Državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović izjavio je za Danas da „nema šanse“ da Albanci s juga centralne Srbije budu uključeni u najavljeni dijalog Beograda i Prištine, i ujedno istakao da „niko u međunarodnoj zajednici ne povezuje ova dva pitanja“.


Ivanović smatra da je zahtev Demokratske partije Albanaca da i politički predstavnici albanske zajednice iz Preševa i Bujanovca učestvuju pregovorima „probni balon iza kojeg stoje Tirana i Priština, uzdrmane izveštajem Dika Martija“. Prema njegovim rečima, samo u slučaju da SAD i druge uticajne države odluče da kosovski problem rešavaju na međunarodnoj konferenciji, tu bi se otvorila i druga pitanja, kao što su Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanci na jugu centralne Srbije.

DPK, na čijem je čelu Ragmi Mustafa, zatražila je od SAD i EU da „predstavnici Albanaca Preševske doline“ učestvuju u pregovorima Beograda i Prištine. U pismu upućenom ambasadama država članica EU i SAD u Srbiji, DPA predlaže da se „pitanje Preševske doline“ reši u skladu s rešavanjem pitanja opština s većinskim srpskim stanovništvom na severu KiM i zalaže se za „istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari