Poslanici Skupštine Srbije nastavili su juče rad razmatranjem amandmana na Predlog zakona o ministarstvima kojim se utvrđuje broj ministarstava i njihove nadležnosti u novoj vladi. Na taj zakonski predlog podneto je oko 75 amandmana, od kojih se većina odnosi na smanjenje broja ministarstava, kao i na izmene u nadležnostima pojedinih resora.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su juče rad razmatranjem amandmana na Predlog zakona o ministarstvima kojim se utvrđuje broj ministarstava i njihove nadležnosti u novoj vladi. Na taj zakonski predlog podneto je oko 75 amandmana, od kojih se većina odnosi na smanjenje broja ministarstava, kao i na izmene u nadležnostima pojedinih resora.
Po završetku rasprave o amandmanima na oba zakonska predloga, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zakazaće dan za glasanje. Dejanovićeva je juče novinarima rekla da će, ukoliko rasprava bude završena, već za danas zakazati glasanje i da će nakon toga biti stvoreni svi uslovi za formiranje vlade.

Nova Srbija formira poseban poslanički klub

Miroslav Markićević, zamenik poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija, rekao je juče novinarima u Skupštini Srbije, da će Nova Srbija najverovatnije formirati poseban poslanički klub u parlamentu, ukoliko predsednik te stranke Velimir Ilić postane poslanik. On je novinarima u parlamentu rekao da NS neće formirati poslanički klub ako poslanik postane i predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, koji bi u tom slučaju vodio jedinstvenu poslaničku grupu DSS-NS. Eventualno odvajanje poslaničkog kluba, prema Markićevićevim rečima, ne znači i razdvajanje koalicije DSS-NS.

Jelena Trivan, portparolka Demokratske stranke rekla je juče novinarima da od dužine rasprave zavisi da li će nova vlada biti izabrana danas ili u ponedeljak.

DRAGAN MARKOVIĆ: Tajkuni iz DSS nudili mi novac

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije ponovio je juče da su mu neki ljudi iz Demokratske stranke Srbije pretili i da su „slali tajkune da mu nude novac“ kako bi pristao da uđe u koaliciju s radikalima i „narodnjacima“. Na pitanje kada će saopštiti konkretna imena, Marković je kratko odgovorio: „Doći će i taj neki četvrtak kad ću to utraditi.“ Predsednik Jedinstvene Srbije rekao je da nije upoznat sa tim da je bilo pregovora između demokrata i socijalista o formiranju vlasti u Beogradu. „Nisam učestovao na sastanku kada je bilo reči o Beogradu. To rade predstavnici SPS-a, a poslednjih desetak dana to nije bila tema i ne znam kako će biti u Beogradu“, kazao je Marković. On je dodao da će Ivica Dačić u novoj vladi obavljati dužnost zamenika premijera i ministra policije. Prema njegovim rečima, još nije određeno ko će biti ministri za dijasporu i ljudska i manjinska prava. Aleksandar Čotrić ranije je rekao za Danas da će ministar dijaspore biti Srđan Srećković, funkcioner Srpskog pokreta obnove.

– Da li će to biti petak ili ponedeljak ostaje da se dogovorimo, ali ćemo, kao što smo obećali, stvoriti zakonski preduslov da vlada bude izabrana – rekla je Trivanova.

Konstituisana tri odbora

U parlamentu Srbije održane su juče i sednice Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, Odbora za trgovinu i turizam i Odbora za privatizaciju. Novi predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja je Meho Omerović, poslanik SDP-a, a njegov zamenik Zlata Đerić. Predsednik Odbora za trgovinu i turizam je Milan Đokić, a za zamenika predsednika Odbora izabran je Arsen Đurić. Članovi Odbora za privatizaciju takođe su izabrali predsednika – Milana Nikolića, dok će funkciju njegovog zamenika obavljati Zoran Antić.

Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije navela je da nije zahvalno prognozirati kada će nova vlada biti izabrana.
– To će se desiti, ali u parlamentu se iz nekih nepoznatih razloga obično nešto otrgne kontroli i krene ubrzanim koracima unazad – rekla je Kolundžija.
Ona je dodala da u zavisnosti od toga da li će zakoni biti usvojeni danas pre podne ili po podne, zavisi zakazivanje sledeće sednice s tačkom dnevnog reda izbora nove republičke vlade.
Inače, kabinet nove vlade imao bi, prema predlogu, 24 ministarstva i tri potpredsednika, od kojih će jedan od njih biti prvi potpredsednik – zamenik predsednika. Uvodi se i pravo “ zlatnoga glasa“ i dva nova ministarstva – za Nacionalni investicioni plan i za ljudska i manjinska prava. Uvođenje potpredsednika-zamenika premijera i “ zlatnoga glasa“, kao i spajanje Ministarstva za životnu sredinu s prostornim planiranjem naišli su na najveće negodovanje poslanika opozicionih stranaka – Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Liberalno-demokratske partije.
Izdvajanje prostornog planiranja iz Ministarstva životne sredine predložio je poslanik LDP Slobodan Maraš, navodeći da je pitanje životne sredine samo po sebi dovoljno. Maraš je podsetio na važnost ministarstva za životnu sredinu, naročito u kontekstu naftno-gasnog sporazuma s Ruskom Federacijom. Tim sporazumom, rekao je Maraš, predviđeno je da će u Srbiju stizati uralska nafta, odnosno prerada te nafte, koja sadrži visok nivo sumpora. Nažalost, rekao je Maraš, sporazumom s Ruskom Federacijom nijednom rečju nije predviđena zaštita životne sredine od uralske nafte. I Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SRS-a usprotivio se juče pripajanju prostorenog planiranjuja ministarstvu za životnu sredinu, navodeći da će ona stranka koja bude „prigrabila“ ovo ministarstvo istovremeno prigrabiti i velika prirodna bogatstva.
Liberalno-demokratska partija predložila je i da nova vlada nema ministarstva za Kosovo i Metohiju, za dijasporu i za NIP. Brisanje ministarstva za NIP tražili su juče i radikali, ali su zahtevali i da se nazivu Ministarstva kulture doda i informisanje, kao i da Ministarstvo dijaspore promeni naziv u Ministarstvo za veze sa Srbima van Srbije. Mićo Roganović, poslanik SRS-a zatražio je da turizam ponovo bude vraćen u resor trgovine i usluga, umesto da bude deo Ministarstva za ekonomiju.
– Turizam nisu samo skijališta i skupi nastupi na svetskim sajmovima, revolucionarni spotovi na Si-En-Enu na kojima se Srbija pojavila s avganistanskom, odnosno azerbejdžanskom muzikom. Svi u svetu, izuzev nas, shvatili su značaj turizma – rekao je Roganović.
Turizmom se juče bavila još jedna poslanica SRS-a Nataša Jovanović koja je zamerila što se sredstva za turizam sada troše nenamenski, kao i da u toj oblasti nema dovoljno potrebnih projekata. Prema njenim rečima, spomenici kulture i banje u Srbiji mogu mnogo bolje da se iskoriste, a kao pozitivan primer navela je Drvengrad koji je na Mokroj gori izgradio režiser Emir Kusturica.
Dragan Marković Palma, poslanik Jedinstvene Srbije, rekao je da svi hrle da vide Diznilend u Parizu, koji je veći od Jagodine, a Srbija ima tako lepu, za strane turiste idealnu, Ovčarsko -kablarsku klisuru sa sedam manastira.
Poslanici SRS-a su amandmanom predložili spajanje ministarstava prosvete, nauke i tehnologije, kao racionalnije rešenje od predviđenog, a predloženo je i da se Ministarstvu za infrastrukturu doda naziv i za saobraćaj. Radikali su predložili i da nova vlada ima posebnan resor za integraciju sa istočnoevropskim, slovenskim i pravoslavnim narodima.
Poslanik SPS-PUPS-JS Željko Vasiljević predložio je da se Ministarstvu za rad i socijalnu politiku doda i naziv veteranska politika, jer, kako je naveo, veterani nisu socijalna kategorija, već zaslužni građani, pa njihov status treba da bude adekvatno regulisan. Poslanici opozicije ocenili su i da predviđena raspodela resora i njihovih nadležnosti neće moći da osigura razvoj privrede, kao ni efikasan rad buduće vlade. Najveći broj amandmana podneli su poslanici Srpske radikalne stranke, a tokom jučerašnje rasprave o zakonu o ministarstvima veliki broj zamerki izrečen je na račun predlagača zakona, Boška Ristića iz DS-a, zbog propusta u radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari