Centar za razvoj Pomoravlja po prvi put posmatra izbore u Svilajncu 1Foto: Privatna arhiva

 

Centra za razvoj Pomoravlja po prvi put u nedelju, 2. juna organizuje misiju posmatranja lokalnih izbora u opštini Svilajnac.

Po njihovim rečima ova misija ima za cilj da osigura da predstojeći izbori proteknu u fer i demokratskoj atmosferi, uprkos izazovima kao što je nedostatak pluralizma.

Šef posmatračke misije CRP Zoran Stamenković kaže za Danas da se njihov posmatrački tim sastoji od 50 posmatrača iz Pomoravskog regiona, koji su akreditovani kod lokalne izborne komisije.

Posmatrači Centra za razvoj Pomoravlja su prošli sveobuhvatnu obuku po međunarodnim standardima i biće raspoređeni na svih 30 biračkih mesta u Svilajncu, gde će pažljivo pratiti čitav izborni proces, od otvaranja biračkih mesta, preko glasanja, do zatvaranja i brojanja glasova.

– Obezbediti fer i demokratske izbore je ključno za jačanje poverenja građana u izborne procese i njihove izabrane predstavnike. Naši posmatrači će nepristrasno, neutralno i detaljno pratiti sve aspekata izbora i izveštavati o eventualnim nepravilnostima ili kršenju izbornih pravila, ističe Zoran Stamenković, šef posmatračke misije Centra za razvoj Pomoravlja.

Iz CRP pozivaju sve građane Svilajnca da aktivno učestvuju u izborima i doprinesu transparentnosti procesa prijavljivanjem bilo kakvih nepravilnosti njihovim posmatračima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari