Napustio vlast i prešao u opoziciju: Odbornik Milan Stevanović formirao novu odborničku grupu u Kragujevcu 1Foto: Privatna arhiva

Odbornik u kragujevačkom parlamentu Milan Stevanović, od juče i zvanično nije član pokreta „300 Kragujevčana” koji sa SNS-om i SPS-om čini loklanu vlast u Kragujevcu i formirao je novu opozcionu odborničku grupu „Lepenica naš kraj” u gradskoj skupštini.

– Nakon poslednjih lokalnih izbora u decembru 2023. godine i odluke predsednika Predsedništva organizacije da, ulaskom u vlast, izneveri veliku većinu građana koji su nam ukazali poverenje, doneo sam odluku da napustim Pokret „300 Kragujevčana” i nastavim da delujem u skladu sa principima koje smo prvobitno zastupali, a koje je organizacija ulaskom u vlast sa Srpskom naprednom strankom napustila, istakao je Stevanović u svom sinoćnjem obraćanju javnosti i medjima.

Zbog poštovanja prema ljudima, kako on kaže, sa kojima je sarađivao proteklih šest-sedam godina, povukao se se iz političkog života, izbegavajući sukobe, teške reči i javne prozivke.

– Takođe, iz tih razloga nisam prisustvovao skupštinskim zasedanjima, sve u cilju što mirnijeg rastanka, naveo je on.

Međutim, nakon što je juče odlučio da se vrati u skupštinske klupe, usledilo je po njegovim rečima „sramno saopštenje”.

– Napisano od strane samo jednog čoveka, koje neću ni demantovati ni komentarisati, jer je ispod svakog nivoa političke i ljudske komunikacije, izričit je Stevanović.

On, kako navodi, ostaje posvećen borbi za bolji i lepši Kragujevac, kao i za bolje uslove života svih koji u njemu žive.

– S ponosom objavljujem da je uče formirana nova, opoziciona odbornička grupa, koja broji tri člana sa prebivalištem na desnoj strani Lepenice. Grupaciju smo nazvali po udruženju čiji sam jedan od osnivača – „Lepenica, naš kraj”. Obećavam da ćemo zajedno zastupati interese svih naših komšija i građana Kragujevca najbolje što možemo.

Odbornička grupa „300 Kragujevčana” isključila je Milana Stevanovića iz svog članstva i obavestila javnost o tome, zbog, kako su naveli „pokušaja iznude, trgovine odborničkim mandatom i ucena, kao i zbog samostalnog javnog istupanja suprotnog stavovima organizacije”.

U saopštenju „300 Kragujevčana” koje su preneli lokalni portali istaknuto je da je odbornik Milan Stevanović, koji je u lokalni parlament ušao kao kandidat sa liste „300 Kragujevčana – Dušan Zeka Aleksić – Svetla tačka”, poslednjih 10 meseci konstantno ucenjuje svojim (ne)dolaskom na skupštine sve druge članove odborničke grupe i rukovodstvo i članove organizacije koja mu je ukazala poverenje i čast da bude jedan od personalnih nosilaca i zastupnika širenja ideje, plana i programa naše grupe građana.

– Po završenim lokalnim izborima na kojima je postao odbornik izabran na listi grupe građana „300 Kragujevčana”, Milan Stevanović je pokušao razgovorima sa rukovodećim ljudima organizacije da nametne svoje stavove i razmišljanja o daljem delovanju organizacije što je njegovo legitimno pravo. Kada na organima organizacije, njegovi stavovi i razmišljanja o daljim pravcima delovanja organizacije ostaju u manjini, Milan se opredeljuje za „trgovački pristup politici” i istovremeno pregovara sa opozicionim liderima o prelasku u njihove redove i mogućnosti da mu „pozajme” odbornike za formiranje nove odborničke grupe, dok u svojoj organizaciji traži materijalnu nadoknadu za ostanak u odborničkoj grupi ili, opciono, vraćanje mandata, navedeno je u saopštenju „300 Kragujevčana”.

Po njihovim rečima kako se trgovina odborničkim mandatima direktno kosi sa principima njihove organizacije koja nikada nije ni pokušala da na taj način razgovara sa ostalim odbornicima iz skupštine grada, doneli su odluku da Milana Stevanovića isključe iz njihove odborničke grupe.

Da podsetimo, kao što je Danas već više puta pisao Lista „300 Kragujevčana – Dušan Zeka Aleksić – Svetla tačka” na decembarskim izborima u Kragujevcu osvojila je oko 4.000 glasova i četiri odbornička mandata u Skupštini grada.

Pak, po rečima kragujevačkih opozcionara Milan Stevanović je poznati aktivista i član Saveta MZ „Lepenica”. Sem što je vatreni navijač „Radničkog”, za vreme pandemije korone on je kao aktivista mesne zajednice sve vreme brinuo o starijim sugrađanima koji nisu mogli napuštati svoje stanove, tako što im je podizao lekove u apotekama i kupovao osnovne životne namirnice.

– Tako da priča da je on nekoga nešto ucenjivao, ili pokušao nešto da iznudi uopšte ne stoji, to će vam potvrditi svi koji ga poznaju, tvrdi izvor Danasa dodajući da je predstavnicima opozcije u Kragujevcu od samog početka bilo jasno da Stevanović nikada neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari