Iz Stranke pravde i pomirenja optužuju Sandžačku demokratsku partiju za krađu izbora 1Foto: N. Kočović

Stranka pravde i pomirenja (SPP) ocenila je da su protekle izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) obeležile brojne neregularnosti i optužila Sandžačku demokratsku partiju (SDP) za “za apsolutnu izbornu krađu”.

Generalni sekretar te partije Edin Numanović izjavio je na konferenciji za novinare da je SPP osvojila 12 većničkih mandata, koliko i njihov rival koji je, kako je rekao, razliku u broju glasova ostvario na biračkim mestima van Sandžaka.

On je naveo primere biračkih mesta u Krupnju, Loznici, Malom Zvorniku, Subotici, Zrenjaninu, Ljuboviji, Pančevu, Srpskoj Crnji i Čoki gde je izlaznost bila 100 odsto, a gde je SDP dobila 750 glasova.

“U nekim od tih gradova uopšte nema Bošnjaka, prema rezultatima prethodnog popisa. Ovih nekoliko stotina Srba upisanih u Bošnjake ne mogu dati legitimitet SDP na izborima za BNV”, rekao je Numanović.

Naveo je i primere nepravilnosti u Novom Pazaru i drugim sandžačkim gradovima, a kazao je i da je SDP ucenjivala oko 10.000 zaposlenih u lokalnim samoupravama, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

“Masovno su ucenjivali radnike gradskih i opštinskih uprava, profesore i zdravstvene radnike da obezbede po 50 ili više sigurnih glasvoa kako bi sačuvali svoja radna mesta. Uprkos malverzacijama, izbornoj krađi, ucenama, pritiscima i kupovina glasova nisu uspeli da pobede, a SPP je ostvarila najbolji rezultat na proteklim izborima”, poručio je Numanović.

On je ukazao i na manjkavosti i loše stanje posebnog biračkog spiska, istakavši da veliki broj upisanih Bošnjaka nije mogao da glasa.

“Sve ove malverzacije neće promeniti konstalaciju snaga, pa zbog toga pozivamo jednu i drugu partiju da prihvate program SPP i da krenemo u promene u BNV. Želimo BNV bez diskriminacije, bez medijskog mraka, koje će se baviti konkretnim projektima na terenu”, rekao je Numanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari