Posle stupanja na snagu kosovskog ustava 15. juna građani iz ostatka Srbije na administrativnim prelazima prema Kosovu pokazivaće, kao i dosad, lične karte – potvrdio je juče za naš list Aleksandar Ivanko, portparol Unmika.
Ivanko kaže da se procedura na administrativnim prelazima, ustanovljena posle uvođenja protektorata UN na Kosovo i Metohiji 1999, neće menjati.

Posle stupanja na snagu kosovskog ustava 15. juna građani iz ostatka Srbije na administrativnim prelazima prema Kosovu pokazivaće, kao i dosad, lične karte – potvrdio je juče za naš list Aleksandar Ivanko, portparol Unmika.
Ivanko kaže da se procedura na administrativnim prelazima, ustanovljena posle uvođenja protektorata UN na Kosovo i Metohiji 1999, neće menjati. Na pitanje Danasa da pojasni svoju izjavu da će se od 15. juna situacija na terenu „dramatično promeniti“, Ivanko kaže da je „samo stupanje na snagu novog ustava Kosova dramatična promena“. Upitan kako komentariše tvrdnje Pitera Fejta, specijalnog predstavnika EU na Kosovu, da je deo dogovora Fejtove Misije i Unmika najavljena zamena Ustavnog okvira, dokumenta zvanične misije UN, kosovskim ustavom koji je donet na osnovu Ahtisarijevog plana koji nije prihvaćen u SB UN, Ivanko ističe da „UN, kao i njihova misija na Kosovu nemaju stav“ prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti KIM i kosovskom ustavu.

SIMIĆ: UN ne mogu biti statusno neutralne

„UN ne mogu biti statusno neutralne prema KIM i da nemaju stav prema kosovskom ustavu, ali očigledno je da generalni sekretar UN mora da daje takve izjave, jer je SB podeljen i nema odluke o tome. Iz Rezolucije 1244 SB UN i Ustavnog okvira za rad privremenih institucija na Kosovu jasno je da je Riker morao odmah da reaguje na odluke privremene skupštine Kosova, ali on to nije učinio, jer je iz države koja je među prvima priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost“, kaže za Danas Aleksandar Simić, savetnik premijera Srbije. Simić smatra da, iako je predsednik Srbije posle 17. februara u SB UN ukazao na to da se „mora poštovati pravno važeća Rezolucija 1244, Ban Ki Mun sada, pod pritiskom država koje su priznale nezavisnost KIM pokušava da proturi da se situacija na terenu promenila, što nema nikakve veze s pravnim stranjem stvari“.

Ivanko tvrdi da Unmik do juče iz centrale UN u Njujorku nije dobio nikakvo obaveštenje i detalje o najavljenoj rekonfiguraciji Civilne misije UN na Kosovu.

HARADINAJ: Unmik nepotreban

„Misija Unmik posle 15. juna nije potrebna na Kosovu pošto ono ulazi u novu etapu koja obuhvata samoupravu sa mehanizmima kao što su Euleks i Međunarodna civilna kancelarija“, izjavio je juče Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova, posle susreta s Vilijamom Vokerom u Prištini. Haradinaj je ocenio da je Kosovo zakasnilo u procesu priznavanja zbog neangažovanja u lobiranju i da su kosovske institucije propustile da angažuju svoje prijatelje u lobiranju, navodeći Vokera kao primer, prenose kosovske agencije.

Pozivajući se na diplomatske izvore, prištinski mediji na albanskom jeziku javljaju da se „zvanična Moskva snažno protivi rekonstrukciji Unmika“ i da je uslovljava saglasnošću Beograda. Prema pisanju Zerija, pismo Ban Ki Muna, generalnog sekretara UN, u kome je sadržan predlog o rekonstrukciji Unmika je „kratko, ali veoma sadržajno“ – u njemu se najavljuje smanjenje i slabljenje uloge Unmika i jačanje uloge Euleksa u oblastima reda i zakona. Isti izvor prenosi da će specijalni predstavnik generalnog sekretara UN nastaviti da nadgleda međunarodno civilno prisisutvo na Kosovu na osnovu mandata iz Rezolucije 1244 SB UN, ali da je uzeta u obzir i dodatna uloga EU, u skladu sa zaključcima lidera Unije od 14. decembra 2007.
Odnosi između Unmika i dve misije EU na Kosovu trebalo bi da budu regulisani u pismu-dogovoru koji bi trebalo da postignu UN i EU. Ban Ki Mun, navodno predlaže da Euleks postepeno preuzme i nadležnosti u oblasti policije, pravosuđa i carina, dok će se Unmik baviti nadgledanjem i izveštavanjem o ostvarivanju međunarodnih sporazuma, granice, olakšavanja dijaloga između Prištine i Beograda i ostvarivanjem eventualnog sporazuma između Unmika i Vlade Srbije o saradnji u šest oblasti o čemu su Beograd i Njujork već započeli pregovore, javljaju prištinski mediji.
Piter Fejt raspisao je juče konkurs za osam radnih mesta za međunarodno osoblje u Kosovskim agencijama za imovinu i privatizaciju, saopšteno je iz Kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari