toliko

  11. Pustite namestena i plaćena istrazivanja, ukoliko bi priznali KiM mi prestajemo da budemo država i postajemo i zvanično samo teritorija kolonijalnih sila sa najjeftinijom radnom snagom u Evropi. Imam VSS i gradsko sam dete ali Vam kažem dok nešto nekome ne poklonite ro je vaše samo privremeno oduzeto.

    1. Da si, znao bi da se „Vas“ pise velikim slovom samo kada se obracas jednom licu, sa postovanjem. Ukoliko je mnozina u pitanju – pise se malim slovom.

      1. Obraćam se Vama Surovi, promašili ste suštinu namjerno ili ste plaćeni da dezavujisete smislene komentare ili ste možda samo pakosni

  12. Ovaj je i Krajinu i „srpsko Sarajevo“ (radikalska fraza iz devedesetih!) branio. Evo ga sada je i Kosovo doslo na red.

  13. Onaj ko u ima Srbije potpise secesiju juzne srpske pokrajine protivno ustavu Srbije i rezolucije 1244 sbun,ucinio je akt veleizdaje i njega i njegove saradnike ocekuje kazna koja se zna koja je uvek bila za veleizdaju.

  14. Vi iz Danas ste izgleda prilicno prefigana druzina. Taj vas Institut za evropske poslove je obicna ispostava NATO pakta, procitajte ljudi sta pise na njihovom web sajtu (About us): „The overall objective is Serbia’s full active membership to EU and NATO for the better of all citizens.“. Samo nedostaje potpis Jelene Milic.

  15. Ova prva grupa od 30 do 44 godine sto bi priznaka Kosmet misli da je mamin i tatin stan u kojem zive ceo svet.Oni nisu bili na Kosmetu i ne znaju gde je to pa ih u opste i ne zanima,ua njih je to neli teret,komad zemlje koji naseljuju neki koji su proterali Srbe i koji mrze Srbe,zemlja je puna radioaktivnih cestica i oni smatraju da nama to ne treba.Ziveće sa roditeljima do kraja zivota i bas ih briga i za drugi deo grada u kom zive a ne o Kosmetu.To vam je 4a grupacija.

  16. Mene živo interesuje zašto ovi što ni za živu glavu neće da priznaju Kosovo ne spakuju stvari i sa sve porodicom ne odu tamo da žive i tako utvrde poziciju srpstva na toj teritoriji. Sve mi se čini da zapravo niko ne želi da se ljuljuška u toj kolevci srpstva. Niko nije spreman na taj čin.
    Zbog toga je najbolje rešenje za ono malo Srba koji tamo žive da Srbija prizna Kosovo a da Albanci garantuju za sva njihova prava kao konstitutivnog naroda.

    1. @Sale poštar

      Najbolje da ti odes u „drzavu kosova“ i neka ti Albanci „garantuju“ sva prava, da vidis kako je. Albanci ni sada, ne garantuju niti priznaju niti postuju prava Srba, preksrsili su CEFTA sporazum, SSP sa EU, cak i sopstveni „ustav“ kada su krenuli da prave „vojsku“ ali ce kada dobiju priznanje krenuti da postuju sva prava Srba i sve sporazume, nema sta nece postovati. Na cemu si?

  17. Cije je ovo istrazivanje ? Faktor Plus ? Srdjan Bogosavljevic ? Vucic licno ? 90% naroda je protiv nezavisnosti Kosova !
    Ovih ostalih 10% uglavnom zive u Beogradu i delom u Vojvodini.

  18. 23% je tacno njegovo biracko telo koje slepo veruje „fireru“ i ne razmislja svojim glavom , isprani mozgovi , spremni da urade sve za velikog lazova. Da li ostatak Srbije treba da tolerise zulum od 23% vodjine manjine?

  19. „vucicev plan “ ne postoji. Postoji samo odluka medjunarodne zajednice – Zapada , koju je Vucic prihvatio da bi dobio vlast, za resenje Kosova odnosno promena granica republike Srbije. Postovanje granica je postovano od strane Zapada u ostalim republikama bivse YU ali za Srbiju to ne vazi. I onda mi treba da mislimo da treba da stojimo u redu kao „culici“ da nas prime oni koji su protiv nas. Cist nacionalni mazohizam.

  20. Odakle neko zna Vučicev plan kada nikada nigde nije objavljen pa odakle vama 27% je za nezavisnost to nije tačno

  21. o ovim stvarima treba da se odluci u UN! Brisel je grupa birokrata!
    Nema potpisa bez referenduma a nema referenduma dok se to pitanje ne postavi u UN!

  22. Opet okultizam ,numerologija broja 23,okultizam babe i žabe,status,kasta moda,kućni ljubimci i naravmo džet – set.

  23. Nema predaje! Ne smemo podržati nasilnu otimačinu dela teritorije. Na prvom mestu treba misliti na Srbe kojih ima oko 150k u odnosu na milion Albanaca na Kosovu. Svetinje i prekrajanje istorije nikako ne smemo podržati. Jedina borba protiv NATO zla je obrazovanje i podrška narodu na Kosmetu.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.