RIK: Nismo nadležni za lokalne izbore, Tepić odgovara: Jeste nadležni 1Foto: Zen/ATAImages

Republička izborna komisija (RIK) nije nadležna za zahtev koji je podnela koalicija Srbija protiv nasilja za poništavanje i ponavljanje izbora u Beogradu, izjavio je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević.

On je na sednici RIK rekao da je pokušao da ukaže na pravne pretpostavke i istakao da podneti zahtev nije uredan i pravno ne može biti razmatran na sednici RIK koja je apsolutno nenadležna.

Dimitrijević je rekao da je imao nameru da opoziciji objasni da ih je neko doveo u zabludu da je RIK nadležan, ali su ga, kako je naveo, obavestili da počinju štrajk glađu u objektu stare skupštine, „svesni da se adresa njhovog zahteva nalazi možda na drugom mestu“.

Marinika Tepić iz koalicije „Srbija protiv nasilja“, koja štrajkuje glađu u zgradi RIK-a, kaže da RIK jeste nadležan da poništi izbore, za koje ova koalicija tvrdi da su pokradeni.

„RIK jeste nadležan da poništi izveštaj lokalnih izbornih komisija o zbirnim rezultatima izbora ukoliko nisu u saglasnosti sa zakonom. A pošto mi imamo dokaze da nisu, RIK ima mogućnost da poništi izveštaj o zbirnim rezultatima“, naglasila je Tepić.

„Naš zahtev će ostati i RIK-u. Dimitrijević kao eksponent SNS-a pokušava da raznim manevrima i pravim tumačenjima, zbuni građane. RIK jeste nadlean, i RIK, kao i GIK, i mi radimo na dva polja“, rekla je Tepić.

Radomir Lazović je rekao da se nalazimo u situaciji da moramo da branimo izbornu volju građana, glasove i demokratiju u Srbiji.

„Dovođeni građani iz drugih država, njih 40.000 da glasaju na lokalnim izborima u Srbiji“, naglasio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari