Dačić: Cilj Prištine je da smanji broj Srba na Kosovu 1foto FoNet Aleksandar Barda

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je cilj vlasti u Prištini da se što više smanji broj Srba na Kosovu, da im se izbriše perspektiva i kod njih stvori svest da im nema opstanka.

Dačić je u intervjuu za Večernje novosti rekao da su to dugoročni ciljevi kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji se ne obazire na dogovore postignute u procesu dijaloga, prenosi Kosovo onlajn.

Dačić je dodao da se sada prvi put desilo da je međunarodna zajednica došla do stepenika kada je Kurti nešto morao da popusti i ukine zabranu srpske robe i naveo da je Kurti to učinio samo zato što ga je međunarodna zajednica ucenila statusom u nekim regionalnim organizacijama.

Ukazao je da je samo pitanje da li međunarodna zajednica hoće da primenjuje uticaj.

„Prvi put se sada desilo da su sa predlozima koje je izneo predsednik Aleksandar Vučić, saglasne i zapadne i istočne zemlje, Evropska unija, SAD, Nemačka, Rusija i Kina“, rekao je Dačić.

Osvrćući se na izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je Srbija povukla pismo u kojem se ogradila od spornih delova Ohridskog sporazuma, Dačić je rekao da je o tome slušao iz novinskih izveštaja i da nema informacije, ali je istakao da Srbija ima jasnu politiku da će sprovoditi one delove sporazuma sa kojima se saglasila.

„Nismo se saglasili sa delovima sporazuma koji se tiču statusa Kosova, koji se tiču de jure i de fakto priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama. Naša politika se nije promenila ni za jotu, svih ovih godina“, naglasio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari