Alimpić: Pronašli smo falsifikovane potpise, sve kao i prošle godine 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Izborne procedure ni uslovi se nisu promenili u odnosu na 17. decembar, a cilj je da se izbori organizuju pošteno, slobodno i ravnopravno, što još nije slučaj, kaže za N1 Zoran Alimpić, stalni član u Gradskoj izbornoj komisiji Beograda.

Danas je, navodi, 15 dana do izbora – poslednji rok kada GIK treba da utvrdi zbirnu listu.

„Još juče je bilo na dnevnom redu da se to uradi, ali je GIK pomerio rok na večeras, kada je krajni rok. Predlagači koji žele da povuku svoju listu, to mogu da učine do večeras. Mislim da će sednica biti oko 19 časova, to je krajni rok i potom se kreće u pripremu štampanja glasačkih listića“, objašnjava Zoran Alimpić.

Ističe da je u toku promena biračkog spiska, odnosno da se u prethodnih nekoliko dana vrši izmeštanje građana sa biračkog spiska u zavisnosti od toga da li su se prijavili pre ili posle 3. jula prošle godine, prenosi N1.

„Može da se desi da neki članovi biračkih odbora koji se sada nalaze na biračkom spisku i imaju pravo da budu kontrolori, odnosno članovi biračkih odbora, već sutra ili prekosutra nemaju to pravo. Moguće je da će Gradska izborna komisija ili Opštinska izborna komisija zatražiti od predlagača da promene te članove biračkih odbora. Promena je moguća sve do tri dana pred izbore. Malo je situacija tu komplikovana, jer je to pitanje pravnih tumačenja, a čuli smo različite tumačenja od dobrih pravnika, čak i od profesora pravnih fakulteta – da li se taj zakon odnosi i da li treba da se odnosi samo na birače ili i na kandidate i na članove biračkih odbora? Mišljenje svih u GIK jeste da Gradska izborna komisija nije sud, da se hvatamo za svaku grešku na formularu da bismo onemogućavali liste da učestvuju na izborima“, navodi naš sagovornik.

Kaže da je cilj da se izbori organizuju pošteno, slobodno i ravnopravno, što još nije slučaj.

„Ne treba da bude cilj većine izbornim komisijama, većinu naravno ima vlast da obara opozicionaliste i da im ne dozvoljava da učestvuju jer je mnogo bolje da građani koji žele da glasuju za nekoga dođu na biračko mesto i glasuju, nego da se organizuju protesti, demonstracije, blokade, a i to je moguće“, ističe Alimpić.

Pronašli falsifikovane potpise

Dodaje da se zakonski, u vezi sa izbornim listama nije ništa promenilo.

„Kada neka lista dostavi svoj materijal i potpise, članovi Gradske izborne komisije koji to žele, imaju mogućnost da u prvih nekoliko sati pogledaju materijal, a zatim se proglašava ta lista, posle toga više nema prava to niko da vidi. Ako me pitate da li je ponovo bilo falsifikovanih potpisa – da, pronašli smo ih. Sve je kao i prošle godine. Gradska izborna komisija je na stanovištu da je svaki potpis koji je overen važeći, bez obzira na to da li građanin tvrdi da je to falsifikat, da on nije ništa potpisao, bez obzira na to da li su podnete krivične prijave. Falsifikovani potpis vredi potpuno isto kao i lažni, to je stav GIK, dok se na sudu u nekom parničnom postupku nešto ne promeni, ali izbori će biti završeni“, objašnjava Alimpić.

Falsifikovanih potpisa bilo je, navodi, na listi „Za naš grad“, kao i kod nekoliko manjinskih stranaka.

„Našao sam svog poznanika, pozvao telefonom. Rekao mi je da on to nije potpisao. Lista je prošla zato što je Gradska izborna komisija odbila prigovor, jer je stav većine da veruje overivaču, dakle – to je overeno. Može građanin da podnese krivične prijave ili da pokreće neki parnični postupak. Ali, to je druga vrsta problema zato što su tom građaninu ukradeni podaci. To je krađa identiteta i nije mu naneta velika šteta, ali neko je na isti način mogao da overi neki važniji dokument – kupoprodajni ugovor, mogao je da digne kredit, mogao je da otvori firmu na njegovo ime. Građani se zabrinu s pravom kad im se to dogodi, a ni ne znaju da im se to dogodi dok slučajno neko od nas ne prepozna nekog svog prijatelja pa ga pita jesi li ti potpisao za tu manjinsku listu“, ističe naš sagovornik.

Uslovi isti kao 17. decembra

Alimpić dodaje da se izborne procedure nisu promenile, kao i da su uslovi isti kao 17. decembra, kada su održani prethodni izbori.

„Malo se poboljšala transparentnost jer se snimaju sednice Gradske izborne komisije pa svi mogu na Jutjubu da ih gledaju, što je prošli put odbijeno sa obrazloženjem da nema tehničkih mogućnosti. Nažalost, sve je isto, i dalje se prijavljuju liste na način da se čuva većina u Gradskoj izbornoj komisiji. Većina u stalnom sastavu je sedam prema šest za vlast i kako se prijavi neka opoziciona lista, tako se pojavi neka čudna lista koja služi da bi imali pravo da ubace u GIK člana proširenog sastava, tako da je većina uvek jasna, uvek na strani vlasti i zbog toga oni uvek odlučuju kako žele“, navodi Alimpić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari