Naravno da se neću kandidovati za mesto potpredsednice stranke na Izbornoj skupštini G17 plus zakazanoj za 16. maj. Vanredni stranački izbori se i održavaju zbog neuspešnih kao što sam ja – kaže za Danas Ivana Dulić-Marković, još uvek aktuelna potpredsednica stranke Mlađana Dinkića i predsednica Pokrajinskog odbora za Vojvodinu.

Kako naš list saznaje iz izvora u beogradskoj centrali G17, neizvesno je da li će ministar zdravlja Tomica Milosavljević zadržati potpredsedničku funkciju, a kao o kandidatu za njegovu „naslednicu“ razmišlja se o ministarki omladine i sporta Snežani Samardžić-Marković. Suzana Grubješić i Verica Kalanović, iako su u poslednje vreme bile izložene Dinkićevim kritikama, verovatno ostaju na mestima potpredsednica stranke. Izmenama stranačkog statuta, kandidati za najviše funkcije moraće da sakupe više hiljada potpisa podrške članstva, zbog čega Mlađan Dinkić uskoro kreće u neku vrstu izborne kampanje.

Na pitanje zašto odlazi iz vrha G17 plus, Ivana Dulić-Marković navodi nekoliko razloga.

– Ne bih nikako umela da zastupam politiku koja se, recimo, zasniva na ideji da Poljoprivredni kombinat Beograd treba da bude u vlasništvu grada. Takođe, ne umem da podržim politiku koja predviđa 1,3 odsto sredstava iz Nacionalnog investicionog plana za Vojvodinu. Ne bih umela ni da zastupam politiku koja podiže krst iznad Kragujevca ili dočekuje žirafu Dragana Markovića Palme, u jagodinskom zoološkom vrtu – ističe Ivana Dulić-Marković, koja je 15. septembra prošle godine podnela ostavke na mesto potpredsednice Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinskog sekretara za regionalnu i međunarodnu saradnju.

Postoji mogućnost da na vanrednim stranačkim izborima G17 Dulić-Marković ne bude jedina koja će ostati bez fotelje. Tomica Milosavljević kaže za Danas da je „još suviše rano da razmišlja o kandidaturi“.

– Ko god se bude kandidovao za potpredsedničko mesto i bude izabran, sigurno će predstavljati dobar i pravi izbor za stranku – smatra Milosavljević, koji je nedavno otišao s funkcije predsednika Gradskog odbora G17 u Beogradu, sa obrazloženjem da je suviše zauzet državnim obavezama.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, dve potpredsednice stranke Suzana Grubješić, šefica poslaničkog kluba u Skupštini Srbije i Verica Kalanović, ministarka za NIP, kandidovaće se za te funkcije ponovo. Obe su u poslednje vreme bile, „iza zatvorenih vrata“, predmet kritika Mlađana Dinkića, ali će najverovatnije ostati među njegovim najbližim saradnicima.

Ono što je već i zvanično poznato jeste da će politički direktor G17 plus Vladimir Ilić na skupštini 16. maja biti imenovan za Dinkićevog zamenika i time, formalno, postati drugi čovek stranke, zadužen za jačanje G17 „iznutra“, za koordinaciju između stranke i njenih kadrova u državnim institucijama, kao i za saradnju s drugim partijama.

Kako su Danasu rekli sagovornici iz vrha G17, ova stranke će menjati i svoj Statut tako da će, umesto podrške opštinskih odbora, najviši stranački funkcioneri moraće da pridobiju poverenje samog članstva.

Mlađan Dinkić morati da sakupi 5.000 potpisa kako bi se na izbornoj skupštini kandidovao za mesto predsednika, na kojem se nalazi od septembra 2006. godine. Zbog toga Dinkić uskoro kreće u kampanju, tokom koje će u nekoliko gradova razgovarati s članstvom i izlagati svoj program, rekli su Danasovi izvori.

Jedna od izmena Statuta je i smanjivanje broja potpredsednika, sa četvoro na troje. Oni koji pretenduju za potpredsedničko mesto moraće da sakupe 3.500 potpisa, a oni koji žele da budu članovi Predsedništva 2.000 potpisa članova.

Predsedništvo stranke će umesto dosadašnjih 17 imati 15 članova, od kojih će petoro biti izabrani na regionalnom nivou, iz Vojvodine, Beograda, Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i sa Kosova, nedelju dana pred 16. maj. Na samoj skupštini četvoro kandidata biće birani direktno, dva iz Srbije i KiM, i po jedan kandidat iz Beograda i Vojvodine.

– Sva ispitivanja javnog mnjenja govore da je G17 plus trenutno ispod nivoa statističke greške, kada je reč o rejtingu stranke u biračkom telu. Oni sada čine sve da pokušaju da se izvuku, i to osnivanjem saveza regionalnih stranaka. Videćemo da li će time dobaciti preko pet odsto, koliko iznosi cenzus za ulazak u parlament. Činjenica da je u stranci ima sve manje poznatih ljudi, odnosno da čim neki funkcioner postigne vidljiviju prepoznatljivost njega predsednik stranke Mlađan Dinkić odmah skloni, da bi se osećao sigurnije kao lider. To je razlog zbog kojih je G17 plus spao sa 20 odsto podrške birača na nivo koji se zove statistička greška. Ako postoji partijski interes, van interesa lidera, onda je interes da se partija razvija, a ne njen predsednik – ocenjuje za Danas politički analitičar Milan Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari