Ivica Dačić: Privedena dva strana državljanina, intervencija policije bila oprezna i bez sile 1Foto: Printscreen/N1

Ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je ministarstvo unutrašnjih poslova jutros omogućilo uslove za neometan protok železničkog saobraćaj i to bez sredstva prinude.

„Nijedno lice nije povređeno, niti ijedan policijski službenik. Time pokazujemo da ne želimo sukobe i zato se u to ušlo oprezno i znatno kasnije od blokade. Sigurno je prošlo, ako su oni bili tamo oko 21 sat, to je osam sati kasnije“, rekao je on.

Dačić je naveo da mirno okupljanje je slobodno u Srbiji i da policija nikada u Srbiji to neće sprečavati.

„Svaka sloboda ima svoje ograničenje, a to je da ne sme da se krši zakon“, rekao je.

Dačić je dodao da postoji zakon o tome kako se prijavljuje i održava skup.

Skup je, naveo je, prijavljen 30. jula kao skup na Terazijama za subotu 10. avgusta. Zatim je Nebojša Petković dao dopunu skupu gde kažu da u 19 časova kreće stacionirani skup na Terazijama gde će obratiti govornici, a zatim šetnja sa Terazija do raskrsnici Kneza Miloša i Višegradske ulice.

Naveo je da su imali nekoliko razgovora sa organizatorima, ali da sve nakon šetnje je pokazalo razliku između mirnog skupa, što ne podrazumeva da se u direktnom prenosu poziva na remećenje javnog reda i mira i blokadu međunarodne železnice.

„Rečeno je da se poziva na protivpravno delovanje radi ostvarivanja njihovih ciljeva“, poručio je.

Dačić je ukazao da su nakon dolaska kod Višegradske organizatori opomenuti da je njihova namera protivzakonita.

„Očekivali su sukob i tražili sukob, to se vidi iz njihovih izjava noćas. Očekivali su da intervencija policije bude oko četiri sata, jer tada ide prvi voz za Niš. Sa ciljem su tu znači i došli“, rekao je.

Dodao je da je 14 lica privedeno zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela, troje da su izvršili prekršaje, dva da su strani državljani zbog njihovog prisustva na protestu u blizini najvažnijih državnih institucija. Država radi na identifikaciji i drugih lica, rekao je.

Jutros u osam je, naveo je ministar, krenuo prvi voz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari