Ivica Dačić: Srbija se neće voditi tuđim očekivanjima, već svojim interesima 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Ivica Dačić, predsednik prošlog saziva Narodne Skupštine, rekao je na konferenciji nakon Saveta za nacionalnu bezbednost da Srbija se neće voditi tuđim očekivanjima, već svojim interesima

Na početku izlaganja rekao je da nije član Saveta za nacionalnu bezbednost, ali da je sastanku prisustvovao jer ga je pozvao predsednik Vučić.

Dačić smatra da Zapad od nas očekuje da osudimo Rusiju i uvedemo sankcije, dok smatra da Rusija verovatno očekuje da podržimo i pohvalimo sve što su uradili i priznamo Lugansk i Donjeck. Nijedno nije naše da radimo, već je naše da brinemo o našim interesima, rekao je on.

Naveo je i da mu nije mu jasno kako Sjedinjene američki države očekuju od Srbije da za dva donesu odluku i da se svrstaju , ali

Dačić je rekao da Srbiju “ubeđuju nas kao da smo mi naivni i glupi da je u pitanju kršenje međunarodnog prava, kao da se na teritoriji Srbije ništa nije desilo“.

“Kršenja međunarodnog prava je bilo na Kosovu. Kako vas nije sramota da sada govorite o tome da Srbija ugrožava međunarodni poredak time što ne osuđuje postupak Rusije. Šta će to nama doneti? Hoće li SAD da povuku priznanje Kosova, hoće li prestati da traže stolicu u UN?“, rekao je Dačić, i poručio da će Srbija samo brinuti o svojim interesima.

Kada bi uveli sankcije, odsekli bi granu na kojoj taj interes čuvaju, jer bi to značilo prekid saradnje sa Rusijom i Kinom, ocenjuje on.

“Za mene dileme nema, potpuno podržavam ono što je doneo Savet za nacionalnu bezbednost“, poručio je Dačić.

Nadovezujući se na Vučićev odgovor o izjavi hrvatskog premijera Zorana Milanovića, rekao je da je Hrvatska uvek znala da izabere pravu stranu i da ga ne bi iznenadilo da na kraju izvuku ruske zastave, kao što su ranije izvlačili austrougarske i nemačke.

“Pre je pao Berlin, nego Zagreb. I sad oni pričaju o pravoj strani“, rekao je Dačić.

Srbija pruža punu i principijelnu podršku načelu teritorijalnog integriteta Ukrajine i najiskrenije žali zbog sukoba na istoku Evrope, ali rukovodeći se isključivo zaštitom sopstvenih interesa donosi odluku da neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u javnom obraćanju povodom krize u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari