Aleksić: Kad bi opozicija izašla u jednom bloku, sa Savom Manojlovićem, bila bi u potpunoj dominaciji 1foto FoNet Milica Vučković

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije, povodom godišnjice rušenja u Savamali, kaže da je danas osam godina od kada je srušena država, „jer na rušenju objekata u Hercegovačkoj je tada država prestala da postoji“. Smatra i da kada bi opozicija izašla u jednom bloku na izbore, zajedno sa Savom Manojlovićem, da bi bili u „potpunoj dominaciji“.

„Jer kada imate situaciju da u centru Beograda, nečije privatne objekte, sruši neko tokom noći, i za osam godina nemate epilog slučaja, da pritom nijedan funkcioner koji je bio nadležan nije sankcionisan, niti procesuiran, to govori zapravo da je to bio pilot projekat za sve ono što je sledilo iza toga. Posle Savamale, gde je Milenijum tim postao firma koja gradi gotovo sve u državi Srbiji, dobija poslove uz dogovore, dobija podsticaje, dobili ste i druge građevinske firme – Zvonka Veselinovića, Milana Radoičića, pa ste dobili grupu Veljka Beljevuka, koja se takođe dovodi u vezu s tim projektom, koja je radila sve i svašta za vlast, dok se nije dogodilo da je došlo do sukoba, pa su procesuirani. Pa onda imate naravno Jovanjicu i državnu proizvodnju marihuane, gde se sada proganjaju policajci koji su to otkrili, umesto da se proganja onaj ko je sve to organizovao i iz države, i sam Koluvija, pa imate Krušik, pa imate Telekom izvlačenja para“, ocenjuje Aleksić u Newsnight.

Prema njegovim rečima, „prestala je da postoji odgovornost“.

„Ako za to niko nije odgovarao da sruši tuđe objekte u centru Beograda, pa onda su rekli ‘pa, što bi za bilo šta drugo neko odgovarao’. Dakle, nema pravosuđa kao temelja društva i odgovorne države, sve ostalo je na kolenima i danas mi na žalost i dalje živimo društvo bez pravde, bez odgovornosti, bez institucije sistema i to je zapravo posledica ovoga. Meni se čini da je to bila prekretnica ovoga režima koji je tada dostigao vrhunac bahatosti koji se dalje nastavljao kroz nekoliko godina. Ali, prosto verujemo to da mora doći trenutak kada će se svesti računi i kada će oni koji su odgovorni za takvo ponašanje, bilo da su iz tužilaštva, iz policije, sudstva, vrha državne vlasti, tadašnje gradske vlasti u Beogradu, morati da snose odgovornost za to što su radili“, navodi on.

Na pitanje da prokomentariše najavljeni sastanak sa predstavnicima RTS i RTV, koji bi trebalo da se desi u petak, kaže da je to nešto što je dogovoreno još 1. aprila, što se tiče RTS.

„To smo već mogli da odradimo, ali smo zbog ovih drugih zahteva malo izgubili korak u tom smislu. U petak će biti sastanak sa RTS-om i RTV-om, ali smo dogovorili da imamo sastanak i sa televizijama sa nacionalnim frekvencijama i kablovskim operaterima, prosto da vidimo kako će izgledati to tokom predizborne kampanje i generalno, inače, vezano za ODIHR preporuke“, kazao je.

Dodao je da će ići svi oni koji učestvuju u dijalogu, i smatra da je važno da učestvuju u tom procesu, jer na taj način mogu da utiču na nešto.

„I mi smo juče mnogo stvari promenili od onoga što su predstavnici vlasti predlagali, na primer, po pitanju drugih stvari, ne samo ovo oko medija, već i komisija za birački spisak i ove komisije za druga zakonska rešenja i tako dalje. Tu učestvuju predstavnici Crte, Transparentnosti, Cesida, što mislim da je jako važno, jer su to organizacije i ljudi koji prate dugi niz godina profesionalno izborni proces i sve to što se dešava, tako da verujem da mi moramo da otimamo jednu po jednu stvar koja je važna za vraćanje poverenja, pre svega građana, jer mi smo doživeli velike nepravilnosti, doživeli smo krađu i sve je to sada viđeno i sad prosto idemo u tom procesu da se borimo i uzimamo što god možemo“, poručio je Aleksić.

Istakao je da oni samo traže da se unormali birački proces, „da znamo šta je u biračkom spisku, da vidimo šta rade mediji, da se sve ostale preporuke ODIHR, naravno, primene i negde je juče postignuta saglasnost oko komisije za primenu svih ODIHR preporuka, to je duži proces, imale su neke sugestije Crta i Cesid i Transparentnost, to je sve prihvaćeno i uvaženo, dakle, taj proces će krenuti vrlo brzo, sa predlaganjem zakonskih rešenja i po preporukama ODIHR“.

Na pitanje šta će učiniti ako uprkos svemu ne budu u predizbornom procesu i kampanji bili pozivani na televizije, da ne bude ispunjeno ono što dogovore, on kaže da sada ne zna, ali da od RTS i RTV traže
da „u skladu sa zakonom informišu blagovremeno istinito građane Republike Srbije, da predstavljaju sve aktere na izborima, da predstavljaju parlamentarne grupe, i to ne samo tako što će nas pozvati da budemo u emisiji Reč na reč ili u nekoj debati na jutarnjem programu, već i u njihovoj informativi, i prosto dužni su da građane informišu o svim bitnim stvarima“.

Ističe da se moraju boriti da to bude tako, „zato što to traži i ODIHR, zato što su svi svesni toga kakva je medijska slika, ja ne govorim o drugim nacionalnim frekvencijama koje su potpuno u službi režima, potpuno, rade kampanju 24 časa dnevno, 365 dana u godini, ali javni servis svi mi plaćamo i vi i ja i svaki građanin ove Srbije svakog meseca mora da plati javni servis. Ako ni zbog čega drugog, ako ih ne obavezuju, ne znam, moralni i profesionalni kodeksi, pa barem imaju obavezu prema građanima koji ih plaćaju i čiji su javni servis“.

Dodao je da od predstavnika RTS i RTV očekuje da dođu s predlogom kako misle da to funkcioniše.

Upitan da prokomentariše ulazak Sava Manojlovića iz Kreni-promeni u predizbornu trku, i zašto to nije učinio sa njima, delom opozicije koji je istupio iz koalicije Srbija protiv nasilja i formirao novu – Biram borbu, i koji će izaći na beogradske i lokalne izbore 2. juna, Aleksić kaže da misli da to sada nije toliko važno, i da je važnije što je Manojlović odlučio da uđe u politiku.

„On je dugogodišnji aktivista, sada je odlučio da uđe u politiku. Mislim da je to dobro. Mislim da mi nemamo nijednu prepreku da sarađujemo, zato što težimo istom cilju, protiv ovog režima koji je uzurpirao državu Srbiju, koji je uzurpirao vlast, institucije i sve ostalo. Borimo se za normalizaciju stanja društva, zajedno sa svim građanima Srbije. Verujem da to može biti jedna dobra stvar. Mislim da to povećava šanse opozicije dramatično u Beogradu. I ne opozicije, kad kažemo opozicije, možda se to malo banalizuje. Povećava šansu da građani Beograda i građani drugih gradova u Srbiji, gde se održavaju izbori, da se izbore sa ovim režimom i da prosto ostvare pobede koje čekamo dugo. Dugi niz godina čekamo“, istakao je.

Na to ko će biti njihov kandidat, kaže da nisu još definisali, da kasne i sa tim i sa svim drugim.

„Da vam odmah kažem, što se mene tiče, ja sam još od februara meseca zagovarao priču da mi ne treba da čekamo ništa, da treba da idemo na dva koloseka. Jedan je priprema za izbore, jedan veliki blok gde bi bili svi mi da pokušamo da napravimo nešto što je napravila vlast. S druge strane, da se borimo za uslove, da tražimo da se ispune koliko je god moguće ODIHR preporuka, da se bilo šta promeni, prosto to sam ja tako smatrao da treba da bude. Vreme nas je i neki stavovi odgurali na drugu stranu i došli smo maltene na ivicu bili, gde smo morali donositi odluku šta radimo. Ja iskreno moram da vam kažem da ne mogu da shvatim da bojkotujemo samo Beograd. Dakle, ovo se sad svelo na bojkot Beograda, ne mogu ni da poistovetim, odnosno, ne da poistovetim, nego da kažem da su bitni samo izbori u Beogradu, da nisu bitni izbori u Novom Sadu, Nišu, u Subotici, u Valjevu, u Čačku. Dakle, apsolutno smatram da su svi građani Srbije podjednako važni, da svi imaju svoje probleme i isto tako ne mogu da prihvatim da su u Beogradu loši izborni uslovi kao što su u bilo kom od ovih gradova“, poručio je.

Na pitanje ima li vremena da se primene njihovi ključni zahtevi, Aleksić kaže da je siguran da ne može da bude gore od onoga što se desilo u decembru.

„I ako smo mi u decembru, kao opozicija, mogli da pobedimo sa apsolutnom većinom u šest beogradskih opština, da izborimo da se ne formira vlast na nivou Beograda, zato što nisu mogli da je formiraju, u tim uslovima, pa zašto sada da se predamo“, pita on.

Ukazuje da ovo nije borba političkih stranaka, već svakog građnina koji želi da živi u Srbiji, „da planira svoju budućnost i budućnost svoje dece ovde“.

„Da Beograd izgleda normalno. Da se razvija Novi Sad, Niš, Srbija. Da institucije rade svoj posao. Da postoji demokratija. Da postoji odgovornost. Da se razvija Srbija podjednako. Da podignemo ekonomski standard građana. Da sve bude normalnije i drugačije. I to je sve moguće. I svaki čovek u društvu koji ustane i bori se za to, treba mu zaista dati na neki način priznanje“, naveo je.

Smatra i da kad bi opozicija izašla u jednom bloku na izbore, zajedno sa Savom Manojlovićem, „apsolutno bismo bili u potpunoj dominaciji“.

„Međutim, mislim da i sada nije ništa gotovo, da se moramo boriti. Građani Beograda treba da budu svesni da imamo veliku šansu 2 juna. Mislim da bi bilo jako neodgovorno da bilo ko sada, u ovoj situaciji, poziva bilo koga da ne učestvuje na tim izborima jer bi to bila, indirektno, najveća podrška i pomoć režimu“ i na nivou belih listića, ocenjuje Aleksić.

Najavio je da će odmah posle praznika krenuti u kampanju u celoj Srbiji i svim gradovima gde se izlazi na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari