AP o izborima u Srbiji: Tenzije rastu u Srbiji, populisti pokušavaju da učvrste vlast optuženi za prevaru 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

Američka novinska agencija AP večeras piše da su „tenzije porasle tokom današnjih lokalnih izbora u Srbiji u ključnim gradovima i mestima dok vladajući populisti pokušavaju da učvrste svoju već ogromnu vlast“ u zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Incidenti i nepravilnosti prijavljeni su u Beogradu i Novom Sadu, gde su opozicione grupe saopštile da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) organizovala izborne centre tokom nedeljnog glasanja.

Ap prenosi da su posmatrači izbora iz nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CESID) podneli više krivičnih prijava zbog sumnje na organizovano glasanje, kupovinu glasova i kršenje tajnosti glasanja, kao i prisustvo neovlašćenih lica na biračkim mestima.

Izbori u Beogradu su ponovljeni posle izveštaja o rasprostranjenim nepravilnostima prošlog decembra koje su izazvale političke tenzije i optužbe da je SNS predsednika Aleksandra Vučića nameštala glasanje – piše AP.

Agencija dalje kaže da su „populisti negirali te optužbe“, a da su danas „prijavljeni okršaji na Novosadskom sajmu kada su opozicionari pokušali da uđu u halu prepunu aktivista SNS-a, a policija je ušla da ih spreči“, ali su aktivisti vladajuće partije odneli kutije s „neidentifikovanim sadržajem“ i otišli.

Policija je u saopštenju saopštila da je bila napadnuta u Novom Sadu, ali da do sada na dan izbora „nije bilo ozbiljnijih incidenata“.

Opozicioni zvaničnici rekli su da su „kol-centri“ bili „uključeni u podmićivanje birača da glasaju u korist vladajuće stranke“ – piše AP.

Postojanje sličnog centra kojim upravlja SNS prijavljeno je u jednoj beogradskoj sportskoj dvorani, dok su u centru glavnog grada opozicioni aktivisti pokušali da uđu u restoran u kojem su, kako su rekli, logorovali aktivisti vladajuće stranke, navela je američka agencija.

Stranka SNS je saopštila da su aktivnosti njihovih aktivista u skladu sa zakonom, a visoka funkcionerka SNS Ana Brnabić, bivša premijerka i aktuelna predsednica parlamenta, rekla je na platformi X da je stranka organizovala „kol-centre“ da bi kontaktirala pristalice i pozvala ih da izađu na glasanje.

„Pa šta!?“ – rekla je Brnabić, navodi AP.

„Vladajuće populiste u decembru su opozicija i strani posmatrači optužili za ubijanje birača iz drugih sredina u Srbiji i iz susedne Bosne, što su oni negirali. Slične izveštaje pristalice opozicije objavile su i danas na društvenim mrežama“ – navedeno je u tekstu.

„Vučić formalno traži da se njegova problematična zemlja pridruži EU, ali se stalno udaljava od proevropskih demokratskih vrednosti dok neguje bliske veze sa Rusijom i Kinom“ – piše AP i nastavlja: „Populisti su se predstavili kao jedina politička snaga sposobna da vodi državu i da je drži bezbednom u vreme globalnih previranja“.

Prozapadne opozicione grupe optužile su Vučića za veze s kriminalom, rasprostranjenu korupciju i gušenje demokratije. Ali široki savez koji je stajao iza velikih antivladinih uličnih protesta prošle godine se rascepao i okrenuo jedan protiv drugog, podgrevajući apatiju među 6,5 miliona birača u Srbiji, piše AP.

Vučićeva vladajuća stranka se smatra favoritom današnjih izbora, a „već više od decenije kontroliše sve nivoe vlasti u Srbiji, pa ako opozicija uspe da otme bar neke od lokalnih odbora, da ne govorimo u velikim gradovima, to bi bio značajan pomak“ – piše agencija.

Navedeno je da su se opozicione grupe podelile oko toga da li da učestvuju na izborima ili da nastave sa zahtevima za slobodne i poštene izbore.

Međunarodni posmatrači izbora, navodi AP, rekli su da su decembarski izbori bili u „nepravednim uslovima“, delom zbog predsednikovog učešća i sistemskih prednosti za vladajuću stranku.

U izveštaju Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (ODIHR) navodi se da je glasanje bilo „narušeno oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa“.

Posmatrači lokalnih izbora rekli su da se nije mnogo promenilo na današnjim izborima, uprkos nizu preporuka koje su međunarodni posmatrači naveli posle decembarskog glasanja – zaključuje AP.

Sva dešavanja u izbornoj noći pratite u Danasovom BLOGU UŽIVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari