Ivanjički odbor Novog lica Srbije: Odbiti listu SNS ili sve opozicione liste da se povuku s izbora 1foto: Novo lice Srbije

Stranka „Novo lice Srbije – Ivanjica“ je danas pozvala sve opozicione liste koje učestvuju na lokalnim izborima u Ivanjici 2. juna da se kolektivno povuku sa izbora i da „puste Srpsku naprednu stranku (SNS) i njene koalicione partnere da sami idu na izbore“ ukoliko lista „Aleksandar Vučić – Ivanjica sutra“ ne bude odbijena.

„Na taj način bismo pokazali jedinstvo i karakter. Učestvovati na izborima gde zakon važi samo za opoziciju, jasno pokazuje kakve su nam šanse da se politički suprotstavimo“ – ocenila je u saopštenju stranka „Novo lice Srbije – Ivanjica“.

U saopštenju piše da je ta stranka uložila dva prigovora na konačno proglašenu izbornu listu SNS u Ivanjici, a Opštinska izborna komisija (OIK) ih je odbila kao neosnovane pozivajući se na Zakon o parlamentarnim izborima, umesto na Zakon o lokalnim izborima, a ta dva zakona se razlikuju.

Prigovori su podneti jer je OIK Ivanjica krajem aprila najpre proglasila izbornu listu „Aleksandar Vučić – Ivanjica sutra“, a potom prihvatila prigovor pomoćnika predsednika Opštine Aleksandra Radonjića, u svojstvu birača, jer je na listi nije bilo propisanih bar 40 odsto kandidata „manje zastupljenog pola“ – žena, posle čega je lista izmenjena.

„Poznajući izborni proces, jednom proglašenoj izbornoj listi se ne može naložiti da otkloni nedostatke, već se vraća uz ponovno vršenje svih predizbornih radnji“ – naveo je u saopštenju potpredsednik „Novog lica Srbije – Ivanjica“ Ivan Jovićević.

Dodao je da je prigovor na postupak proglašenja liste SNS u Ivanjici poslat i Višem sudu u nadi da će nadležne institucije da „rade svoj posao i pozovu predstavnike OIK-a na odgovornost i ostavke“.

OIK u Ivanjici je do sada proglasila četiri izborne liste za predstojeće lokalne izbore 2. juna: „Aleksandar Vučić – Ivanjica sutra“, „Novo lice Srbije – Ivanjica – Ivan Jovićević“, „Ujedinjena opozicija – Glasam za bolju Ivanjicu – SSP i DS“ i „Biram borbu za Ivanjicu – Miroslav Miki Aleksić – Narodni pokret Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari