AP: Podela u srpskoj opoziciji oslabila njihove šanse za uspeh na ponovljenim izborima 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Podela među opozicionim grupama u Srbiji, u pogledu toga da li da se na ponovljene izbore u Beogradu izađe ili da se oni bojkotuju – oslabila je njihove šanse na uspeh, ocenjuje danas agencija AP i ukazuje da je prema zvaničnim rezultatima koalicija „na čelu sa nacionalističkom Srpskom naprednom strankom predsednika (države) Aleksandra Vučića“ ubedljivo pobedila.

Više od jedne decenije, Vučić i njegova stranka kontrolišu sve nivoe vlasti u Srbiji, pa su na izbore u nedelju 2. juna izašli kao jasni favoriti, dodaje AP, pozivajući se na izveštaj posmatračke misije OEBS da su beogradski ponovljeni izbori protekli u znaku zloupotrebe javnih resursa i dominacije vladajuće stranke, ali da je izborni proces generalno vođen valjano.

Izveštaj pokazuje da su posmatrači OEBS uočili „brojne prbleme sa tajnošću glasanja, kao i nekoliko slučajeva ozbiljnih nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova, kao i izolovane slučajeve nasilja“, i da se, „uprkos poštovanju fundamentalnih sloboda, mogućnost glasača da slobodno biraju dovodi u pitanje usled sumnji u široko rasprostranjen pritisak na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih resursa“.

Kako AP napominje, prvobitni izbori u decembru doveli su do političkih tenzija i optužbi da je Vučićeva stranka namestila izborne rezultate, da su potom usledili višenedeljni protesti.

Agencija takođe konstatuje da „Vučić formalno nastoji da se Srbija pridruži Evropskoj uniji, ali da se udaljava od proevropskih demokratskih vrednosti, održavajući veze sa Rusijom i Kinom“, i da njegova „populistička stranka predstavlja sebe kao jedinu političku snagu sposobnu da upravlja Srbijom u vreme globalnih previranja.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari