"GIK se koristi terorom većine i nepostojećim tehničkim greškama": Opozicija u Nišu podnosi žalbe Višem sudu na svih 23 do sada neusvojenih prigovora 1Foto: Daliborka Alihodžić

Predstavnici opozicije u Nišu saopštili su danas da su počeli da podnose žalbe Višem sud na sve 23 do sada donete odluke Gradske izborne komisije kojima se odbacuju ili odbijaju njihovi prigovori na izborne neregularnosti.

Pravni timovi četiri opozicione liste- Grupe građana „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš“, Kreni- promeni i Ujedinjeni- Nada za Niš podneli su ukupno 35 prigovora, a GIK je do sada odbacila illi odbila 23.

Predsednica GIK Danijela Milićević je juče popodne u kratkoj informaciji novinarima promenula i novih devet odluka GIK, koje su „donete jednoglasno“, ali one nisu objavljene na portalu Republičke izborne komisije, niti je jasno šta sadrže.

GIK je za sada odbacila 17 prigovora koalicije „Biramo Niš“ kao „nerazumljive“, a dva prigovora pokreta Kreni- promeni jer su „nepotpuni“.

Četiri prigovora GG „Dr Dragan Milić“ odbijena su jer „ne postoji pravni osnov, a ni razlog sa se usvoje i izmene zapisnici o radu biračkih odbora“, uz argumentaciju da navodi podnosioca prigovora „nisu nedvosmisleno utvrđeni“ ili da „nemaju uticaja na utvrđivanje rezultata glasanja“.

„Gradska izborna komisija nastavlja sa opstrukcijom, jer odbacuje prigovore koristeći se terorom većine, a pod izgovorom nepostojećih tehničkih grešaka, i ne zalazeći u suštinu naših navoda o falsifikovanju zapisnika ili višku glasačkih listića u kutijama od evidentiranih birača u biračkom spisku, što su teške povrede izbornog procesa. Kada je reč o ovakvim povredama, GIK je morala po službenoj dužnosti da otvori džakove, utvrdi stvarno stanje i poništi izbore na takvim biračkim mestima. Međutim, ona nije ni razmatrala ovakve prigovore, već ih je odbacivala, pozivajući se na navodne tehničke nedostake. Nju i nije interesovala volja građana, već da opstruiše ovaj proces“, rekao je Miloš Nešić iz pravnog tima „Biramo Niš“.

Nešić je objasnio da GIK ima rok od 24 časa da dostavi njihove žalbe Višem sudu, a Viši sud rok od 72 časa da o njima odluči.

Ukoliko Viši sud odbije njihove žalbe, ostaje im obraćanje Ustavnom sudu.

Ako Viši sud, pak, prihvati njihove žalbe i naloži GIK da ponovo odlučuje o prigovorima koje je odbacila, pa GIK te prigovore ovoga puta odbije, podnosiocima iz opozicije ostaje pravo da podnesu žalbu Višem sudu zbog odbijanja, koji o tome opet može različito odlučiti.

„Možemo, takođe, u ovakvim slučajevima podneti i krivične prijave protiv članova GIK“, kazao je on.

Poslednja instanca i u ovakvim situacijama je Ustavni sud.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili su i predstavnici GG „Dr Dragan Milić“, Kreni- promeni i Ujedinjeni- Nada za Niš.

Oni su pozvali građane da u nedelju 16. juna izađu u što većem broju na ponovljene izbore na biračkim mestima 14 i 16 u Gradskoj opštini Medijana, na kojima ih je opštinska Izborna komisija poništila zbog nepravilnosti.

U Medijani, centralnoj i najvećoj opštini u Nišu, pobedile su ove četiri opozicione liste, osvojivši 15 odborničkih mandata, dok je koalicija oko naprednjaka izborila 12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari