Filip Švarm: Dva neprikosnovena pobednika su Savo Manojlović i Dragan Milić 1foto FoNet Milica Vučković

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“, Filip Švarm ocenio je da se posle loklanih izbora stiče utisak da je u „genetski kod“ Srpske napredne stranke upisano da svi izbori moraju biti obeleženi bahatošću i nasiljem, ali da je rezultat u Nišu pokazao da su promene moguće, kao i da su među predstavnicima opozicije pobednici Savo Manojlović i doktor Dragan Milić.

„Ovaj stepen nasilja koji je pokazala vladajuća stranka nisam očekivao. Mislio sam da ipak žele da koliko toliko pokažu privid normalnosti. Ovi izbori su bili lokalni, sve ankete su im išle u prilog… Imao sam osećaj da će pokušati da odglume da su neka koliko, toliko normalna partija. To se, međutim, nije desilo“, rekao je Švarm gostujući u Studiju N1 live.

On je dodao da se posle izbora 2. juna stiče utisak da je „u genetski kod Srpske napredne stranke“ upisano da svi izbori moraju da budu obeleženi bahatošću i nasiljem.

„Bahatim pristupom kako što su call centri, oni žele da ubiju svaku nadu da se nešto može promeniti (…) Oni kažu – šta se ložite, mi ćemo uraditi ovako ili onako, ne možete nam ništa, mi smo iznad zakona, mi ćemo dovesti ljude koje želimo…. Za nas ne važe izborna pravila“, rekao je sagovornik N1.

Na pitanje da li rezultat u Nišu daje tračak nade da se nesto može promeniti, Švarm je rekao da je upravo u Nišu bila „najskandaloznija gradska vlast,“ neka vrsta, kako je rekao, crne rupe, gde su postojale velike podele unutra SNS-a.

„Dobar deo građana koj ne pripadaju SNS-u, su posle 12 godina željni bilo kakve promene… Nisam bio pristalica bojkota, to kako se izašlo nije bilo najsrećnije… Ali ako pogledamo Niš i doktora Milića, koji je ostvario impresivan rezultat, pokazalo se da se negde nešto moglo uraditi“, rekao je Švarm.

Na pitanje da li su izbori pokazali da su se građani opredeljivali za nova lica kao što su Savo Manojlović i doktor Dragan Milić, Švarm je ocenio da na ovim izborima postoje samo dva „neprikosnovena pobednika“.

„To su Savo Manojlović koji je osvojio 17 odsto glasova u Beogradu, što nijedna opoziciona stranka pojedinačno nije ostvarila od 2012. godine i doktor Milić za koga je u Nišu glasala četvrtina izašlih birača“, rekao je on.

Na pitanje zašto je njima to pošlo za rukom, ali ne i drugim opozicionim predstavnicima, Švarm je ocenio da je podela unutar Srbije protiv nasilja o tome da li treba izaći na izbore, „koštala jedan deo članica“ te nekadašnje koalicije.

„Birači su navikli da ih vide zajedno, a sada kada su se razdvojili, dobar deo njihovih glasova verovatno se prelio Savi Manojloviću i njegovom pokretu“, ocenjuje.

Građanski aktivizam – ključ uspeha

Švarm je podsetio da je doktor Dragan Milić ostvario nacionalnu prepoznatiljivost kada je skratio liste čekanja u bolnicama za operacije.

„To je ono što spaja njega i Savu Manojlovića – građanski aktivizam“, rekao je Švarm.

On je podsetio da se posle akcije Save Manojlovića protiv iskopavanja litijuma barem deklarativno od toga odustalo.
„To je bila jedna od retkih uspešenih akcija koja se širila po celoj Srbiji i počela da ulazi u biračko telo SNS-a“, rekao je glavni i odgovorni urednik Vremena.

On je izrazio nadu da će opozicija preuzeti vlast u beogradskim opštinama Stari grad, Vračar i Savski venac.

„To je moje optimistično mišljenje, ali sve zavisi od nekih lista za koje ne možemo biti sigurni da su opozicione“, istakao je on.

Filip Švarm je naglasio da, bez obzira što su rezultati obih izbora deprimirajući, opozicione stranke moraju da nastave borbu.

„Ako se to ne desi, imaćemo vrstu crnog mraka, gde ćemo imati malu grupu ljudi ili jednog čoveka koji će odlučivati o svemu. Dakle, izborni dan je prošao, ali tek nas očekaju neki drugi dani“, zaključio je Filip Švarm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari