Vlada Srbije usvojila je dokumenta za potpisivanje ugovora o ulaganjima italijanskog Fijata u kragujevačku Zastavu i ovlastila potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da potpiše ugovor sa predsednikom Fijat grupe Serđom Markijoneom.

Kako je saopšteno posle vanredne sednice, Vlada je jednoglasno usvojila Predlog ugovora o zajedničkom ulaganju Srbije i Fijat grupe (FIAT Group Automobiles) koji će danas biti potpisan u Palati Srbija u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Italije. Tim ugovorom osniva se Zajedničko društvo u kome će Fijat, kao strateški partner, imati većinsko vlasništvo od 67 odsto, dok će Republika Srbija biti manjinski vlasnik sa 33 odsto. Članovi Vlade informisani su i o Memorandumu o razumevanju koji će takođe sutra biti potpisan između Republike Srbije i članova Fijat grupe IVEKA i Manjeti Marelija o proizvodnji autobusa, kamiona i komponenti za auto industriju.

Kako je ranije najavljeno iz Vlade Srbije, pre potpisivanja ugovora ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini imaće odvojene razgovore sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem i predsednikom Srbije Borisim Tadićem. Posle potpisivanja ugovora, javnosti će se obratiti premijer Srbije Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić, ministar Franko Fratini i predsednik Fijat grupe Serđo Markijone. Takođe, posle ceremonije potpisivanja, zajedničke izjave daće predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Fijat grupe Serđo Markijone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari