O dilemi koja je nastala u EU oko potpisavanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom zbog protivljenja Holandije, pitali smo profesora Fakulteta političkih nauka i bivšeg ambasadora SR Jugoslavije u Sloveniji Ivu Viskovića.
– Moramo imati u vidu da je holandska vlada pala zbog Srebrenice kao i da je to kod njih najveća afera u poslednjih deset godina, te je društvo izuzetno osetljivo po tom pitanju.

O dilemi koja je nastala u EU oko potpisavanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom zbog protivljenja Holandije, pitali smo profesora Fakulteta političkih nauka i bivšeg ambasadora SR Jugoslavije u Sloveniji Ivu Viskovića.
– Moramo imati u vidu da je holandska vlada pala zbog Srebrenice kao i da je to kod njih najveća afera u poslednjih deset godina, te je društvo izuzetno osetljivo po tom pitanju. Za njih je u ovom trenutku važno da bude ispunjen uslov i da Srbija pre potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju isporuči Ratka Mladića Tribunalu u Hagu – kaže Visković.
Da li postoji mogućnost da do 28. januara, kada bi Srbija trebalo da potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, druge zemlje EU utiču na Holandiju da revidira svoj stav?
– Postoje dve mogućnosti, a prva se odnosi na to da ukoliko Holandija uloži veto na odluku EU, namera o potpisivanju sporazuma ne može da bude sprovedena. Druga mogućnost je da Holandija izrazi konstruktivnu uzdržanost i da ne glasa za, ali i da se ne izjasni da je protiv. U tom slučaju bi sporazum mogao biti potpisan.
Kako tumačite spremnost drugih zemalja EU da, iako nije ispunjen „uslov svih uslova“ i Ratko Mladić ne bude isporučen Hagu, ipak potpiše SSP?
– Reč je o velikom pomaku kada je reč o raspoloženju EU da primi Srbiju u zajednicu evropskih zemalja. To mi se čini i kao pokušaj EU da pokaže Srbiji da ne radi protiv njenih interesa. S druge strane, činjenica da se to događa u vreme izbora u Srbiji, to se, svakako, može tumačiti i kao znak podrške onom kandidatu koji je jasno definisao prioritet ulaska Srbije u EU. Tu nema dileme.
Da li se onda i najavljeno odlaganje slanja misije na Kosovo, može tumačiti kao izlaženje u susret i premijeru Vojislavu Koštunici, a sve opet u svetlu predsedničkih izbora i njegove eventualne podrške Tadiću u drugom krugu izbora?
– Odlaganje donošenja rešenja o slanju misije na Kosovo je zapravo dokaz da unutar Unije nije postignuta saglasnost i da ne mogu da pronađu pravni osnov za to. S druge strane, to može biti i pokušaj da se u izbornoj atmosferi u Srbiji ne izaziva situacija u kojoj bi moglo da dođe do nepoželjnih posledica. Čini mi se da se traži neka mirnija atmosfera, nakon izbora, kako bi se i to stavilo na dnevni red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari