Ivica Dačić posle razgovora sa Tanjom Fajonom odgovarao na pitanja o Ciprasu: To što je rekao na kongresu SPS je benigno 1Foto FoNet Milica Vučković

Komentarišući to što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko napustio kongres SPS zbog video poruke opozicionog grčkog političara Aleksisa Ciprasa, predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da je ta stranka deo evropskih socijalista i da „ne može da cenzuriše goste“.

SPS je deo evropskog socijalističkog pokreta. To što je Cipras rekao je benigno u odnosu šta bi rekli drugi, izjavio je Dačić.

Dodao je da to što je izjavio Cipras, nije i njegov stav.

„Nije to moj stav, ali mi ne možemo da cenzurišemo naše goste, niti šta će oni da kažu da se neko ne bi naljutio“, naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, narativ o ratu u Ukrajini je u ovom trenutku takav.

„Mi smo suverena zemlja i vodimo suverenu politiku“, kazao je Dačić.

Dačić je, posle razgovora sa slovenačkom šeficom diplomatije Tanjom Fajon, rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti najveća pretnja za mir i stabilnost, a eliminacija uzroka zbog kojih su postavljene barikade dovela bi do deeskalacije situacije.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da Srbi žele da budu deo mirnog rešenja, a barikade su vid političkog protesta i reakcija na hapšenje Srba.

Prema njegovim rečima, Priština bi trebalo da prestane sa jednostranim potezima, jer se ne može ozbiljno razgovarati u dijalogu i postizati novi sporazumi dok se hapse Srbi i ne poštuju obaveze iz prethodnih dogovora.

Dačić je ukazao i da će grčki šef diplomatije Nikos Dendijas danas boraviti u Prištini i tamo preneti poruku da ne može biti tajnih spiskova za hapšenje Srba.

Podsećajući da je Fajon ranije jutros razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dačić je rekao da ju je predsednik upoznao sa trenutnom situacijom, sledom poteza i da se očekuje da Priština poštuje ono što je potpisano 2013. godine.

Jasan je stav Kurtija da on Zajednicu srpskih opština doživljava kao nešto nametnutno, ali to izaziva lanac problema i mi se sada bavimo interventnim gašenjem kriza, a ne dijalogom, rekao je Dačić i ponovio da je Srbija opredeljena za mir, dijalog i dosledno ispunjenje svh obaveza, od Rezolucije 1244 do Briselskog i Vašingtonskog sporazuma.

Govoreći o saradnji sa Slovenijom, Dačić je rekao da je robna razmena prošle godine bila 1,4 milijarde evra i da su pored slovenačkih investitora u Srbiji, sve češće i srpske investicije u Sloveniji.

Zahvalio sam Sloveniji na podršci evroskim integracijama Srbije, rekao je Dačić, iz napomenu da je tema razgovora bila i sukcesija i želja da se to pitanje okonča.

Na pitanje da li odlazak ruskog ambasadora sa Kongresa socijalista znači promenu spoljne politike Srbije, Dačić je odgovorio da je Srbija suverena zemlja koja samostalno vodi spoljnu politiku, ali da kao član evropskih socijalista niko nema nameru da cenzuriše stavove evropskih lidera, poput Aleksisa Ciprasa.

Dačić je napomenuo i da je veliki broj Srba koji žive u Sloveniji, koji po Ustavu nemaju status nacionalne manjine, već etničke zajednice, i oni mogu biti dobar potencijal za unapređenje ekonomske i političke saradnje dve države.

Fajon je kazala da Slovenija nastavlja da podržava Srbiju na evropskom putu i nudi joj svu stručnu i političku pomoć.

Želimo da se Srbija uskladi sa spoljnom, bezbednosnom i viznbom politikom EU, da napreduje u oblasti vladavine prava, reformi, slobode medija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da napreduje u normalizaciji odnosa sa Kosovom, rekla je Fajon.

Prema njenim rečima, Srbija nažalost nije otvorila nijedno poglavlje u proteklih godinu dana.

Fajon je ocenila da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine potrebno primeniti ranije postignute sporazume, uključujući i Zajednicu srpskih opština, navodeći da je to obavezujuće za sve strane.

Kada je reč o usklađivanju sa sankcijama Rusiji, Fajon je rekla da bi volela da im se Srbija pridruži, ali radi se o suverenoj zemlji koja vodi svoju spoljnu politiku.

U Srbiji posluje 1.500 slovenačkih preduzeća, koja zapošljavaju 25.000 radnika, navela je Fajon i istakla da je po pitanju sukcesije dogovoreno da se procesi ubrzaju i da, ako postoje razlike o nekim pitanjima, one mogu biti prevaziđene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari