I dalje neizvesna većina u Starom gradu: Gde je zapelo, oko programa ili funkcija? 1Foto: Miroslav Dragojevic

Nakon izbora 2. juna jedina neizvesna opština u Beogradu ostala je opština Stari grad u kojoj je lista koalicije „Biram Stari grad“ mogla da formira vlast uz pomoć liste Marka Bastaća, „Čuvari Starog Grada“ koja je ostvarila treći najbolji rezultat na teritoriji ove opštine. Od objavljivanja rezultata vode se pregovori između dve strane, mada je iz javnih nastupanja nosilaca ovih lista teško zaključiti oko čega se oni zapravo spore.

U proteklih par nedelja ove dve opozicione liste stupile su u proces pregovaranja o fromiranju vlasti. Nakon par održanih satanaka Radomir Lazović, nosilac liste Biramo Stari grad, je Marku Bastaću postavio rok do ponedeljka, 17. juna da se izjasni sa kim će formirati vlast u Starom gradu.

Bastać je, kao što je i ranije najavio, probio zadati rok, mada je danas prvi put potvrdio da o formiranju vlasti pregovara samo sa opozicijom.

Na osnovu izjava ova dva opoziciona lidera, može se zaključiti da pregovaraju o programima razvoja i daljem funkcionisanju opštine Stari grad, ali se ipak ne nazire zbog čega je nastao spor, da li je baziran na političkom, odnosno ideološkom razilaženju ili na nečim drugom. Zato se nameće pitanje gde bi mogao da leži problem.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže za Danas da se na osnovu izjava Lazovića i Bastaća za vreme odvijanja pegovora može zaključiti da je glavna tema zapravo bila raspodela funkcija, a ne politika kako su to obojica predstavljali.

I dalje neizvesna većina u Starom gradu: Gde je zapelo, oko programa ili funkcija? 2
foto A.K./ATAImages

– Mislim, iz nastupa pre današnjeg obraćanja Lazovića (utorak 18.6.), da od tog dogovora nema ništa. Tema sastanka su, naravno, bile finkcije, a priča o politici je samo smokvin list kojim se prikriva suština što je zapravo podela vlasti – kaže naš sagovornik.

Vukadinović podseća da je nakon prvod sastanka sa Bastaćem Lazović rekao da su tema sastanka bili postignuti rezultati, što je, kako kaže, potpuno logično jer onaj ko je „tas na vagi“, a u ovom slučaju Bastać, je u poziciji da traži više.

– Bastać verovatno hoće funkciju predsednika opštine ili dominantnu ulogu u podeli vlasti i resora i to je logično. Taj koji je tas na vagi je u poziciji da to traži – kaže.

Naš sagovornik podseća da davanje prednosti raspodeli funkcija u odnosu na politiku u ovakvim pregovorima predstavlja princip i da je nešto što se dešava i na višim nivoima na kojim bi politika trebalo da nosi veću težinu nego na opštinskom nivou.

Ističe da bi zbog ovoga bilo komično pretpostavljati da je koalicija „Biram Stari grad“ očekivala da Bastać neće iskoristiti svoju priliku, jer to ne bi bio slučaj ni da u Srbiji postoji normalna politička klima, a ne „prosto-prošireni jednopartizam u znaku SNS“ koji predstavlja dodatan otežavajući faktor jer imaju vlast na svim nivoima.

Vukadinović kaže da mu se čini da ni sam Lazović nije očekivao odgovor Bastaća, već da je hteo da „kupi vreme“ za objavljivanje rezultata zvaničnog gubitka u svim beogradskim opštinama uprkos najavama da je pobeda sigurna u bar četiri opštine.

– Kao da su ovim pregovorima malo prolongirali sve ovo kako bi odložili suočavanje sa činjenicom da uprkos najavama neće imati nijednu opštinu – kaže.

On kaže da se može pretpostaviti da je za Bastaća proporcijalna raspodela funkcija bila nedopustiva i da takva očekivanja nisu bila realna.

– Mislim da, zapravo, i jednoj i drugoj strani odgovara da se ovo prolongira. Da se malo ohladi situacije oko izbora – zaključuje Vukadinović.

Marko Bastać
foto Antonio Ahel/ATAImage

Na konferenciji za medije u utorak Lazović je izjavio da je Bastać probio zadati rok (ponedeljak)  i da njegova koalicija nadalje više neće inicirati razgovore sa listom „Čuvari Starog grada“.

„Mi ne sporimo pravo ‘Čuvarima Starog grada’ da pregovaraju s kim žele, pa i s naprednjacima, ali smatramo da ovo jeste jedna vrsta izigravanja volje birača, s obzirom na to da su građani Starog Grada glasali za promenu vlasti“, rekao je Lazović.

I dalje neizvesna većina u Starom gradu: Gde je zapelo, oko programa ili funkcija? 3
foto: R. Z./ATAImages

Bastać je nakon ove konferencije odgovorio rekavši da je u pregovorima samo sa opozicijom i da će njegov definitivni odgovor dobiti do kraja ove  nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari