Izborna komisija odbila proglašenje liste „Biramo Novi Beograd“: Šta je razlog? 1Foto: Biramo Novi Beograd

Izborna komisija Gradske opštine Novi Beograd odbila je proglašenje izborne liste „Biramo Novi Beograd – Jelena Jerinić – Ivana Rokvić“, koju je za izbore za odbornike Skupštine GO Novi Beograd 11. maja podnela koalicija „Biramo Novi Beograd“.

U obrazloženju odluke navodi se da je Izborna komisija 13. maja primila prigovor birača Mihajla Lazića protiv rešenja kojim se proglašava izborna lista „Biramo Novi Beograd – Jelena Jerinić – Ivana Rokvić (Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije)“.

Podnosilac prigovora naveo je da su na toj listi kandidati lica koja nemaju pravo da biraju i budu birana za odbornike na teritoriji Gradske opštine Novi Beograd Dejan Čukić i Goran Ljiljanić.

Razmatrajući navode iz prigovora, Izborna komisija je konstatovala da navedeni kandidati za odbornike dana 3. jula 2023. godine nisu imali prebivalište na teritoriji Gradske opštine Novi Beograd, što je uslov za sve kandidate koji se nalaze na izbornim listama koje su podnete nakon 11. maja, kada je stupio na snagu Zakon o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Izborna komisija je donela novo rešenje, kojim se poništava prethodno doneto rešenje i odbija proglašenje ove opozicione izborne liste.

Protiv ovog rešenja, kako se navodi, podnosilac izborne liste može podneti žalbu Višem sudu u Beogradu, a rok za to je 72 časa.

Novo rešenje objavljeno je na sajtu Republičke izborne komisije.

Tokom prethodnog dana Izborna komisija GO Voždovac odbila je proglašnje izborne liste – Biramo Voždovac koju je podnela koalicija Biramo Beograd i donela rešenje o odbacivanju izborne liste Kreni-promeni.

U obrazloženju rešenja kojim je ododbijeno proglašenje liste Biramo Voždovac navodi se da nisu ispunjeni uslova predviđeni Zakonom o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno da nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Kada je reč o izbornoj listi Kreni promeni, u obrazloženju piše da se ona odbacuje odbacuje kao neuredna, jer se na propisanom obrascu ne nalazi naziv izborne liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari